Szívbetegség

A koenzim Q-10 és a szív

Egy másik tápanyag, a koenzim Q-10 rendkívüli képességekkel rendelkezik, melyek segítik a szívbetegségben, illetve az egyéb olyan betegségekben szenvedőket, amelyekben a szervezet sejtjei nem képesek a hatékony energiatermelésre. Ennek a tápanyagnak a tulajdonságai olyan lenyűgözők, hogy Japánban nem kevesebb mint 12 millió ember egészíti ki a táplálékát koenzim Q-10-zel, Kijevben pedig csupán azzal a céllal hoztak létre egy kutatóintézetet, hogy ennek a bámulatra méltó tápanyagnak a hatásait tanulmányozza.

A koenzim Q-10-et először negyven évvel ezelőtt, Nagy-Britanniában különítette el egy liverpooli tudóscsoport, és a sejteken belüli energiatermelés egyik alapvető komponenseként azonosították. Arra nemrégiben derült csak fény, hogy a koenzim Q-10 az ételekben is jelen van, hogy a szintje a kor előrehaladtával csökken, és hogy táplálék kiegészítőként való fogyasztása megemeli a sejteken belüli szintet – ezek a felfedezések sok tudóst arra ösztönöztek, hogy a koenzim Q-10-et egy eddig ismeretlen vitaminnak tekintsék.

A koenzim Q 10
A koenzim Q-10

Technikailag azonban mégsem sorolható a vitaminok közé – bár a szervezetünk képes az előállítására, de nem elegendő mennyiségben az optimális egészség és energia fenntartásához. Ennélfogva a koenzim Q-10 egy másodlagosan esszenciális tápanyag – más szóval, az étrendünknek tartalmaznia kell bizonyos mennyiséget belőle.

A Q-10 és a sejtekben zajló energiatermelés

Az energiatermelés végső, és legfontosabb szakaszában, amikor a hidrogén reakcióba lép az oxigénnel, a táplálékban rejlő látens energia elektronok formájában kiszabadul. Ezek az apró részecskék nagyon reagensek, és nagyon óvatos bánásmódot igényelnek. Kicsit olyanok, mint a nukleáris fűtőanyag – erőteljes, ámde potenciálisan nagyon veszélyes energiaforrás.

Ezek a párosítatlan elektronok olyan veszélyesek, hogy nem megfelelő irányítás mellett őket tekinthetjük az artériák falában bekövetkező rongálódást kiváltó tényezőnek. Sőt, akár daganatokat is okozhatnak bizonyos sejtekben. Az egészséges sejtekben véghezvitt romboló hatásuk az öregedési folyamat lényege. Minél nagyobb károsodást szenvednek a sejtjeink, annál idősebbeknek számítunk biokémiailag.

Az egészséges sejtekben véghezvitt romboló hatásuk az öregedési folyamat lényege.
Az egészséges sejtekben véghezvitt romboló hatásuk az öregedési folyamat lényege.

A párosítatlan elektronokat tartalmazó vegyületek oxidánsként lépnek fel a szervezetben. Ilyen vegyületek a normál energiatermelő folyamatok során is keletkeznek, ám a dohányzás, az olajban sült ételek fogyasztása, a szennyezett levegő belélegzése és a napsugarak szintén előidézik a kialakulásukat.

A Q-10-nek két főbb szerepe is van a rendkívül reagens elektronok kezelésében. Egyrészt szabályozza az oxigén áramlását, és ezáltal rendkívül hatékonnyá teszi az energiatermelést, másrészt megelőzi a párosítatlan elektronok által okozott kárt, épp ezért kulcsfontosságú antioxidánsnak tekinthetjük. Dr. Folkers, a texasi Austin Egyetem Orvosbiológiai Kutató Intézetének (Institute for Biomedical Research) igazgatója szerint, amint a szervezetben a Q-10 szintje a normál érték 25%-ával alacsonyabb szintre süllyed, nagy valószínűséggel betegség fog kialakulni.

Az elmúlt évtizedben több mint száz klinikai kísérletet folytattak le az Egyesült Államokban és Japánban a Q-10-zel kapcsolatban, lenyűgöző eredményekkel. Mivel a koenzim Q-10 olyan kiemelkedően fontos szerepet játszik minden egyes sejt energiatermelésében, messzemenő szerepet játszhat az egészségmegőrzésben. Hatását legjobban talán a közelmúltban, szívbetegségben szenvedő pácienseken végzett kísérletek illusztrálják.

A Q-10 és a kardiovaszkuláris betegségek

A Texasi Egyetemen végzett, hat évig tartó kutatás pangásos szívelégtelenségben szenvedő pácienseket vizsgált (ebben a betegségben a szív, az emberi szervezet legnagyobb izma egyre gyengébbé válik, és már nem képes kellő hatásfokkal pumpálni a vért). Az eredmények azt mutatták, hogy a Q-10-et fogyasztók 75%-a három évvel tovább élt, míg ez a hagyományos gyógyszereket fogyasztóknak csupán 25%-áról mondható el. Az elmúlt két év szigorú felügyelet alatt végzett kísérleteinek (számuk nem kevesebb mint húsz volt) eredményeit ismertető tanulmányban demonstrálták ismét a Q-10 kivételes, szívműködés-javító képességét.

Japánban ma már a kezelés részét képezi. A texasi Austin Egyetem és a japán oszakai Felnőtt Korosztály Betegségeinek Központja közös kutatásában ötvenkét, magas vérnyomásban szenvedő beteg vett részt. A betegek egy része Q-10-et, míg a másik csoport placebót kapott. A Q-10-et szedők körében 11%-os vérnyomáscsökkenés volt tapasztalható, míg a placebót fogyasztók csoportjában csupán 2%-os volt az arány.

Az angina meglehetősen gyakori jelenség.

Az anginában szenvedők erőkifejtés során szorító fájdalmat tapasztalnak a szív tájékán. Ezt általában a szívizomsejteket oxigénnel ellátó apró artériákban fellelhető elzáródások okozzák. Mivel a Q-10 segít minden egyes izomsejtet hatékonyabbá tenni, ezt a mágikus tápanyagot az angina elleni természetes kezelésként is vizsgálatok alá vonták. A japán Hamamatsu Egyetemen folytatott kísérlet azt az eredményt hozta, hogy a Q-10-zel kezelt páciensek képesek voltak megemelni a terhelési toleranciájukat, és kisebb gyakorisággal tapasztaltak anginarohamot. Csupán egy hónapnyi Q-10-fogyasztás után a többi gyógyszerük adagját a felére lehetett csökkenteni.

A napi 90 mg dózisú Q-10-ről kimutatták, hogy csökkenti az oxidáció okozta károkat az artériákban, ezáltal védelmet nyújt a vérzsíroknak (mint például az LDL-koleszterin) a károsodások ellen, és megakadályozza, hogy hozzájáruljanak az artériás elzáródásokhoz.

Míg a halban, a diófélékben és a magvakban gazdag étrend elegendő mennyiségű koenzim Q-10-et tartalmaz, gyógyító hatásai ritkán tapasztalhatók meg napi kevesebb mint 90 mg bevitel esetében – ez a mennyiség azonban csak táplálék kiegészítővel érhető el. Nagyon sok ét-rendkiegészítő 30 mg Q-10-et tartalmaz tablettánként, ami azt jelenti, hogy naponta háromszor szükséges alkalmaznunk. A Q-10 könnyebben felszívódik olajalapú formában, vagyis érdemes olyan kiegészítőt választanunk, ahol a címkén szerepel ez a kritérium.

Q10-koenzim és koleszterin

Sztatint szedek a koleszterinszintem csökkentésére, és az orvosom azt javasolja, hogy használjak Q10-koenzimet is. Miért?

Az izomfájdalmak, a kimerültség, a memóriazavarok és a sztatinok esetleges egyéb mellékhatásai ellen. Bár nem egyértelmű, hogy a Q10-koenzim (CoQ10) valóban alkalmas-e erre a feladatra. A szimvasztatin, az atorvasztatin és más sztatinok csökkentik a CoQ10 szintjét. Ez a vitaminszerű anyag antioxidáns tulajdonságú, és segíti a sejtek energiatermelését. Egyes orvosok szerint a CoQ10 szint jelentős csökkenése okozza a sztatinszedők által gyakran tapasztalt mellékhatásokat, különösen az izomfájdalmat, bár ez az elmélet még erősen vitatott.

Egy tanulmány azt találta, hogy a CoQ10 tartalmú étrend kiegészítők segítenek az izomfájdalmak megelőzésében, két másik kutatás viszont nem talált ilyen összefüggést. Mindazonáltal egyes orvosok esküsznek rá, hogy a sztatinokat szedő pácienseik kisebb valószínűséggel tapasztalnak mellékhatásokat, ha CoQ10et is szednek. A sztatinok okozta izomfájdalom kezelésének egyéb stratégiái közé tartozik a készítmények váltogatása és a kisebb adag szedése is.

Állandóan légszomjam van. Segítene ezen a Q10-koenzim?

Lehetséges, de kérje orvosa tanácsát! A gyakori kifulladás talán csak azt jelzi, hogy többet kellene mozognia. Ugyanakkor jellemző tünete egy sor súlyos állapotnak, például a pangásos szívelégtelenségnek is, amikor a meggyengült szív csökkent üzemmódban képes csak a vér keringtetésére. A szívelégtelenségben szenvedőknél általában alacsony a CoQ10 szintje.

Egyes vizsgálatok (de nem mind) úgy találták, hogy a szívelégtelenségben szenvedők esetében a Q10-koenzim szedése növeli a szív összehúzódását, és segít megelőzni a kimerültséget és egyéb tüneteket (például a boka duzzadását). Ha pangásos szívelégtelenségben szenved, az orvos gyógyszereket fog felírni, és életmódbeli változtatásokat ajánl, hogy könnyebben tudjon megbirkózni a rendellenességgel. Azt is javasolhatja, hogy szedjen CoQ10 tartalmú étrend-kiegészítőt. A CoQ10-et lényegében biztonságosnak tartják, bár csökkentheti a vérnyomást vagy a vércukorszintet, ezért nagyon fontos, hogy tudassa orvosával, ha szedni kezdi.

A karcsúsító karnitin

Ez a molekula jelentheti a Kolumbusz tojását minden kövér, túlsúlyos ember számára. Munkája ugyanis teljesen pótolha­tatlan, mert ez irányítja a nyílt láncú zsírsavakat az úgynevezett béta-oxidációra, vagyis elégésre és energiatermelésre a testsej­tekben. Karnitin híján a zsírmolekulák szakadatlanul tovább keringenek a vérben, és ijesztően felhalmozódnak. A világért nem szállnának fel más szállítóeszközre, kizárólag karnitintutajon utaznak. Nem csoda hát, hogy sok ember meghízik és kövér is marad, pedig – némi túlzással szólva – kizárólag rágó­gumin, kávén és kétszersültön él.

A karnitin, hasonlóan a kolin idegvitaminhoz, a májban és a vesében szintetizálódik a lizin és metionin aminosavakból. E folyamat kétlépcsős, vas és C-vitamin is kapcsolódik bele. A lizin és metionin aminosav tipikus húsfehérjék, a karnitintehát növényi táplálkozásnál alig fordul elő. A ragadozó ál­latok, így a szirti sas, a párduc, a farkas és a menyét, a karnitinnak köszönhetik karcsúságukat. A fehérjeszegény élelem ezzel szemben hizlal.

A karnitin kihalássza a zsírmolekulákat a vérből

A karnitin (Bt-vitaminnak is nevezik) mind több bámulatos titkát tárja fel a kutatók előtt. A véren át elsősorban az izom­sejtekbe vonul, ahol nagy koncentrációban (a száraz szövet­tömeg egészen 0,1 százalékáig) telepszik meg. A célja világos: ha az izmoknak, aktivitásuk következtében, új energiára lesz szükségük, a karnitinmolekulák billiói kihalásszák a zsírmo­lekulákat a vérből, és átszállítják a mitokondriumokba, a sejt égetőkamráiba. így a zsír azonnal elég és nem.tud lerakodni a has és a csípő zsírpárnáiban.

Az izmoknak sok energiára van szükségük, tehát sok zsír­ra és karnitinra is. Ha túl kevés zsír alakul át energiává, a kar­nitinmolekulák rettenetesen unatkoznak és szabadidejükben elhasznált szénsalakot cipelnek be a vérbe, ahonnan az kiválik, és a vizeletben eltávozik.

A biokémikusok újabban nemcsak a sejtek mitokondriumaiban fedeznek fel karnitinvitamint, hanem a sejt más, tel­jesen eldugott csücskeiben is, így megállapíthatták, hogy a karnitin még mérgező és károsító anyagokat, mérgező gyógy­szerhatóanyagokat is képes kihajtani a testsejtből.

Aki rendszeresen iszik alkoholt, annak további karnitinadagokra van szüksége, hogy megszabaduljon a vérébe kerü­lő fölösleges zsírszállítmányoktól. Ugyanez áll azokra, akik imádják a zsíros ételeket. Kvázivitaminunk ugyanis megaka­dályozhatja vagy akár el is mulaszthatja a máj elhájasodását (a fogyasztott alkohol mennyiségétől függően). Visszaállhat a normális zsírszállítás és csökkenhet a zsírsavak áramlása a májba.

Nyilvánvaló ebből, hogy a karnitin a zsír okozta érel­meszesedés ellen hat: lebontja a vérben a zsírsavakat, viszont benne hagyja a „jó” HDL-koleszterint (High DensityLipo- protein, nagy sűrűségű lipoprotein). Szívünk is csak karnitin segítségével képes egészséges működésre, mert legszívesebben a nyílt láncú zsírsavakkal fűt, amelyek pedig rászorulnak a kar­nitinra mint szállítóeszközre. Érdekes tudni, hogy minél több oxigént kap a szívünk (például sportolás, kirándulás közben), annál több karnitinra van szüksége.

A koenzim-Q gyújtja be az energiákat

A karnitin csak a szállítóiparban működik, ez a kvázivitamin viszont a kazánfűtőnek felel meg, a sejt kemencéjében átveszi és eltüzeli a zsírmolekulákat. Anyagát ubikinonnak is neve­zik.

Gyakran kiderül arról, akinek szívpanaszai vannak, hogy koenzim-Q-hiánya van, a helytelen táplálkozás következtében, vagy, mert nagyobb mennyiségre volna szüksége, vagy esetleg a koenzim-Q szintetizálási defektusa miatt, amit örökölt vagy később szerzett. Ilyen megnövekedett szükséglet felléphet an­ginánál, magas vérnyomásnál vagy szívbillentyűhibáknál. Kü­lönböző szívbetegek biopsziás (élő szövetből vett mintán vég­zett) vizsgálatánál kiderült, hogy 50-75 százalékuknál fennáll a kvázivitamin hiánya. Ez pedig éppen azért veszélyes, mert a szívizom egyike az anyagcsere-biológia legaktívabb izomza- tainak. Ennek megfelelően az Egyesült Államokban szívbete­geket nagyobb adag koenzim-Q-val kezelnek. Egy tanulmány szerint négy héten át napi 150 milligramm koenzim-Q10 a be­tegeknél 53 százalékkal csökkentette az angina pectoris (ko­szorúérgörcs) rohamait.

Idősebb emberek koenzim-Q-koncentrációja jelentősen csökken, ezért 50 éven felül nagyobb adagokhoz kell jutnia mindenkinek.

A koenzim-A, merő energia

A mai fizikusokat és biokémikusokat szenvedélyesen érdek­li ez az anyag, ugyanis minél több bámulatos dolgot tudnak meg róla, annál hihetetlenebb újabb meglepetések várnak rá­juk. A koenzim-A mind a 70 billió testsejtünk aktív energia­termelője, és nélkülözhetetlen mindenfajta izomtevékenység­hez. A szemünket sem bírjuk felnyitni reggel sok millió ko- enzim-A-molekula közbenjárása nélkül. Mindenki, aki fáradt és ernyedt, de szeretne fitt és élénk lenni, emelje meg 50 szá­zalékkal testének koenzim-A-koncentrációját, és csodát ta­pasztalhat. Olyan lesz, mintha újjászületett volna. E molekula tulajdonképpeni ösztönzője a pantetin, egyben a vitális anyag magja. A pantetin a B-vitamin pantoténsavból kerül elő; me- tabolikus átalakulása koenzim-A erőmolekulává igen rövid, villámgyors. Ha a szív túl kevés oxigént kap (talán azért, mert lustán elterülünk a fotelban a televíziós készülék előtt), ve­szélyes minimumra száll alá a szívizom pantetinszintje. Emel­lett a pantetin, illetve a koenzim-A, a lehető legjobb munkát végzi a lipidek szintjének leszállításával, amikor elégeti a ve­szélyes zsírt. A koenzim-A lenyomja a koleszterinszintet, és irgalom nélkül az izmokban elégetésre hajszolja a zsírokat. Az összes úgynevezett lipidcsökkentő anyag közül ez a leg­veszélytelenebb, a legkevésbé toxikus, mérgező hatása szinte a nullával egyenlő.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.