Veszélyes vagy biztonságos

Napszemüveg mennyire káros vagy egészsésges?

A napszemüvegre nemcsak a filmcsilla­goknak és a titkos ügynököknek van szüksége, hanem mindenkinek, aki elég időt tölt a szabadban ahhoz, hogy lebarnuljon. Nemcsak nyáron, de télen sem árt viselnünk.

Az is árthat, amit nem látunk

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a Nap látható fénye és ibolyántúli (UV-) sugárzása hosszú távon árt a szem szaruhártyájának, lencséjének és retinájának is. Ez a károsodás nemcsak a látást rontja (szürke hályogot, sárgafolt-elfajulást idéz elő), hanem a szem­héjon vagy a szem körüli területeken rákos daganatokat is okozhat. A rövid ideig tartó intenzív napfény okozta terhelés ún. sugárkeratitist válthat ki, ami a szemfelszín fájdal­mas „leégése”, sőt átmenetileg képtelenné tehet a sötétben való látásra.

Különösen veszélyeztetettek azok, akik sok időt töltenek a napon, akiknek szürkehályog-műtétjük volt, vagy fényérzékenységet okozó gyógyszereket szednek.

Bármilyen napszemüveg jobb a semminél, de egyes típusok alkalmasabbak bizonyos faj­ta tevékenységekhez. A cél, hogy az UV-A- és UVB-sugárzásnak minél nagyobb hányadát kiszűrjék. íme egy kis segítség a választáshoz:

  • Besorolás. Az általános célú napszemü­vegek az UVB-sugárzás 95%-át és az UVA-sugárzás 60%-át szűrik ki; ezek a legtöbb szabadtéri tevékenységhez meg­felelők. Vannak olyanok, amelyek az UVB-sugárzás 99%-át és az UVA-sugárzás 60%-át szűrik ki; ezeket különösen erős fénynek kitett környezetben való haszná­latra tervezték. Az olcsó divatnapszem­üvegek viszont többnyire nem nyújtanak kielégítő védelmet, mivel az UVB-sugár­zásnak csak a 70, az UVA-sugárzásnak pedig mindössze a 30%-át fogják fel.
  • Méret. A szemüveg a szemet minden oldalról árnyékolja – vagy vegyünk arcra simuló típust.
  • Lencse. A műanyag lencsék könnyebbek és biztonságosabbak az üvegből készültek­nél, viszont könnyebben megkarcolód­nak. A visszavert fényt kiszűrő polarizált lencsék autóvezetéskor, hajózáskor és horgászáskor jönnek jól. A ragyogást szin­tén csökkentő tükrös lencséket főként síe­léshez és vízi sportokhoz ajánlják, ám ezek nem mindig nyújtanak megfelelő védel­met. A felül sötét, alul világosabb színát­menetes lencsék autóvezetésnél haszno­sak. A fényre sötétedő fotogrey lencsék kerékpározáshoz, golfozáshoz ajánlottak, de autóvezetéshez nem igazán alkalmasak.
  • Sötétség. A napszemüvegeknek elég sö­tétnek kell lenniük ahhoz, hogy a tükör­ben alig lássuk a saját szemünket – de annyira ne legyenek sötétek, hogy a látást is akadályozzák.
  • Szín. A szürke és zöld lencsék az autó­vezetők, gyalogosok számára alkalmasak, akiknek jól kell látniuk a jelzőlámpákat; a borostyánszínű szemüveg a síelőknek, hajósoknak, pilótáknak való, mivel nekik fontos, hogy jól lássák a kontrasztokat.
  • Torzítás. Amikor napszemüveget vásáro­lunk, keressünk egy függőleges vonalat a környezetünkben, és billentsük a fejünket jobbra-balra. Ha a vonal meggörbül vagy eltorzul, válasszunk másik szemüveget.

Színek

Az UV-tartományon kívüli „kék fény” hosszabb távon hozzájárulhat a sárgafolt­elfajuláshoz. Ha a csalá­dunkban előfordult már ilyen rendellenesség, vagy kék a szemünk, szürke hályogunk van, ¡11. fényérzékenységet okozó gyógyszert szedünk, olyan napszemüveget vásá­roljunk, amelyik elnyeli a kék fényt – vagyis ame­lyiknek sárga, barna vagy borostyánszínű üvege van.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.