Szívbetegség

A felépülés maximalizálása szívbetegség után

Amennyiben stroke-ban vagy szívinfarktusban szenvedtünk, nagyon sok mindent tehetünk a felépülésünk maximalizálása érdekében. A legtöbb funkció visszatérése az első hat hónapban zajlik le, így ebben az időszakban igyekezzünk megbizonyosodni róla, hogy a szervezetünk megkapja a maximális tápanyag-támogatást.

Az oxigén hatékony felhasználása

A stroke és a szívinfarktus ideiglenesen megfoszthat szöveteket (sejteket) az oxigéntől, ami redukált vérkeringést, vagy annak teljes hiányát eredményezheti. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tápanyagok, főleg az oxigén, eljussanak a sejtekhez? A válasz: növeljük az E-vitamin, a koenzim Q-10, a C-vitamin és egyéb antioxidánsok bevitelét. Ezek a tápanyagok maximalizálják az oxigén szállítását és felhasználását a gyógyuló sejtekben. A táplálék kiegészítők napi adagját növeljük a következő értékekre:

Koenzim Q-10180 mg
E-vitamin800 mg (1000 NE)
C-vitamin6000 mg
Antioxidáns formulanapi 3 (a 2 helyett

Az egészséges sejtek újraépítése

A szervezet meglepően hatékony a sejtek regenerálásában – és néhány fontos tápanyag segíti ezt a folyamatot. A sejtek alapjában véve „tartályok”, melyek kívül tartják a vizes kinti közeget, és bent tartják a szükséges tápanyagokat. A membrán, amely lehetővé teszi ezt a kontrollált elkülönítést, foszfolipidekből és zsírsavakból épül fel. Azáltal, hogy megnöveljük ezeknek a foszfolipideknek a bevitelét, különösen a foszfatidil-szerinét, maximalizálhatjuk a sejtek felépülését, különösen az idegrendszerben. Az eredmény meglehetősen látványos tud lenni.

A foszfatidil a lecitinből származik, ami pedig a szójabab alkotóeleme. A foszfatidillel dúsított lecitin szintén gazdag foszfatidil-kolinban, mely segítséget nyújt az egyik legfontosabb neurotranszmitter, az acetilkolin előállításában. Ezek a tápanyagok így együttesen segítenek a sejtek – különösen az idegsejtek – felépülésének maximalizálásában. Kaphatók olyan lecitinőrlemények, melyek foszfatidilt is tartalmaznak. Ebben az esetben adjuk egyszerűen a készítményt a reggelizőpelyhünkhöz. Ellenkező esetben vegyük meg táplálék kiegészítő formában.

Egy másik fontos membránépítő tápanyag a glutamin elnevezésű aminosav. Ez az anyag segít újjáépíteni az izmot egy sérülés vagy műtét után, és ez a legnagyobb mennyiségben megtalálható aminosav a gerincvelőfolyadékban. Bár az elmélet még nincs tesztelve, a logika azt diktálja, hogy a glutamin segítséget nyújt a stroke-ot vagy szívinfarktust követő felépülésben. A legegyszerűbb és legolcsóbb módja a glutamin bevitelének növelésére, ha por alakban fogyasztjuk. Mivel ízetlen, akár vízben vagy gyümölcslében is feloldhatjuk, illetve hozzáadhatjuk a reggelizőpelyhünkhöz.

Ha tehát stroke-ban vagy szívinfarktusban szenvedtünk, a következő táplálék kiegészítők hasznosnak bizonyulhatnak a számunkra az első néhány hónapban.

  • Foszfatidil-szerin: 300 mg (600 mg az első két hétben)
  • Glutamin: 3000 mg (6000 mg az első két hétben)

A maximális felépülés után a fent említett dózis fele megfelelő adag. Az esszenciális zsírsavak szintén alapvető fontossággal bírnak, habár nincs szükség a kockázattal rendelkezők részére ajánlott adagnál nagyobb mennyiségre.

A gyógyszerek és a tápanyagok közti kölcsönhatások

Egy kardiovaszkuláris esemény bekövetkezte után valószínűleg különböző gyógyszerek kombinációját fogja felírni részünkre az orvosunk. Mivel ezek közül néhány – mint például az aszpirin – hígítja a vért, óvatosnak kell lennünk azoknak a tápanyagoknak az alkalmazásával, melyek ugyanezt a célt szolgálják, nehogy túlhígítsuk a vérünket.

Gyógyszerek, melyeket csak szükség esetén szedjünk!
Gyógyszerek, melyeket csak szükség esetén szedjünk!

A következő tápanyagok esetében kell ügyelnünk: halolaj EPA (erős hatás), E-vitamin és B3-vitamin (gyenge hatás). Ha ezeket az étrend kiegészítőket gyógyászati dózisokban szedjük, akkor valószínűleg nem lesz szükségünk aszpirinre – azonban ezt mindenképpen beszéljük meg az orvosunkkal.

Bár megpróbáltam egyszerű módon érthetővé tenni a kardiovaszkuláris egészség témáját, az igazság az, hogy ez meglehetősen bonyolult dolog. Rengeteg különböző tápanyagot kell figyelembe venni, és nincs olyan program, amely tökéletes lenne mindenki számára.

Épp ezért azt javaslom, hogy lépjünk kapcsolatba egy klinikai táplálkozási tanácsadóval, aki segít eligazodnunk a tápanyagok útvesztőjében, és személyre szóló tanácsban részesít minket. De legfőképp sok szerencsét kívánok mindenkinek, nemcsak a felépülés maximalizálásában, hanem abban is, hogy rátaláljanak az egészségnek és a jólétnek olyan szintjére, melyben korábban részük volt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.