Egészségügyi kérdezz-felelek

Béta-karotin

Azt hallottam, hogy a béta-karotin véd a szívbetegségtől és a ráktól. Van ok, amiért mégis jobb kerülni a béta-karotinos étrend kiegészítőket?

Igen. Bár a rák gyakorisága kisebb azok körében, akik sok béta-karotinban gazdag ételt, például zöld és narancssárga színű zöldségeket esznek, nincs arra utaló jel, hogy az ilyen étrend kiegészítők szedése csökkentené a betegség kockázatát. Sőt egy nagyszabású, több mint 29 000 dohányzó férfi bevonásával készült tanulmány szerzői azt találták, hogy a béta-karotinos étrend kiegészítők 18 százalékkal növelték a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Hasonló következtetésre jutott egy későbbi vizsgálat is. Ha tehát dohányzik, kerülje a béta-karotinos kiegészítőket.

Érdemes béta-karotint szednem a látásom védelme érdekében?

Nem. Jobban jár, ha egyszerűen csak több spenótot, sárgarépát és édesburgonyát eszik. Ezek mind jó forrásai a béta-karotinnak, amelyből a szervezet A-vitamint állít elő. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a retina épségéhez; különösen fontos ahhoz, hogy a szem alkalmazkodni tudjon a sötéthez.

Akinek az étrendje gazdag béta-karotinban és más hasonló vegyületekben (együttesen karotinoidoknak nevezik őket), annál általában kisebb a látásromlás, a szürke hályog és a makuladegeneráció kockázata. Nem sok bizonyíték van azonban arra, hogy ezek az anyagok étrend kiegészítőként szedve javítanák a látást vagy megelőznék a szembetegségeket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.