Veszélyes vagy biztonságos

Mire vigyázzunk a háztartási tisztítószerek vásárlása során?

A háztartási tisztítószerek, meg némi erő­bevetés csillogóvá varázsolják a konyhát és a fürdőszobát, makulátlan lesz a padló, ragyognak az ablakok. A rendszeres takarítás elpusztítja a kórokozókat az ételek előkészí­tésére használt felületeken, és elűzi a lakásból a penészt, a port és más allergéneket, ame­lyek asztmát és szénanáthát okozhatnak.

Sok tisztítószer ugyanakkor károsíthatja az egészségünket. Némely termék veszélyes gőzöket bocsát a levegőbe, vagy mérgezést okoz, ha lenyeljük. Nem megfelelő használat esetén, vagy ha véletlenül kilöttyen, egyes szerek égési sérülést okozhatnak a bőrön, mások pedig tűzveszélyesek. A tisztítószerek a csatornába vagy a talajba kerülve szennye­ződést okozhatnak a helyi vízkészletben.

Mi van az üvegben?

Az otthonok többségében sokféle tisztítószer akad a súrolóportól és üvegtisztítótól a fer­tőtlenítőig, ill. a gomba- és penészeltávolító szerekig. Sok ilyen termék a tisztítóanyagok mellett ammóniát is tartalmaz, ami kiválóan eltávolítja a kormot és a zsírt.

Az ammóniával bánjunk óvatosan. Gőzei irritálhatják a szemet és a tüdőt. A bőrre kerülve kiütést, bőrpírt vagy égési sérülést okozhat. Bár a tisztítószerek többségének ammóniatartalma nem jelent akut veszélyt, kövessük a használati és a tárolásra vonatko­zó utasításokat. Az ammóniát soha ne kever­jük hypóval, mert ilyenkor halálosan mérgező klórgáz képződhet!

A klórtartalmú fehérítőknek is vannak hátrányaik. Egyesek nagyon érzékenyek a gőzeikre, szembe fröccsenve pedig súlyos irritációt okozhatnak. Ecettel vagy vécétisztítóval keverve mérges klógázt termelnek, ami nagy mennyiségben belélegezve halálos lehet.

További káros összetevők a lúgok (nátrium-hidroxid vagy kálium-hidroxid), amelyek sok sütő- és vécétisztítóban előfordulnak. Az erős lúgok égési sérülést okoznak a bőrön, belégzéskor irritálják a tüdőt, lényeléskor károsítják a nyelőcsövet és a gyomrot. Néhány tisztítószerben kis mennyiségű formaldehid is van, ami vélhetően rákkeltő, továbbá irritálja a szemet, a bőrt és a légutakat.

Jegyezze meg! E termékek többsége klóros fehérítőt, am­móniát vagy lúgot tartalmaz. Megfelelő használat esetén cse­kély kockázatot jelen­tenek az egészségre.

Vásároljunk okosan

Az erős vegyszerekkel való érintkezés csök­kentése érdekében vásároljunk kevésbé mér­gező tisztítószereket. Honnan tudjuk, hogy egy tisztítószer mennyire veszélyes? Olvassuk el a címkét. A klórt, ammóniát és kőolajpár­latokat tartalmazó veszélyes termékeket a megfelelő figyelmeztető felirattal kell ellátni:

  • A „maró hatású” figyelmeztetés azt jelenti, hogy a termék égési sérülést okozhat a bőrön vagy a szemben. Ha lenyeljük, károsítja a nyelőcsövet és a gyomrot.
  • A „robbanásveszélyes” kifejezés azt jelenti, hogy a flakon hő vagy sérülés hatására fel robbanhat. A repülő fém- vagy műanyag darabok súlyos sérüléseket okozhat­nak, különösen a szemben.
  • „Tűzveszélyes” a termék, ha a folyadék vagy annak gőze ‘ hő, láng vagy szikra hatására lángra lobbanhat.
  • A „mérgező” figyelmeztetés arra utal, hogy ha lenyeljük, megnyaljuk vagy belélegezzük a terméket, az nagyon súlyos álla­potot, akár halált is okozhat. Tisztítószerek vásárlásakor keressük a nem mérgező alternatívákat. Egyes gyártók részt vesznek olyan ipari programokban, amelyek célja környe­zetvédelmi szempontból biztonságos, ugyanakkor hatékony tisztítószerek forgalmazása. Még a penész és a gombák eltávolítására is létezik a hypo helyett nem mérgező alternatíva.
  • Amikor csak lehet, kerüljük az aeroszolos sprayket: az apró cseppek könnyen a szembe kerülnek, vagy belélegezhetjük őket. Hő ha­tására a flakonok felrobbanhatnak.
  • A tisztítószerek címkéin nem kell az összes összetevőt feltüntetni, csak az ammó­niát, a klórt és az egyéb veszélyes vegyi anya­gokat, így nem tudjuk, mi van a megvásárolt termékben. A mérgező vegyi anyagok elkerü­lésének egyik módja, ha házi készítésű tisztí­tószereket használunk.

Óvatos használat

Tisztítószerek használatakor kövessük a cím­kén olvasható utasításokat. Soha ne keverjük össze a tisztítószereket, kivéve, ha a címke szerint ez megengedhető, mert mérgező gá­zok keletkezhetnek. Sok terméket csak jól szellőző helyiségben szabad használni: nyis­suk ki az ablakokat, és ha szükséges, használ­junk ventilátort. Tisztítószerek használata közben soha ne együnk vagy igyunk, mert le­nyelhetjük a vegyszer apró részecskéit. A tűz­veszélyes termékeket tartsuk távol a sugárzó hőtől és a nyílt lángtól; tilos a dohányzás is.

Még azok a tisztítószerek is mérgezők lehetnek, ha lenyeljük őket, amelyeken nem szerepel utalás a mérgezés veszélyére. Bár a legsúlyosabb veszélyeket jelentő termékek­nek gyermekbiztos a lezárásuk, a gyermekek­től és a háziállatoktól minden tisztítószert tá­vol kell tartani. A tisztítószereket eredeti csomagolásukban tároljuk, és ügyeljünk arra, hogy címkéik rajtuk maradjanak, így nem téveszthetők össze.

A felesleges vagy megmaradt tisztítószere­ket ne dobjuk a háztartási szemétbe, inkább ajándékozzuk el. Ha ez nem lehetséges, akkor az ammóniát, fehérítőt, fertőtlenítőket, üvegtisztítót és vécétisztítót kiönthetjük a vécébe vagy a mosogatóba, majd hosszan öblítsük le bő vízzel. Ha a házunk csatornája vízülepítő rendszerbe van bekötve, kérdezzük meg a szakembert, hogy milyen tisztítószere­ket önthetünk bele.

Házi készítésű tisztítószerek
TermékHatóanyagLehetséges helyettesítő anyagok
SurolóporKlóros fehérítőVásároljunk klórmentes súrolóport, vagy súrolás¬hoz használjunk sütőport, bóraxot.
ÜvegtisztítóAmmóniaA keményvíz-foltok eltávolításához öntsünk 1L csésze ecetet 1 liter vízbe. Papírtörlővel vagy gumis ablaklehúzóval szárítsuk.
Általános tisztítószerAmmónia, klóros fehérítőHasználjunk 1/2 csésze bóraxot 4 liter meleg vízben elkeverve.
Linóleumpadló-tisztítóAmmóniaHasználjunk 1/2 csésze ecetet 4 liter meleg vízben elkeverve.
Gomba- és penészeltávolítóKlóros fehérítőMossuk le a penészes felületet 2 csésze vízben elkevert 1/2 csészényi bóraxszal.
Mosdó-, kád- és csempetisztítóAmmónia, klóros fehérítőA csempét bóraxba mártott fél citrommal tisztítsuk, majd öblítsük le vízzel.
VécétisztítóLúgSzórjunk a vécécsészébe egyenlő részben bóraxot
TűzhelytisztítóLúg, ammóniaA kifröccsent ételt azonnal töröljük le, vagy használjunk sütőporból, sóból és vízből készült pasztát.
Vigyázat! Ha maró vagy mérgező anyagot nyeltünk le, vagy a szemünkbe kerül ilyen anyag, kövessük a terméken található, elsősegélyre vonatkozó utasításokat, majd hívjuk a mentőket. Legyünk felkészültek: készítsünk táblázatot arról, hogy a különféle vészhely­zeteket hogyan kell kezel­ni, és győződjünk meg arról, hogy a család minden tagja, még a bébiszitter is tudja, hogy ez hol található.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.