Szauna

Irány a szauna – Izzadjuk ki a méreganyagokat!

A szauna belső tere

A nyilvános szaunába az öltözőn keresztül lehet bejutni. Itt találhatóak a ruháknak szükséges szekrények, az értékek megőrzésére az elzárható polcok, az öltözőkabinok és a mellékhelyiségek is. Általában elektromos hajszárítóval is fel van szerelve. Az utcai ruhát itt kell hagyni. Az ékszereket is le kell venni, hiszen a magas hőmérséklettől olyannyira felmelegszenek, hogy komoly égési sérüléseket szerezhetünk, ha magunkon hagyjuk.

szauna_kabin

Most nézzük mi van a kabinon belül

A kabin a szauna szíve. Egy faajtón léphetünk be, ami mindig könnyedén, kifelé nyílik. Ez a biztonság miatt nélkülözhetetlen. A belső térben található az izzasztókabin, ami világos faburkolattal van befedve. A padló vagy csempézett, vagy faburkolatú. Az egyik sarokban áll a szaunakályha, amin a kövek fekszenek. Emellett találhatjuk a fadézsát a felöntésnél használt felöntőkanállal együtt. Egy vagy több forgatható homokóra jelzi számunkra az eltelt időt, a hőmérő pedig a hőmérsékletet; a gőzön átszűrődő fény gondoskodik a kellemes hangulatról.

Az izzasztókabinban fapadokon foglalhatunk helyet, amelyeket lépcsőzetesen, különböző magasságokban szereltek fel. A padok lécei között réseket hagytak, amik a megfelelő légáramlást biztosítják. Mivel a meleg levegő mindig felfelé száll, a padok különböző magasságaiban eltérő hőmérséklet a meghatározó. Mindenki kiválaszthatja magának a legmegfelelőbbet.

Egy jó tanács!

Mindenképpen kedvezőbb magasabb hőmérsékleten kevesebbet izzadni, mint alacsony hőmérsékleten sokat. Ahhoz, hogy egyetlen hőmérsékleti övezetben legyen a testünk, a legjobb megoldás, ha fekve szaunázunk. Ez azonban a nyilvános szaunáknál helyszűke miatt nem mindig lehetséges.

A légnedvesség a hőmérséklettel ellentétes irányban változik. A tetőnél a legalacsonyabb a páratartalom és a padló felett a legnagyobb. Fontos, hogy bizonyos határok között tartsuk a kabinban uralkodó légnedvességet Túl száraz levegőnél ugyanis a nyálkahártya kiszáradhat. Az égő szemek és a kellemetlen viszkető érzés erre utal. Ezzel ellentétben a túl nedves levegő megakadályozza az izzadást, ami a szaunázás lényege lenne.

Az izzasztó kabin klímája Táblázat 22.oldal

A szauna hőmérsékleti zónái

  • közvetlenül a tető alatt a legforróbb a levegő, 90 és 100 °C közötti
  • a legfelsőbb pad szintjén a hőmérséklet 80 és 90 °C közötti
  • a középső pad szintjén 70-80 °C uralkodik
  • a legalsóbb pad szintjén 50-60 °C-ot mutat a hőmérő
  • a padló felett van a leghűvösebb, vagyis 40 °C

A kályha fontossága:

A szauna szívét a kályha jelenti. Korábban fával fűtötték, manapság az előírásoknak megfelelően már elektromos áramot alkalmaznak erre a célra. A fa-fűtés hátrányai közé tartozik, hogy tűzveszélyes, és a nagymértékű használata nagyon költséges. Ezen kívül az égetése oxigént von el. A kályha tetején vasrácson fekszenek a szaunakövek, amelyek egyenletesen ontják magukból a meleget. Felöntésnél ezek a kövek párologtatják el a felöntőkanállal rájuk locsolt vizet.

A szauna egészségre gyakorolt pozitív hatásai akkor érvényesülnek a legjobban, ha a forró és a hideg váltakozik, így a hűtőteremnek is igen fontos szerepe van. Egy terasz vagy egy balkon is kiválóan megfelel arra, hogy a friss levegőn lehűtsük a légutainkat. A bátrabbak kipróbálhatják a merülésre alkalmas medencét, amelyet ha képesek vagyunk már használni, olyan érzésünk támad, mintha újjászületnénk. Meleg vizes lábfürdő is a rendelkezésünkre áll, ami segít a lehűlés különböző fázisainál a testhőmérsékletünket normális szintre beállítani.

Próbáljon meg a ruháit levetkőzve a hétköznapi gondolatokból és gondokból is kilépni. Ha stresszesen lép be a szaunába és minél rövidebb idő alatt szeretne túl lenni a fürdőn, aligha lesz belőle haszna.

A szaunázás élménye

A szaunafürdőhöz idő és nyugalom kell. A fürdő több lépésből áll, amelyek közül az izzadás kiemelt fontosságú, de nem az egyetlen. Kettő-, gyakran háromórás elfoglaltságot jelent ez a tevékenység alkalmanként. A szaunázás kicsit olyan, mint az üdülés.

A szauna helyes alkalmazása

A szauna egy kicsit olyan, mint a sport: egyiket sem lehet élvezni teli hassal. Közvetlenül a szaunázás előtt ne fogyasszon megterhelő ételt, inkább csak nassoljon valamit. Legjobb, ha az utolsó kiadós étkezés a szaunázás előtt két órával történik. Ellenkező esetben a testének a nagy hőségen felül az emésztéssel is meg kellene birkóznia. A szaunázást követően is a könnyű ételek fogyasztása javasolt, amely hozzájárul az eredményes salaktalanításhoz.

Az alkohol és a nikotin sem egyeztethető össze a szaunázással és ennél fogva mindkettő tabu! Szaunázás közben semmit ne igyon, hogy a teste megfelelő mennyiségű folyadékot és méreganyagot izzadjon ki. Ezeket a saját tartalékaiból kell megtennie! A fürdő után azonban alaposan fel kell töltenie folyadékháztartását. A legjobb megoldást erre a célra az ásványvíz vagy a gyümölcslé jelenti.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.