Panaszok és kezelésük

Hatékony gyógymódok prosztata-megnagyobbodásra

A megszokottnál gyakrabban kell kimennie a mosdóba, és tovább tart, mire sikerül elkezdenie vagy befejeznie a kisdolgát? Előfordul, hogy hólyagját ennek ellenére telinek érzi? Az 50 évnél idősebb férfiak felénél előbb-utóbb jelentkeznek a prosztata-megnagyobbodással járó tünetek. A prosztata (magyarul dülmirigy) körülveszi a vizeletet a húgyhólyagból elvezető húgycsövet. Jóindulatú megnagyobbodása, azaz a benignus prosztatahyperplasia (BPH) nem a prosztatarák előhírnöke, viszont mivel tünetei hasonlók lehetnek, feltétlenül forduljon orvoshoz!
Lássuk, mely módszerek jelenthetnek megoldást!

Prosztatazsugorító gyógyszerek

A finaszterid és a dutaszterid úgy fejti ki hatását, hogy 80-90 száza­lékkal csökkentik a dihidro-tesztoszteron (DHT) szintjét: ez a tesztoszteronszármazék serkenti osztódásra a prosztata sejtjeit. Az eredmény: proszta­ta ja 3-6 hónap alatt mintegy 20 százalékkal lesz kisebb. Le­gyen türelmes: már két-három hónap után is tapasztalhat némi javulást, ám a maximális hatás kialakulása egy évig is el­tarthat. E szerek mellékhatásai közé tartozik a libidó csökke­nése, sőt akár az impotencia.

Alfa-blokkoló gyógyszerek

Lehetséges, hogy orvosa ezek egyikével kezdi a kezelést, például tam-zulozinnal, amely a húgyhó­lyag nyakánál lévő izmokat ellazítva hoz gyors enyhülést, hiszen „megnyitja a gátat”.

Mellékhatásai közül említést érdemel a szédülés, valamint a felálláskor jelentkező hirtelen vérnyomáscsökkenés (ezek ál­talában elmúlnak, ha már va­laki hozzászokott a gyógyszer­hez) és a kimerültség. Emellett ejakulációs problémák is je­lentkezhetnek, bár a vizsgála­tok azt mutatják, hogy e sze­rek kétnaponta szedve éppoly hatásosak maradnak, viszont úgy megszűnik az ejakulációs problémák java része. Legyen óvatos, ha e gyógyszer mellett merevedési zavar elleni orvos­ságot is szed – a kettő kombi­nációja veszélyesen alacsony vérnyomást eredményezhet.

Műtét

Ha a gyógyszerek nem enyhítik a tüneteit, vagy ha gyakoriak a húgyúti fertő­zések, talán a műtét a legjobb megoldás. A beavatkozás ré­gebbi változatai, a legkomo­lyabb beavatkozást jelentő nyílt prostatectomiától (a mi­rigy belső részének eltávolítá­sától) kezdve a húgycsővön keresztül végzett prosztata-resectióig (TURP) 88-98 szá­zalékban enyhítik a tüneteket. A hosszú távú mellékhatások közé tartozik a retrográd ejakuláció (az ondó a húgyhó­lyagba áramlik vissza), az im­potencia és az inkontinencia, bár ezek nem gyakoriak. Az újabb, kevésbé invazív eljá­rások, melyek során söntöt he­lyeznek be vagy hővel zsugorít­ják össze a prosztata szöveteit, majdnem ugyanilyen sikeresek, és kevesebb a mellékhatásuk.

Segítséget jelenthet még:

 

  • Fűrészpálma (Serenoa repens) Számos esetismertetés szerint e gyógy­növény ugyanolyan hatékony, mint a finaszterid, ám a New England Journal of Medicme című szaklapban megjelent nagy esetszámú vizsgálat sem­mivel sem találta hatásosabb­nak a placebónál.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.