Veszélyes vagy biztonságos

Miben van cink? Miért fontos a szervezetnek?

A cink a szervezet számára fontos ásványi anyag, amelyre életünk minden szakaszában szükségünk van. Segít a gyerekek fejlődésében, a felnőttek szervezetének szabályos működésében és az idősebbek egészségének megőrzésében. Sok gyerek, nő és idős azonban nem jut elegendő cinkhez. Más ásványi anyaghoz hasonlóan, a cink esetében is igaz, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrend a teljes cinkszükségletet biztosíthatja; a túl sok cink viszont ártalmas lehet.

Megfázás ellen cinket?

Bár meggyógyulni nem fogunk tőle, de tíz, felnőttek körében végzett vizsgálatból öt azt mutatta, hogy a cink enyhítheti a meghűlés tüneteit. Egy 1996-os amerikai kísérlet résztvevőit megkérték, hogy ha meghűlnek, 24 órán belül kezdjenek egy bizonyos cukorkát szopogatni. Azok, akiknek a cukorkája cinket tartalmazott, három nappal előbb lettek jobban, mint azok, akik csak egyszerű cukorkát kaptak. (De a „cinkelt” cukorkát szopogatók többségének nem tetszett az édesség íze, és mintegy 20%-uk émelyegni kezdett tőle.) Ha szeretnénk kipróbálni ezt a fajta kezelést, olyan cukorkát keressünk, amely cink-glikonát-glicint tartalmaz; ennek cinktartalmú hatóanyaga a nyálból szívódik fel. Hagyjuk abba a cukorka fogyasztását egy hét után, vagy ha már jobban vagyunk. A terhes nők, valamint a máj- és vesebetegek ne próbálják cinkkel kezelni meghűlésüket!

 Amit tudni illik

A cinkből az ajánlott napi bevitel felnőtt nőknek 9, felnőtt férfiaknak 12 mg. Ez az anyag nélkülözhetetlen a sejtek örökítőanyaga, a DNS, és mintegy 300 enzim előállításához. Már az enyhe cinkhiány is káros hatással lehet a növekedésre, az étvágyra, az éjszakai látásra és az immunrendszer működésére.

A cinkhiány elkerülése különösen idős¬korban fontos. Egy 118 idős emberen végzett vizsgálat során azt találták, hogy akik naponta 25 mg cinket tartalmazó táplálékkiegészítőt szedtek, azoknak a vérében több volt az immunrendszer működéséhez szükséges egyik sejtből, és jobbak voltak az immunreakcióik. A cink segíthet a sárgafolt-elfajulás megelőzésében is, amely a 65 év felettieknél a vakság leggyakoribb oka.

A túl sok cink azonban gondokat okozhat. Már az is csökkentheti a vér rézszintjét, ha a napi ajánlott mennyiségnél kicsit több (18-25 mg) kerül a szervezetbe, napi 50 mg pedig egy idő után az immunrendszer gyengüléséhez vezethet. Ha ennél is többet fogyasztunk belőle (50-75 mg naponta), akkor csökkenhet a „jó” HDL-koleszterin szintje, s ezzel megnőhet a szívinfarktus veszélye.

Együnk húst?

A legtöbb cinket az állati eredetű ételek, vörös húsok, belsőségek és a tojás tartalmazzák. Az állati forrásból származó cinket könnyebben vesszük fel, mint a növényi eredetűt: a marhahúsban lévő cinknek 25%-a szívódik fel a szervezetünkbe, míg a korpából alig 5%.

Noha sokan egészségügyi megfontolásokból kevesebb állati eredetű táplálékot fogyasztanak, ez csak ritkán vezet cinkhiányhoz. A kiegyensúlyozott étrend – még ha vegetáriánus is – a napi szükséglet fedezéséhez bőven elegendő cinket tartalmaz. Ha hetente néhányszor eszünk egy tojást vagy sovány húst, az biztosan nem árt, és sok cinket juttat a szervezetünkbe. Más forrásokból is hozzájuthatunk: sovány pulykahúsból, rákból és kagylóból (hat közepes méretű osztrigában 125 mg cink van). Az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek is tartalmaznak bizonyos mennyiséget. Viszonylag sok cink van a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélékben, a barna rizsben, a búzacsírában, a babban, a lencsében, a sárgaborsóban és a parajban is.

Ha étrendünk mégsem tartalmaz elég cinket, szedhetünk napi 5-10 mg-ot kiegészítő formájában, de erről előbb kérdezzük meg az orvosunkat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.