Stresszkezelés

Találja meg az arany középutat munka és magánélet között!

Túl gyakran akadályozzák kisebb-nagyobb bosszúságok az élet maradéktalan élvezetét. Ne hagyja! A közérzet javításához, a stressz­hatások mérsékléséhez elengedhetetlenül fontos, hogy időt szánjon magára és kedvteléseire. Érdemes például föleleveníteni egy régi hobbit, új társaság­ba járni, önkéntes munkát vállalni. A lényeg, hogy megint lelkesedjen, s fel­merje a lehetőségek kihasználásának – tehát az élni tudásnak – a vitalitást

Rendkívül fontos az egyensúly megteremtése

Gyakran vágyakozva gondolunk vissza fiatal, gondtalan éveinkre. Tény, hogy a felnőttkorral járó sok munka és felelősség rendszerint háttérbe szorítja az örömöket. Ennek azonban nem muszáj így lennie!

Néhány egyszerű lépéssel jelentős mértékben változtathat ezen. Ha oda­figyelve, elemző módon vizsgálja napi cselekvéseit, azt, hogy mit miért tesz, feltárulhatnak azok a tényezők, amelyek akadályt gördítenek a boldogság, a kikapcsolódás elé. A megoldás felé vezető út jelentős állomása, hogy megtanuljon végre lazítani, továbbá hogy megvizsgálja emberi kapcsolatait. Egy külföldi orvosi szaklap ismerteti azt a 2010-es vizsgálatot, amelyből kiderül, hogy a maguknak való, zárkózott személyeknek általában magasabb a vérnyomása, mint a társasági életet élőknek. (Erre azért kell odafigyelni, mert a hipertónia, azaz a magas vér­nyomás szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.)

Egy másik érdekes vizsgálat szerint, amelyet a Torontói Egyetem (Kanada) kutatói végeztek, a magányosak fázósabbak. Talán a kirekesztettség nem éppen szívmelengető érzése nyilvánul meg ilyen fiziológiás formában.

Túl sok a munka?

Rengeteg ember életének egyensúlyát az borítja föl, hogy túl sokat dol­gozik, vagy nagyon sokat stresszeli magát a munkájával kapcsolatban. Az Európai Unióban a 2010-es évre vonatkozólag készült egy felmérés arról, hogy az egyes tagállamokban mennyi az átlagos heti munkaidő. Ebben az Egyesült Királyság jár az élen 42,2 órával, a sereghajtó pedig Dánia 37,7 órá­val. Hazánk a 12. a sorban, a magyarok átlagosan 40,5 órát töltenek egy hé­ten a munkahelyükön.

Egy másik kutatásból viszont az derül ki, hogy a ma­gyar nők dolgoznak a legtöbbet az Unióban, hetente átlagosan 32 órát, míg a mediterrán országokban élő társaik csak 15-öt. (A nagyarányú különbséget természetesen az eltérő tradíciók is okozzák.)

A gyarapodó munkaórák nem csak a nehéz gazdasági körülmények és a fokozódó munkaintenzitás számlájára írhatók. Nem kevesen megszokásból gürcölnek többet a kelleténél. Ez rossz, hiszen a szervezet nem tudja kipi­henni magát, tehát fogékonyabbá válik a betegségekre. Az állandó robotot a társas kapcsolatok is megsínylik.

Tippek a munka és magánélet közötti egyensúly helyrebillentéséhez:

Hatékonyabb időbeosztás

 • Tudatosan kísérje figyelemmel, hogyan telik egy-egy
 • Ne végezzen fölösleges tevékenységeket. Jelezze feletteseinek, ha valami
 • nem tartozik a munkakörébe.
 • Először mindig a legfontosabb feladatra koncentráljon.
 • Nyugodtan kérjen – és kérés nélkül is fogadjon el – segítséget másoktól. Mondjon nemet, ha pluszmunkával akarják terhelni. Nem kell magyaráz­kodni, csak jelezze, hogy nincs rá kapacitása.
 • Az ebédszünetet sose hagyja ki, és lehetőleg ne túlórázzon.

Célkitűzések

 • Előre tervezze meg napi vagy heti munkabeosztását.
 • Többféle feladaton egyszerre csak akkor dolgozzon, ha képes megosztani a figyelmét. Szabjon ki mindegyikre bizonyos időt, és azt ne lépje túl.
 • Tisztázza magában, mit akar elérni, és mit jelent a cél teljesítése.

A tettek mezején

 • A végcél rögzítése után máris lásson neki a megvalósításnak.
 • Ha van egy nagyobb, távlati elképzelése, naponta tegyen valamit annak
 • érdekében, hogy közelebb jusson hozzá.
 • Elakadt a fő feladat véghezvitelében? Határozzon meg kisebb részcélokat, amelyek könnyebben teljesíthetők.

Életmód

 • Mozogjon mindennap. Már az is jó, ha a buszról hamarabb száll le, messzebb rakja le a kocsit, vagy lift helyett mindig a lépcsőt használja.
 • Egyen több gyümölcsöt, zöldséget, kerülje a gyorséttermi és „műételeket”.
 • Ebédje a munkahelyen is legyen tápláló, egészséges, akár otthonról hozza azt magával, akár a menzán étkezik.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.