Veszélyes vagy biztonságos

Bio-visszacsatolás hogyan működik, mire alkalmazható?

A bio-visszacsatolás enyhítheti a ...

  • a migrénes fejfájást,
  • a szorongást,
  • az asztmás rohamokat,
  • az álmatlanságot,
  • az inkontinenciát,
  • az irritábilis bél szindrómát,
  • a Raynaud-szindrómát,
  • az izomfájdalmakat.

Az izomfeszültséget mérő elektronikus készülék segítségével a beteg fájdalomcsillapító technikákat tud elsajátítani.

Támad a stressz: a szívünk gyorsabban ver, az izmaink feszültek, a gondolataink csapongnak. Meg lehet-e nyugodni pusztán a fizikai tünetek kontrollálásával? A biológiai visszacsatolás, röviden bio-visszacsatolás vagy biofeedback (ejtsd: biofídbek) segítségével ez sikerülhet. Bár az orvosok még vitáznak a módszer hatékonyságát illetően, abban egyet¬értenek, hogy jótékony hatással rendelkezik.

A biofeedback kezelés során egyszerű gyakorlatok és tanácsadás útján próbálnak a beteg állapotán javítani, miközben műszeresen figyelik az akarattól független fizikai funkciókat, pl. a szív- és agyműködést, ül. az izmok feszültségét. A beteg megtanulja irányítani fizikai és mentális reakcióit, ezáltal csillapítva bizonyos betegségek, pl. az asztma, az álmatlanság és az inkontinencia tüneteit.

A kezelés során a beteget rákapcsolják egy ellenőrző berendezésre, pl. elektromiográfra (EMG), amely az izomfeszültséget méri, elektroencefalográfra (EEG), amely az agy elektromos tevékenységét jeleníti meg, vagy egy szívmonitorra. A berendezés segítségével követhetjük testünk bizonyos funkcióit.

A terapeuta ezután megtanítja a beteget néhány gyakorlatra, amely segítségével pozitívan képes befolyásolni a fizikai reakciókat. Ilyenek a vérnyomás mérséklése vagy az izmok működésének irányítása. A siker akkor következik be, amikor ugyanezt a kontrollt a készülék használata nélkül is el tudja érni.

Eredmény eléréséhez 6-10 kezelésre van szükség. A módszer nem feltétlenül hatékonyabb, mint a hagyományos relaxációs gyakorlatok, és nem alkalmazható az orvos által ajánlott gyógyszeres kezelés helyett.

Különféle kezelések

Az EMG segítségével a beteg megtanulja irányítani bizonyos izmok működését, ellazítva krónikusan feszült, illetve megfeszítve legyengült vagy bénult izmokat. E módszerrel az inkontinenciával küszködők megtanulhatják a medence környéki izmaik irányítását.

EEG használatával a beteg megtanult több alfa- és théta-agyhullámot létrehozni. Ezek a nyugodt éberséggel állnak összefüggésben. A módszer hasznos lehet presszió és a sérüléssel járó balesetek i stressz kezelésében, szívmonitor használatával a beteg ,megtanulja a szívritmus lassításával a szorongást csökkenteni. Egy vizsgálat során a betegek naponta percen át lelassították a szívritmusukat. Három hónap múlva jóval kevesebbet szorongtak.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.