Szauna

A Keleti fürdők fürdők csodái

Most nézzük milyen hosszúra nyúlnak a keleti fürdők csodái:

A keleti fürdőknek régi hagyománya van. Az arab térségben még mindig kedvelt találkozóhelynek számít, ahol nem csak fürdenek, hanem társaloghatnak egymással az emberek. A wellness-oázisok keleties szaunáinak nyugodt, meditatív légkörével ellentétben keleten pezseg az élet. Az iszlám szigorú higiéniai előírásokat követel meg, így mélyen beágyazódott a muszlim kultúrába a hammam. A fürdőházak célja a testi és lelki megtisztulás, a mindennapi életből való kilépés, a pihenés.

nyugtato_furdo

A hammamok megjelenése:

Időközben a német szaunakultúrában is megjelentek a hammamok. Nagyjából két területhez lehet besorolni, az egyik az izzasztó- és tisztítófürdők, a másik a nyugtatófürdők. Mindkettő egymásfél órás igénybevétele adja a hagyományoknak megfelelően 3 órát tartó törökfürdőzést.

Az izzasztó- és tisztítófürdők

A nagyméretű előcsarnok az átöltözésre szolgál, mivel a hammamban nem lehet meztelenül tartózkodni. Az első terem a soguglug, az átmeneti helyiség. 40 °C körüli hőmérséklet mellett a falak, a tető és a talaj kellemes meleget áraszt. Minden teremben meleg vízzel teli csorgókutak állnak, amiből vizet önthetnek magukra és egymásra a fürdő-vendégek. Körülbelül 10 perc után a vendégek átmennek a kaynakba, a melegfürdőbe, mely ellazítja az izmokat. A hammam központi része a hararet, a „forróság háza”. A magas légnedvesség és a 45 °C-os hőmérséklet leizzaszt, tisztává és puhává varázsolja a bőrt és felkészít a fürdő igazi fénypontjára.

A nyugtatófürdők

Az ovmalikban (masszázsszoba) a hammam-mester a tellak-masszázsra invitálja a vendégeket az úgynevezett köldökkőre, mely gránitból vagy márványból készült. Először egy durva anyagból készült kesztyűvel eltávolítja az elhalt hámsejteket és szennyeződéseket, így megtisztulnak a pórusok. Ez az eljárás egyáltalán nem nevezhető kíméletesnek. Ezután egy gyapjútörülköző segítségével beszappanozza, majd megmasszírozza a fürdőzőt. Végül jéghideg vízzel leönti a vendéget. A masszírozást követően a vendég egy pohár török teát fogyaszthat el az úgynevezett pihenőhelyiségben. A fürdőzést követően joggal lehet mindenkinek az az érzése, hogy újjászületett.

Nos ha pénztárcánk engedi, mindenképpen használjuk ki eme lehetőséget

Ha lehetősége adódik, mindenképpen próbálja ki az igazán szórakoztató keleti iszapfürdőt, a rhassoult, melyet már Kleopátra is nagyra becsült. Az első lépés itt is az alapos tisztítófürdő. A rhassoul-teremben a fürdőzők gazdagon rákenhetik bőrükre a gyógyító iszapot. A különböző testrészek számára különböző iszapfélék állnak rendelkezésre. A fürdő körülbelül 38 °C-nál és száraz levegő mellett kezdődik, amely fokozatosan 50 °C-ra és megközelítőleg 80 százalékos légnedvességre növekszik. Mikor az iszap nedvessé válik, bele kell masszírozni a bőrbe. Ez idő alatt a kályharácson fűszernövényeket gőzölnek, amelyek illata betölti a levegőt.

A bejezés és megtisztulás

Végezetül egy meleg zuhany következik, ami leöblíti az iszapot. Az alapos mosakodás után a testet illatos olajokkal dörzsölik át. A hatása megegyezik az egész testet érintő peelinggel, amely eltávolítja az elhalt hámsejteket, ezáltal a bőr puha és finom lesz.

Az iszapfürdő feloldja a káros anyagokat és a bőr salakanyagait, a fűszernövények gőze pedig kitisztítja a lég-utakat. Felmelegíti és ellazítja a testet anélkül, hogy túlságosan megterhelné a vérkeringést.

Egy újabb módszer a szépülésre: Széna- és szénavirágfürdő

Ez a vidékre jellemző fürdési szokás. A szénavirágfürdőhöz vízbe áztatják a friss szénát, hogy felpuhuljon, majd kiterítik egy díványra. Lefekszenek az ágyra meztelenül, betakarják őket szénával és meleg takaróval. Fél órát töltenek így a 40 °C-os takaróban. A meleg hatására kioldódnak a szénából – amely olyan gyógynövényeket is tartalmaz, mint a veronika, encián vagy erika – az illóolajok. Felszívódnak a testen, amely ezen felül gyengéden és a vérkeringést kímélve átmelegszik. A szénavirágfürdő méregtelenít, ellazít és erősíti az immunrendszert.

szena_furdo
A szénavirágfürdő méregtelenít, ellazít és erősíti az immunrendszert.

A szénavirág-szauna hasonlóan fejti ki hatását. Ennél a szaunánál egy-másfél órát kell eltölteni egy szénával és mezei virágokkal teli kádban. A széna időközben fermentálódik és annyira felmelegszik, hogy az ember azt hihetné, egy izzasztókabinban ül. Közben felszabadulnak a hatóanyagok, amelyek a bőrön keresztül bejutnak a testbe.

A szénavirág-szauna ellazítja a testet, a szellemet és különösen alkalmas reumás panaszok kezelésére. Mind-emellett kíméli a vérkeringést, tehát igen gyengéd természetes gyógymód, mellékhatások nélkül.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.