Általános egészségi állapot

Tények és tévhitek a szájvízhasználatról

Míg a legtöbb szájvíz átmenetileg megszünteti a kellemet­len szájszagot, a kórokozókat elpusztító száj öblítők hatása tartósabb. Felmerül azonban egy sor kérdés is a szájvizekkel kapcsolatban, attól kezdve, hogy vajon biztonságosak-e, egészen addig, hogy valóban van-e „extra” egészségvédő hatásuk. Az alábbiakban tiszta (száj)vizet öntünk a pohárba.

Okozhatnak a száj­vizek szájüregi rákot?

NEM Alaptalannak bizonyult az a sokáig hangoztatott aggo­dalom, hogy a szájvizekben lévő alkohol szájüregi és gége­rákot okozhat. A Journal of the American Dental Association fogászati szaklap egyik áttekintő cikke szerint a vizsgált kutatások nem találtak összefüggést a szájvízhasználat és a rák között.

Lehet a szájvíznek irritáló hatása?

TALÁN Egyesek azt állítják, hogy az alkoholtartalmú száj­vizek csípnek és kiszárítják a szájat. Ha valaki olyan beteg­ségben szenved, amely szájszá­razságot okoz (ilyen például a Sjögren-szindróma), az alko­holt tartalmazó szájvíz fokoz­hatja ezt a tünetet (nem árt azonban naponta többször tiszta vízzel kiöblíteni a szájat). A legtöbb ember esetében viszont az alkohol nem okoz semmilyen problémát. A kuta­tók, akik olyan emberek száját vizsgálták, akik két héten át naponta háromszor használ­tak alkoholtartalmú szájvizet, nem találtak sem gyulladást, sem fekélyt vagy más kóros elváltozást.

Megfeketedhet a nyelv a szájvíztől?

IGEN Az antiszeptikus száj­vizek gyakran okoznak olyan elváltozást, amelynek horror­filmbe illő neve van: fekete szőrös nyelv. A nyelv elszíneződik, és a nyelvháti papillák elszaporodnak.

Elpusztítja a szájvíz a meghűléses beteg­ségek kórokozóit?

NEM Az antiszeptikus hatású szájvizek megölik a szájban tenyésző baktériumokat, de nem védenek a meghűlés ellen, és nem is gyógyítják annak tü­neteit. Az Egyesült Államok­ban egyszer meg is tiltották az egyik népszerű szájvíz gyártójának, hogy úgy rek­lámozza termékét, mintha az megakadályozná a meg­hűléses betegségeket.

Ugyanolyan hasznos a szájvíz, mint a fogselyem?

NEM 2005-ben bírósági határozat tiltotta meg az előbb említett gyártónak, hogy azt állítsa: terméke ugyanolyan hatékonyság­gal tisztítja a fogakat, mint a fogselymezés. Ennek épp az ellenkezője igaz a kuta­tások szerint.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.