Veszélyes vagy biztonságos

Napvédő krémek mennyire hasznosak vagy károsak az egészségre?

Ha elegendő napozószert kenünk ma­gunkra, akkor nyugodtan élvezhetjük a napsütést, nem kell a bőrünk károsodása miatt aggódnunk. Igaz ez? Nem egészen. Az emberek rengeteg pénzt költenek napozó-szerekre, ennek ellenére folyamatosan nő a melanomas esetek száma (a bőrrák különö­sen rosszindulatú változata), ami erősen megkérdőjelezi e termékek hatékonyságát.

Jó tudni! Az életünk során bennünket érő összes napsugárzás 80%-át 18 éves korunkig gyűjtjük be. Mivel összefüggés mutatható ki a súlyos gyerekkori leégések és a rosszindulatú melanóma között, a gyerekeket a felnőtteknél jobban kell védeni.

Okos napozás

A napozószerek használatán kívül más tennivalónk is van, hogy megvédjük magunkat a napsütés káros hatásaitól.

  • Délelőtt 10 és délután 3 óra között kerüljük a köz­vetlen napsütést, mivel az ilyenkor a legintenzívebb.
  • Viseljünk átlátszatlan, sűrű szövésű anyagból készült ruhát és széles karimájú kalapot. Már létezik nap­védő anyagból készült ruházat is, amely kiszűri az UVA- és az UVB-sugárzást.
  • Mindig védjük a szemün­ket napszemüveggel.
  • Ne használjunk napozó­szert a hat hónaposnál kisebb csecsemők eseté­ben; őket takarással védjük a napfénytől.

Hamis biztonságérzet?

De még ezek a készítmények sem garan­tálnak tökéletes védelmet. A New York-i Sloan-Kettering Rákközpont egyik munka­társa által készített vizsgálat szerint a napozó­szerek, bár védenek a bőrrák kevésbé veszé­lyes formái (a bazalióma vagy a laphámrák) ellen, kevésbé tűnnek hatékonynak a rosszin­dulatú melanóma ellen. Ennek az lehet az egyik oka, hogy egyes személyek örökletesen hajlamosak a melanómára. Ám az is lehetsé­ges, hogy a leégés elleni védelmet nyújtó napvédő krémeket használva tovább tartóz­kodunk a napon, és emiatt hosszabb távon megnő a daganat kialakulásának kockázata.

A napvédő krémekkel kapcsolatban kövessük az alábbi irányelveket:

  • Mindenkinek szüksége van védelemre: még a legbarnább bőr is csak korlátozott védelmet nyújt.
  • Olyan krémet használjunk, amely az UVA- és az UVB-sugárzástól is megvéd. Válasszunk vízálló, hipoallergén, illat­anyag- és PABA-mentes készítményt.
  • Legalább 15-ös fényvédő faktorú szert használjunk (ennél is magasabb faktorút, ha világos a bőrünk, ha a trópusokon vagy magas hegyek között vagyunk).

Az orrunkra és az egyéb különösen érzékeny területekre kenjünk titán-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmazó krémet. A napozószert nyáron és télen is bősége­sen használjuk, az ajkakra is. Legalább 30 perccel azelőtt kenjük be magunkat, hogy kimennénk a szabadba. A naptejet hasz­nálat előtt rázzuk fel, s kétóránként, ill. fürdés után újból kenjük be magunkat. Kérjünk orvosi tanácsot, ha olyan gyógy­szert (antibiotikumot, fogamzásgátlót, gyulladáscsökkentőt) szedünk, amely a bőrt érzékenyebbé teszi a napfényre. Egyes összetevők maguktól is lebomlanak, ezért a szezon végén dobjuk ki a maradék napozószert.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.