Veszélyes vagy biztonságos

Béta-karotin hatása, mire jó?

Kutatási eredmények: Számos kutató jutott arra az eredményre, hogy a béta-karotin-készítmények szedésének nincs kimutatható jótékony hatása, sőt ezek még károsak is lehetnek, különösen erős dohányosok számára.

Régi népi bölcsesség, hogy a sárgarépa jót tesz a szemnek. Mivel a répa tele van karotinoidokkal, beleértve a béta-karotint, ez a mondás ugyancsak fején találja a szöget.

A karotinoidokban gazdag élelmiszerek fogyasztása segíthet a szürke hályog és az öregedéssel járó sárgafolt-elfajulás megelőzésében. A béta-karotin és más karotinoidok csökkenthetik egyes rákos megbetegedések kockázatát. A béta-karotin táplálék-kiegészítők vizsgálata azonban vegyes eredményeket hozott a dohányosok esetében, számukra ezek még károsak is lehetnek.

Hatása

A karotinoidok családjába több mint 500 színes növényi vegyület tartozik. Színük a pirostól a sárgán és narancssárgán át a sötétzöldig terjed. A béta-karotin áll a legbőségesebben rendelkezésre. Szervezetünkben a béta-karotin egy része A-vitaminná alakul át. Bár az A-vitamin nagy mennyiségben mérgező, ha az étrendünk sok béta-karotint tartalmaz, az nem mérgező, mert a szervezet csak annyit alakít át, amennyire szüksége van.

A béta-karotin antioxidánsként védi a szervezetet az ún. szabad gyököktől. Ezek instabil molekulák, amelyek károsítják a sejteket. Kutatások szerint a bétakarotin segíthet a mell-, a prosztata-, a tüdő- és a gyomorrák v megelőzésében. A béta-karotin erősíti az immunrendszert, csökkenti a „rossz” LDL-ko-leszterin szintjét, növeli a „jó” HDL-koleszterin szintjét. Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

Elsősorban étellel

A szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb béta-karotin forrás a táplálék. Mivel a béta-karotin (narancs)sárga színű, forrásait könnyű megtalálni. Keressük a sötét narancssárga, citromsárga és piros színű zöldségekben és gyümölcsökben. Minél élénkebb a színük, annál magasabb bennük a karotinoidok szintje. A répa és az édesburgonya erre kitűnő példa: jellegzetes árnyalatuk a nagy mennyiségű béta-karotin jele. További forrás a narancs, a sütőtök, a (piros vagy rózsaszín) grépfrút, a sárgadinnye, a kajszibarack, az őszibarack és a nektarin. Emellett béta-karotin található a sötétzöld leveles főzelékfélékben, például a kelkáposztában, a spenótban és a brokkoliban.

Mennyi elegendő?

Napi 5-10 adag gyümölcs vagy zöldség fogyasztásával elegendő béta-karotinhoz, karotinoidhoz juthatunk. Íme néhány adat.

  • Egy közepes méretű nyers sárgarépa több mint 5 mg béta-karotint tartalmaz.
  • 15 dkg főtt, tört édesburgonya közel 9 mg béta-karotint tartalmaz.
  • Egy rózsaszín grépfrút fele kb. 1,6 mg béta-karotint, és több mint 4 mg likopint (egy másik fontos karotinoid) tartalmaz. Háromnegyed csésze paradicsomlé körül¬belül 15 mg likopint tartalmaz.
  • 15 dkg főtt kel körülbelül 3 mg béta-karotint, és több mint 14 mg luteint és zeaxantint (további karotinoidok) tartalmaz.

Vita a táplálékkiegészítőkről

Bár a táplálékkiegészítőket egyesek táplálkozási varázsszereknek tartják, a béta-karotin esetében riasztó eredmények is születtek. Kutatók 12 éven át tartó vizsgálat eredményeképpen kimutatták, hogy a kiegészítők nem nyújtottak védelmet a rák vagy a szívbetegség ellen. Sőt! Két másik, erős dohányosokat is vizsgáló tanulmány szerint az ő esetükben a kiegészítők hatására nőtt a rák kockázata.

Szedjünk-e béta-karotin készítményeket? Dohányzás esetén ne. Egyébként pedig csak akkor, ha nem eszünk gyümölcsöt, zöldséget, és az adagot napi 6-15 mg-ra korlátozzuk. Annyi mindenesetre biztos, hogy a kiegészítők nem helyettesítik az egészséges étrendet.

Kapcsolódó cikkek

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.