Fittség

Mi a szerepe a cinknek szervezetünk működésében?

Cink: csak kevesen vannak tisztában azzal, milyen szerepet játszik a cink az öregedés késleltetésében. Már egy olyan kismértékű cinkhiány is, amelyet a szokásos vérkép ki sem mutat, .megsokszorozza a fertőző betegségek és a degeneratív megbetegedések veszélyét.

Mennyire szükséges számunkra?

Napi mindössze 20 milligramm elég ahhoz, hogy megvédjen ettől. Vegetáriánusok esetében a cinkhiány valószínűsíthető, ötven év felett szinte bizonyos. Cinkhiány esetén immunrendszerünk mély álomba zuhan, bőrünk a korunknál jóval idősebbnek látszik. A cink, amellett hogy kiválóan köti meg a szabad gyököket, képes a már kialakult károsodás kijavítására is.banat-no

Cinkhiány esetén a férfi is, a nő is terméketlen – több esetben köszöntött be a rég várt gyermekáldás, miután a házasfelek szervezete kellő mennyiségű cinkhez jutott.

A szükséges cinkbevitelíel immunrendszerünk óráját bátran visszatekerhetjük, s megkímélhetjük magunkat számos betegségtől, mindenekelőtt a korai öregségtől. A cink különösen hatásos gyulladásos megbetegedések, pl. reuma esetén, de serkenti a szervezet saját baktérium- és vírusölő, valamint rák- és parazitaellenes sejtjeinek tevékenységét is. Jelentős mértékben gyorsul a sebgyógyulás, ha kellő mennyiségű cinkhez juttatjuk szervezetünket.

Ráadásul a cink segít megőrizni késő időskorig a szexuális potenciát!

A cinkhiány következménye lehet hajhullás, koszorúér-meszesedés, fogyás, az ízlelő- vagy szaglóérzék romlása, utóbbi főképp időskorban. Vezethet prosztata-megnagyobbodáshoz, de szürkületi vaksághoz, sebgyógyulási problémához, tanulási nehézséghez is. A férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelése is kellő mennyiségű cink bevitelét igényli, nemkülönben az optimális agyműködés.

Mindenekelőtt azonban a sejtöregedés késleltethető, illetve a csecsemőmirigy fiatalítható jelentős mértékben a megfelelő mennyiségű cink pótlása révén. A szükség mértékű cink hiányában nem lehetünk és maradhatunk egészségesek.

A cink növeli a véralbum in tartalmát, ami a hosszú élet egyik biológiai indikátora. Soha nincs késő, hogy meghosszabbítsuk életünket. Célszerű naponta 50 milligramm cinket fogyasztani, lehetőleg valamilyen multi-ásványianyag étrend-kiegészítő formájában.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.