Panaszok és kezelésük

Hatékony megoldások szemölcsök ellen!

Nem igaz, hogy a varangyos béka érintésétől szemölcsöt lehet kapni. A humán papillomavírus okozta csúf kinövé­sek rejtélyes módon tűnnek föl – aztán ugyanolyan rejté­lyesen tűnnek is el, sok esetben teljesen függetlenül attól, hogyan próbáljuk kezelni őket. A szemölcsök egyébként híresen fogékonyak a placebohatásra: ha Ön hisz abban, hogy egy kezelés megszabadítja tőlük, akkor elég való­színű, hogy így is fog történni. A szemölcsök elég gyak­ran ki is újulnak, még akkor is, ha orvosi rendelőben távolították el őket, ezért most még a listánkban szereplő módszerek sem mindig hatnak.

Szalicilsav

A vény nél­kül kapható szemölcsirtó sze­rek és tapaszok hatóanyaga, a szalicilsav azáltal hat, hogy lehámlasztja a fertőzött bőrt. Enyhe irritációt is okoz, ami szintén segíthet, mert serkenti az immunrendszert, hogy száll­jon harcba az adott területen jelen lévő vírusok ellen. Egy elemzés 13 gondosan megter­vezett vizsgálat eredményei alapján megállapította, hogy a szalicilsav a szemölcsök 75 százalékát eltüntette. Ám legyen türelmes: hetekig, hóna­pokig is eltarthat, mire a sze­mölcs eltűnik (s könnyen lehet, hogy ekkorra magától is meg­szűnt volna). Kövesse a hasz­nálati útmutatót. a legjobb eredmény elérése érdekében előbb áztassa langyos vízzel a szemölcsöt, majd köröm­reszelővel dörzsölje le az elhalt bőrt, s csak ezután használja a szemölcsirtó terméket.

Fagyasztás (krio-terápia vagy csepp­folyós nitrogénes kezelés)

E módszereket csak szakorvos alkalmazhatja. A cseppfolyós nitrogén azáltal pusztítja el a szemölcsöt, hogy hólyagképződést vált ki körü­lötte, majd nagyjából egy hét után az egész szemölcs lehul­lik. Lehetséges azonban, hogy csak többszöri kezelés hozza meg a várt eredményt. Egy 225 főre kiterjedő vizsgálatban a 45 százalékos „gyógyulási” arány eléréséhez is átlagosan 12 kezelés kellett. Más vizsgá­latok szerint a szalicilsav ugyanolyan hatékony, mint a krioterápia. A fagyasztás emel­lett fájdalmas is, gyerekek ese­tében pedig nem végezhető.

Fokhagymakivonat

Laboratóriumi vizsgálatokban kimutatták, hogy a fokhagyma egyes vegyületei hatékonyak a vírusok ellen, s megakadályoz­zák azok szaporodását a fer­tőzött sejtekben. Képes lehet ez az erős illatú zöldségféle a sze­mölcsök eltüntetésére? Nos, egy placebokontrollált kísérlet­ben a naponta a szemölcsökre ecsetelt fokhagymakivonat három-négy hónap alatt „meg­gyógyította” a kinövéseket.

Szigetelőszalag

2002-ben több újság is szenzá­cióként tálalta azt a vizsgála­tot, amely szerint szigetelő­szalaggal hatékonyabban eltüntethetők a szemölcsök, mint krioterápiával. Az önkén­tesek fele szemölcs nagyságúra vágott szürke (azaz gumit is tartalmazó) szigetelőszalag­darabot ragasztott a szemöl­csére és hat napig úgy hagyta. Ezután levették a ragasztást, beáztatták a szemölcsöt, körömreszelővel vagy habkő­vel eltávolították az elhalt bőrt, s egy éjszakán át szaba­don hagyták a szemölcsöt -majd kezdték a ciklust elölről. Két hónapi ismételgetés után a szigetelőszalagos csoport szemölcseinek 85 százaléka eltűnt, míg a krioterápiás cso­portban csak 60 százalékos arányt sikerült elérni. (Az át­látszó szalag nem használt.)

NEM SEGÍT! Kaparás és égetés: A szemölcsök műtéti eltávolí­tása, majd a bőr kiégetése az esetek 65-85 százalékában sikeres, ám a beavatkozás fáj­dalmas, és heget hagy hátra, ráadásul a szemölcsök 30 szá­zaléka amúgy is visszatér.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.