Hogyan csökkenthető a szívbetegség kialakulása?

Nincs még egy betegség, amit olyan alapos kutatásnak vetettek volna alá, mint a szívbetegséget. Furcsa módon azonban az információtöredékek még nem álltak össze egy világos megelőző stratégiává. Weboldalunknak pontosan ez a célja

Csökkentsük a kockázatot!

Csökkentsük a kockázatot!

 

  • hogy bemutasson egy érthető és egyszerű stratégiát. Meglepetésünkre az is kiderül, hogy a szívbetegségek kockázatát valószínűleg teljes egészében ki tudjuk iktatni.

Az alábbi felsorolás bemutatja a főbb ismert kockázati tényezőket és azt a százalékos csökkentést, amelyet a kiiktatásukkal el-érhetünk. A jó hír az, hogy valamennyi kockázati tényezőt

  • a genetikai hajlam kivételével – ki lehet küszöbölni meglehetősen egyszerű, fájdalommentes étrend- és életstílusbeli változtatásokkal.

Mik a kockázati tényezők?

Küszöböljük ki a felsorolt kockázati tényezőket egyszerű étrendbeli és életmódbeli változtatásokkal, és a következő százalékokkal csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát:

Egészségügyi statisztikák

Százalék
Magas vérzsírszint (trigliceridek) 60
Magas vérnyomás 30
Magas vérhomocisztein-szint 70
Magas lipoprotein (a) szint 50
Inzulinrezisztencia 30
Étrend
Túl sok telített zsírsav 50
Túl sok hús 50
Túl sok só (nátrium) 25
Túl sok alkohol 50
Túl kevés antioxidáns C- és E-vitamin 50
Túl kevés B-vitamin 50
Túl kevés kálium, magnézium és kalcium 50
Túl kevés esszenciális zsírsav (hal és magvak) 40
Túl kevés friss gyümölcs és zöldség 30
Életmód
Aerobik testedzés hiánya 50
Túlsúlyosság 30
Dohányzás (napi 20 cigaretta) 70
Túl sok stressz 50
Genetikai hajlam 5
Teljes kockázatcsökkentés: 100 százalék?

Ezek a – jelenleg is folyamatban lévő kutatásokon alapuló – százalékok nagyon hozzávetőlegesek.

Természetesen nem adhatjuk össze egyszerűen a százalékokat, hiszen e tényezők nagy része fedi egymást. A lényeg az, hogy a javaslatok többségét követve a kockázati tényezőket száz százalékkal tudnánk csökkenteni. Más szóval: már birtokában vagyunk annak a tudásnak, hogyan küszöbölhetjük ki hatékonyan a szívbetegség főbb kockázati tényezőit.

Példa a szívbetegség kockázatának csökkentésére

Szemléltetésképp vegyünk egy átlagos életmódot folytató és átlagos étrendet fogyasztó személyt, akinek átlagosan 50 százalékos esélye van arra, hogy szívbetegségben hunyjon el. Tegyük fel, hogy ez a személy úgy dönt, hogy ezentúl több – antioxidáns vitaminokban, káliumban, magnéziumban és kalciumban gazdag – gyümölcsöt és zöldséget eszik, és többé nem sózza az ételt.

Ezzel csökkenteni fogja a vérnyomását, ami 30 százalékkal mérsékli a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Aztán úgy dönt, leszokik a dohányzásról, mely újabb 70 százalékos csökkentést jelent. Az étrendjét C-, E- és B-vitaminokkal egészíti ki. A B-vitaminok csökkentik a vér homociszteinszintjét (amely káros az artériákra), s ezáltal újabb 70 százalékos csökkenést tapasztalhat a szívbetegség kialakulásának esélyét illetően.

Már önmagában a C-vitamin és az E-vitamin is 50 százalékkal csökkenti a szívbetegség esélyét

Aztán az illető napi egy pohárra redukálja az alkoholfogyasztását, és elkezd heti háromszor edzeni, mely által újabb 50 százalékos csökkentést ér el. Többször fogyaszt halat – például lazacot és tonhalat -, és visszafogja a húsfogyasztását. A halakban megtalálható esszenciális omega-3 zsírsavak újabb 40 százalékkal csökkentik a kockázatot. Mit kell még tennünk ahhoz, hogy a kockázatot nullára redukáljuk?

Figyelem! Az E-vitamin is 50 százalékkal csökkenti a szívbetegség esélyét.

Figyelem! Az E-vitamin is 50 százalékkal csökkenti a szívbetegség esélyét.

Az igazat megvallva, ezt nem tudjuk pontosan, mivel olyan kutatásokat nem végeztek még, amelyekben ezeknek a bevált módszereknek az együttes hatását vizsgálták volna. Ám nagy az esélye, hogy az összes kockázati tényezőt kiküszöböljük, még ha genetikailag hajlamosak is vagyunk a szívbetegségekre.

Tibor Griffel

A cikket írta: Griffel Tibor

Szakterületeim a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és  tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.

Címkék: Katgória: Szívbetegség

Véleménye fontos számunkra, írja meg!

Az email cím nem lesz nyilvánosan olvasható! A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitölteni!

öt + tizennégy =

Read previous post:
Vérnyomás és pulzus – mitől nő a vérnyomás?

Testünket vérerek lenyűgöző hálózata szövi át, melyek egymás mellé rakva elérnének a Holdig! A legszélesebb pontokon ezek az erek két...

Close