Stresszkezelés

Tegyünk a magány ellen!

Drámai változást jelent, és rendszerint traumatikus hatással jár, ha vala­kinek véget ér egy meghatározó, szoros kapcsolata, például válás, ha­láleset vagy szétköltözés következtében. Az új helyzethez való alkalmazko­dás hosszú időt vehet igénybe. A veszteség okozta stressz letaglózó. Teljesen természetes, hogy az ember bizonyos időre el akar vonulni a világtól. Elemi erővel kapaszkodik a múltba, mert minden emléke odaköti.

Létfontosságú azonban, hogy amint lehet, visszatérjen a valóságba, a társas életbe. Egyáltalán nem szükségszerű, hogy az magányos a legjobban, aki egyedül él. Remélhetőleg sok év van még előtte, amelyek alatt rengeteg min­den történhet, s miért is ne kötne új barátságokat? Mi akadályozza abban, hogy továbbra is a boldogságot keresse, kihasználva annak kétségtelen előnyeit, hogy immár a maga ura? Az egyedül maradt férfi vagy nő úgy érezheti, fölös­legessé vált, ám ez a gondolat könnyen elűzhető, ha például megtalálja a máso­kon való segítés módjait.

Érdemes részt venni karitatív szerve­zet vagy városszépítő egylet munkájában, tanfolyamra, klubba, kórusba, sportkörbe, csoportos múzeum- és színház­látogatásokra, túrákra járni – így könnyebb újra megtalálni a helyét az élet­ben.

Lépésenként

Nemrégen vált el, vagy halt meg a hozzá­tartozója? Hagyjon időt magának a vesz­teség elgyászolására. Nem kell azonnal mó­dosítani az életvitelén. Sokat segít, ha bele tud kapaszkodni a munkájába, ismerőseibe, így láthatja, hogy az élet folytatódik. Ha tűi gyorsan akar „túllenni”, egyszerre rengeteg stressz éri – ez károsítja az egészséget, ami nehezíti a veszteség feldolgozását és az újra­kezdéshez szükséges erő összegyűjtését.

Újrakezdés

A házastárs halálát vagy egy válást követően sokan úgy gondolják, örökre magukra maradtak. A gyászoló a kívülálló számára talán furcsa, torz pers­pektívából látja a világot. Ám ez teljesen természetes, s nem kevés idő, biz­tatás, segítség és támogatás szükséges ahhoz, hogy a lesújtott ember vissza­találjon az életbe. Ilyenkor különösen fontos, hogy számba vegye mindazt, amit nem veszített el: elsősorban azokat, akik továbbra is Ön mellett állnak.

Aki már elég erősnek érzi magát a továbblépéshez, az előtt számtalan lehetőség áll, csak észre kell venni őket.

Íme, négy ötlet az újrakezdéshez:

  • A veszteségtől megingott az önbizalma? Fogalmazza újra az önképét. Egy divatos frizura nők és férfiak esetében is évekkel fiatalíthatja a megjelenést, szinte új külsőt ad. Még jobb, ha sportos életmódra tér át, mert a rendszeres mozgás remek módja a közérzet javításának, az életkedv fokozásának.
  • Érdemes átrendezni, kicsinosítani vagy felújítani a lakást, kicserélni a bútorokat, sőt akár elköltözni. A régi környezethez való ragaszkodás gátja lehet az új élet megkezdésének.
  • Ha már magány, férjen bele az önkényeztetés. Engedjen meg magának egy régóta vágyott nyaralást, műszaki cikket vagy kozmetikai kezelést.
  • Annak, aki egyedül él, a kutya- vagy macskatartás igazán jó befektetés. Dokumentált tény, hogy egy kedves bundás barát simogatása megnyugtató­an hat az idegekre, sőt az egészségnek is jót tesz. A gondoskodás eltereli a figyelmet önmagunkról. Az eb megsétáltatása rendszeres testmozgást jelent a friss levegőn, ami kedvezően befolyá­solja a hangulatot, és alkalmat ad más kutyasétáltatókkal való megismerkedés­re, azaz kapcsolatteremtésre.

További segítség

Akinek a családi életében vagy baráti kapcsolataiban problémák merülnek fel, s nem tudja, miként oldja meg őket, bátran vegye igénybe családterapeuta, pszichológus vagy mediátor segítségét. Családon belüli erőszak, bántalmazás, kihasználás, érzelmi terror esetén különösen fontos egy harmadik – kívülálló és hozzáértő – személy bevonása.

Egyéni preferenciák

Hosszú társtalanság után, amikor az már megszokottá válik, jó páran felfedezik a függetlenség óriási előnyeit. Felszabadító érzés, hogy az ember maga oszthatja be az idejét, akkor fekszik és étkezik, amikor akar, kedvére tévézhet, hajnalig olvashat stb. Az egyedülléthez való alkalmazkodás nehéz és lassú folyamat, de amint ráérez valaki a kötetlenség ízére, könnyen arra az elha­tározásra juthat, hogy soha többé nem óhajt összebútorozni senkivel.

Akit viszont tartósan vagy visszatérően gyötör a magány, és nagy lakása vagy háza van, kiadhatja az egyik üres szobáját. így nem fogja magát egye­dül érezni, és jól jön a jövedelem kiegészítés is. Sokan (főleg diákok) csak hétköznapra keresnek albérletet, így a hétvégén újra az Öné lehet az egész lakás. Hívhat vendégeket, valamint ott alhatnak a gyerekek, unokák.

Életmentő kötelékek

A harmonikus kapcsolatok adják az élet sava-borsát, óvják a testi-lelki egészséget. Ebből a fejezetből elsajátíthatta, mit tehet kapcsolatai meg­erősítése érdekében, s ez az alábbiak szerint összegezhető:

  • Értékelje és ápolja emberi kötelékeit. Soha ne vegye félvállról a barátait, jó ismerőseit. Ne tekintse magától értetődőnek, hogy mindig Ön mellett áll­nak. Legfőképpen pedig sohase taszítsa el őket magától.
  • Tanulja meg szerettei felé hatékonyan kommunikálni az érzéseit, vágya­it, s mindig figyeljen oda arra, amit ők mondanak.
  • Legyen ideje családjára és barátaira. Gondolja végig, mi mindent tudná­nak közösen csinálni, és azt valósítsák is meg.
  • Az igazi barátságok elsődleges – és minden körülmények között érvénye­sülő – alapelve a kölcsönös segítségnyújtás.
  • Mindig legyen nyitott az új kapcsolatokra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.