Egészségügyi kérdezz-felelek

Rossz lehelet

Semmi fogmosás, fogselyem, szájvíz nem használ a szájszag ellen. Mi tegyek?

A fogkefével vagy nyelvkaparóval tisztítsa meg a nyelvét is. A rossz lehelet általában attól keletkezik, hogy a baktériumok az ételmaradékokon lakmároznak a szánkban, majd kellemetlen szagú kénes vegyületeket termelnek. A leghatékonyabb ellenszer tehát, ha a nyelvről eltávolítjuk a mikroszkopikus ennivaló részecskék alkotta filmréteget a rajta élősködő mikrobákkal együtt. A New Yorki Egyetemen végzett egyik vizsgálat során azoknál a résztvevőknél, akik naponta kétszer legalább 60 másodpercig mosták a fogukat és a nyelvüket, két hét elteltével, 53 százalékkal csökkent a szájszagért felelős kénvegyület mennyisége.

Segíthet továbbá az öblögetés, ha olyan szájvizet választ, amely baktériumölő klórhexidint, cetylpyridinium-kloridot, cinklaktátot vagy klórdioxidot tartalmaz. Ha ez sem hoz eredményt, következő lépésként ellenőrizze az étrendjét: a fokhagymában és a vöröshagymában olyan illóolajok vannak, amelyek emésztéskor szétterjednek a véráramban, majd a tüdőben felbomlanak, és akár 3 napig kellemetlenné tehetik a leheletet.

Lappangó betegség

Amennyiben végképp semmi nem használ, beszéljen orvosával vagy fogorvosával. A makacs szájszag előrehaladott fogínybetegségre utalhat, de szájszárazságot, orrmelléküregi fertőzést, mandulagyulladást, mandulakövet (kemény lerakódások a mandulában), savas refluxot, esetleg gyomorbél rendszeri vagy légúti fertőzést is jelezhet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.