Szívbetegség

Hogyan csökkenthető a szívbetegség kialakulása?

Nincs még egy betegség, amit olyan alapos kutatásnak vetettek volna alá, mint a szívbetegséget. Furcsa módon azonban az információtöredékek még nem álltak össze egy világos megelőző stratégiává. Weboldalunknak pontosan ez a célja

Csökkentsük a kockázatot!
Csökkentsük a kockázatot!

 

  • hogy bemutasson egy érthető és egyszerű stratégiát. Meglepetésünkre az is kiderül, hogy a szívbetegségek kockázatát valószínűleg teljes egészében ki tudjuk iktatni.

Az alábbi felsorolás bemutatja a főbb ismert kockázati tényezőket és azt a százalékos csökkentést, amelyet a kiiktatásukkal el-érhetünk. A jó hír az, hogy valamennyi kockázati tényezőt

  • a genetikai hajlam kivételével – ki lehet küszöbölni meglehetősen egyszerű, fájdalommentes étrend- és életstílusbeli változtatásokkal.

Mik a kockázati tényezők?

Küszöböljük ki a felsorolt kockázati tényezőket egyszerű étrendbeli és életmódbeli változtatásokkal, és a következő százalékokkal csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát:

Egészségügyi statisztikák

Százalék
Magas vérzsírszint (trigliceridek)60
Magas vérnyomás30
Magas vérhomocisztein-szint70
Magas lipoprotein (a) szint50
Inzulinrezisztencia30
Étrend
Túl sok telített zsírsav50
Túl sok hús50
Túl sok só (nátrium)25
Túl sok alkohol50
Túl kevés antioxidáns C- és E-vitamin50
Túl kevés B-vitamin50
Túl kevés kálium, magnézium és kalcium50
Túl kevés esszenciális zsírsav (hal és magvak)40
Túl kevés friss gyümölcs és zöldség30
Életmód
Aerobik testedzés hiánya50
Túlsúlyosság30
Dohányzás (napi 20 cigaretta)70
Túl sok stressz50
Genetikai hajlam5
Teljes kockázatcsökkentés:100 százalék?

Ezek a – jelenleg is folyamatban lévő kutatásokon alapuló – százalékok nagyon hozzávetőlegesek.

Természetesen nem adhatjuk össze egyszerűen a százalékokat, hiszen e tényezők nagy része fedi egymást. A lényeg az, hogy a javaslatok többségét követve a kockázati tényezőket száz százalékkal tudnánk csökkenteni. Más szóval: már birtokában vagyunk annak a tudásnak, hogyan küszöbölhetjük ki hatékonyan a szívbetegség főbb kockázati tényezőit.

Példa a szívbetegség kockázatának csökkentésére

Szemléltetésképp vegyünk egy átlagos életmódot folytató és átlagos étrendet fogyasztó személyt, akinek átlagosan 50 százalékos esélye van arra, hogy szívbetegségben hunyjon el. Tegyük fel, hogy ez a személy úgy dönt, hogy ezentúl több – antioxidáns vitaminokban, káliumban, magnéziumban és kalciumban gazdag – gyümölcsöt és zöldséget eszik, és többé nem sózza az ételt.

Ezzel csökkenteni fogja a vérnyomását, ami 30 százalékkal mérsékli a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Aztán úgy dönt, leszokik a dohányzásról, mely újabb 70 százalékos csökkentést jelent. Az étrendjét C-, E- és B-vitaminokkal egészíti ki. A B-vitaminok csökkentik a vér homociszteinszintjét (amely káros az artériákra), s ezáltal újabb 70 százalékos csökkenést tapasztalhat a szívbetegség kialakulásának esélyét illetően.

Már önmagában a C-vitamin és az E-vitamin is 50 százalékkal csökkenti a szívbetegség esélyét

Aztán az illető napi egy pohárra redukálja az alkoholfogyasztását, és elkezd heti háromszor edzeni, mely által újabb 50 százalékos csökkentést ér el. Többször fogyaszt halat – például lazacot és tonhalat -, és visszafogja a húsfogyasztását. A halakban megtalálható esszenciális omega-3 zsírsavak újabb 40 százalékkal csökkentik a kockázatot. Mit kell még tennünk ahhoz, hogy a kockázatot nullára redukáljuk?

Figyelem! Az <a href=
E-vitamin
is 50 százalékkal csökkenti a szívbetegség esélyét.” width=”700″ height=”394″ /> Figyelem! Az E-vitamin is 50 százalékkal csökkenti a szívbetegség esélyét.

Az igazat megvallva, ezt nem tudjuk pontosan, mivel olyan kutatásokat nem végeztek még, amelyekben ezeknek a bevált módszereknek az együttes hatását vizsgálták volna. Ám nagy az esélye, hogy az összes kockázati tényezőt kiküszöböljük, még ha genetikailag hajlamosak is vagyunk a szívbetegségekre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.