A ház körül

Tévhitek a porszívózással kapcsolatban

Ma már nem egyszerű a megfelelő porszívó kiválasztása, pedig a szerkezet mindössze arra szolgál, hogy össze­szedje a port és a piszkot (amelynek egy részét a saját bőrünkről lehámló sejtek adják). Olyan készülék is kap­ható, amelyről azt állítják, hogy kiszűri az allergéneket, sőt létezik robotporszívó, amely elvégzi Ön helyett a munkát. Ahhoz azonban szerencse kell, hogy olyan gépet találjon, amely tisztán tartja a szőnyegeit és a padlóját, és ott tartja a port, ahová való, azaz a készülék belsejében.

Valóban kitisztítják az antiallergén porszívók a port és a hámsejteket a levegőből?

NEM Az antiallergén szűrő­vel fölszerelt porszívók nem tökéletesek – és egy csomó porszívó legalább annyi port és piszkot enged ki magából, mint amennyit beszív.

Ha allergiás a poratkára, a vi­rágporra vagy az állati szőrre, bizonyára hallott már azokról a csodálatos porszívókról, amelyeket úgy reklámoznak, hogy allergénellenes HEPA szűrővel vannak fölszerelve. Olykor azt is állítják, hogy az ilyen szűrők 100 százalékosan eltávolítják azokat a mikro­szkopikus méretű részecskéket, amelyek az allergiás köhögést, tüsszögést és könnyezést okoz­zák, sőt még a kialakult aszt­mát is vissza lehet fordítani használatukkal.

Mit mutatnak a tudományos tesztek eredményei?

Amikor brit kutatók részecs­kecsapdával az orrlyukukban hagyományos és HEPA szűrő­vel ellátott porszívókat tesztel­tek, azt találták, hogy vala­mennyi modell macskaszőr- és poratkafelhővel árasztotta el a levegőt és a tesztet végzők légzőszerveit. Még több ré­szecske szabadult ki, amikor porzsákot cseréltek vagy kiürí­tették a porszívó tartályát.

Minden lakásban a szőnye­gek a tüsszögést okozó részecs­kék legnagyobb gyűjtőhelyei. Megoszlanak a vélemények, hogy porszívózással egyáltalán el lehet-e valamennyit is távolí­tani. Egy vizsgálat szerint a porszívózás csak újra elosztot­ta a régi szőnyegekből kiszí­vott port és hámsejteket. Egy másikban kimutatták, hogy porszívózáskor a kis átmérőjű macskahámsejtek 90 százaléka visszakerült a légtérbe.

Volt azonban olyan vizsgálat, amely szerint a megfigyelt 60 lakás­ban HEPA szűrős vagy hagyo­mányos készülékekkel való rendszeres porszívózás eredmé­nyeképpen a macskahámsejtek mennyisége a szőnyegekben és a kárpitozott bútorokban egy év alatt 50 százalékkal csökkent. Az ágybetétekben 80 százalékos csökkenést re­gisztráltak. A kutyahámsejtek mennyisége is mérséklődött, és a hagyományos porszívók gyakran hatékonyabbnak bizo­nyultak. Mindennek az volt a hátulütője, hogy míg a hám­sejtek mennyisége csökkent, a poratkáké nőtt.

Alaposabb munkát végeznek az újfajta, nagy teljesítményű porszívók?

NEM A tesztek tanúsága szerint gyakran jobbak a régi­módi készülékek.

A gyártók állításaival szemben az összehasonlító tesztek során a régi típusú porszívók jobb­nak bizonyultak azoknál a drága, porzsák nélküli készülé­keknél, amelyekről a reklámok azt állítják, hogy semmit sem veszítenek szívóhatásukból. Bár a szőnyegekből a nagy teljesítményű gépek több port szívtak ki, sok port és piszkot hagytak a padlófelületeken, és nem mutatkoztak különösen hatékonynak a kutya- és macskaszőrök összeszedésének tekintetében. Azt tanácsoljuk tehát, hogy mielőtt porszívót vásárolna, tanulmányozza át alaposan a fogyasztóvédő kiadványok legújabb teszt­eredményeit.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.