Veszélyes vagy biztonságos

Bioélelmiszerek – hol lehet megvenni – mennyire jó?

A bioélelmiszerek ma még a piaci árusoknál ritkaságszámba mennek, inkább kistermelőknél keressük őket.

Élelmiszereink többségének előállítása során számos különböző vegyszert használnak fel a rovarkártevők elpusztítására, a növekedés serkentésére vagy a hosszabb eltarthatóság érdekében. A hagyományos módszerekkel termesztett házi terményekben gyakran találhatók engedélyezett növényvédő szerek maradványai. Ezek a húsfélékben és a tejtermékekben is előfordulhatnak, ugyanis az állatok a takarmánnyal fogyasztják el őket. Az állati eredetű termékekben emellett antibiotikumok és növekedést serkentő hormonok is lehetnek. (Az EU-ban ez utóbbiak használata nem engedélyezett.)

Ha szeretnénk minél kevesebbet fogyasztani ezekből a vegyületekből, akkor ún. organikus módszerekkel termesztett bioélelmiszereket vásároljunk.

Az organikus gazdálkodás a mezőgazdasági termelés olyan formája, amely nem használ szintetikus vegyi, ill. genetikailag módosított szaporítóanyagokat és antibiotikumokat. Nem használják az egyébként szokásos műtrágyákat, gyomirtószereket és rovarirtó szereket sem.

A kevesebb néha több

Az igazi bioélelmiszerek termesztői olyan módszereket alkalmaznak, mint az állati trágyával történő trágyázás és a biológiai kártevőirtás. A marha- és csirketenyésztők nem használnak gyógyszereket az egészséges állomány táplálására, és igyekeznek minél egészségesebb környezetet teremteni az állatok számára.

Mivel a növényvédőszer-maradványok évekig megmaradhatnak a talajban, ráadásul a levegőből és a külső vízforrásokból is bekerülhetnek a növényekbe és az állatokba, a bioélelmiszerek is tartalmazhatnak szintetikus vegyületeket – de csak egészen kis mennyiségben.

Bébiételek

Az élelmiszergyártók alig győzik kielégíteni az organikus bébiételek iránti növekvő keresletet; egyre több ilyen készítmény jelenik meg a szupermarketek polcain.

Az érdeklődés megugrása az utóbbi években közzétett híreknek tulajdonítható, amelyek szerint peszticid-maradványokat találtak egyes bébiételekben. Egy kutatócsoport számításai szerint az USA-ban naponta kb. 84.000 6-12 hónapos csecsemő fogyaszt veszélyesen sok rovarirtóból származó szerves foszfátvegyületet, amely a bébiételek készítéséhez használt körtében, őszibarackban, almaszószban és -lében van jelen.

Organikus gazdálkodás

Sok országban, beleértve az USA-t és az EU tagállamait, az organikus gazdálkodás körülményeit és elveit előírások szabályozzák.

Magyarországon is egyre nagyobb azok tábora, akik a vegyszermentes, ökológiai gazdálkodásra esküsznek, és csakis bioélelmiszereket hajlandók fogyasztani. Van, aki már ennek szellemében termel a piacra, de sem a fogyasztás, sem a termelés nem éri még el más EU-tagországok szintjét. Magyarországon 1,8% a biogazdaságok aránya, Ausztriában 16, Hollandiában megközelíti a 30%-ot. A biotermékek iránti kereslet várhatóan a jövőben is erősen növekszik -a biotermékek kereskedelme évente 20%-kai bővül, bár jelenleg – még ezzel együtt is -egészen csekély részét teszi ki az élelmiszerek összforgalmának. Az előállított biotermékek értéke nemrég lépte túl a 10 milliárd eurót az Unióban. Egy felmérés szerint Magyarországon a felnőttek egynegyedének fontos, hogy bioélelmiszert vásároljon.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.