Veszélyes vagy biztonságos

Szteroid mennyire veszélyesek?

Sokféle szteroid van. A kortikoszteroidok pl. erős, igen hatékony fájdalomcsillapí­tó és gyulladáscsökkentő szerek, az orvosok azonban óvatosan bánnak velük, mivel túl hosszú ideig való használatuk súlyos mellék­hatásokkal járhat. De vannak másféle, ártal­masabb szteroidok is: az anabolikus szteroi­dok. Ezek a főként az izomtömeg növelése céljából használt szerek agresszivitást és irra­cionális viselkedést válthatnak ki, s gyakran fizikai elváltozásokat is okozhatnak.

Pillanatnyi csoda

A szteroidok hormonok: a szervezetben ter­melődnek, és segítenek a szív, a tüdő, a vese és az izmok működésének szabályozásában. Stressz vagy sérülés esetén testünk a kortizol nevű szteroid termelésével is védekezik.

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy sok gyulladáscsökkentő gyógyszer hatóanya­ga is szintetikus szteroid. Szájon át bevehető kortikoszteroidot használnak pl. súlyos gyul­ladások kezelésére, allergiás reakciók elfojtá­sára, vagy asztmás rohamok megelőzésére.

Az egyik leggyakoribb ezek közül a prednizolon, amelyet vastagbélgyulladás, Crohn-betegség, valamint reumás ízületi gyulladás­sal vagy SLE-vel (bőrfarkassal) járó ízületi és szervi gyulladások kezelésére használnak. A helyileg alkalmazható kortikoszteroid-tartalmú krémek a viszketés, a fájdalom és a gyulladás enyhítésére szolgálnak.

A kortikoszteroidok – különösen nagyobb adagokban – csodaszerű hatást váltanak ki. Csakhogy rendkívüli hatékonyságuk hosz-szabb távon problémákat jelenthet. Túlzásba vitt használatuk leggyakoribb mellékhatásai a magas vérnyomás, megemelkedett vércu­korszint, a bőr elvékonyodása, véraláfutások kialakulása, csontritkulás, ingadozó hangulat és szürke hályog. Ez az oka annak, hogy az orvosok igen gondosan, egyénre szabottan állapítják meg az adagolást és a szedés idő­tartamát. Fokozatosan kell szedésüket abba­hagyni, mivel a szteroidot termelő mellékve­sekéregnek időt kell hagyni ahhoz, hogy újra elkezdjen önállóan hormont termelni.

Anabolikus problémák

Az anabolikus szteroidokat egyes sportolók izomzatuk gyors növelésére és teljesítményük fokozására használják. A tabletta formájában szedett vagy közvetlenül az izmokba injekció­zott szerek a férfi nemi hormon, a tesztoszte-ron hatását utánozzák. A sportban tilos az anabolikus szteroidok használata – aki ilyen szerrel él, az nem vehet részt az olimpiákon sem -, mivel azok határozott előnyt biztosí­tanak az enélkül élőlportolókkal szemben.

Noha a gyógyításban az anabolikus szte­roidoknak is megvan a maguk helye (pl. a súlyos növekedési rendellenességek kezelésé­ben), többnyire azok az egészséges emberek alkalmazzák ezeket, akik szeretnének mielőbb izmosabbá, erősebbé és gyorsabbá válni.

Az anabolikus szteroidok veszélyesek. Számos mellékhatásuk van, pl. akné, ingado­zó hangulat, irracionális viselkedés, fokozott agresszivitás („szteroiddühnek” is nevezik), a hormonegyensúly megbomlása, a máj és a mellékvese károsodása, impotencia, terméketlenség és szívbetegség.

Jegyezze meg! Az anabolikus szteroidok segíthetnek az izmok növelésében, ugyanakkor összezsugoríthatják a heréket és akadályoz­hatják a növekedést.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.