Veszélyes vagy biztonságos

Tampon mennyire lehet káros?

Az 1980-as évek elején Amerikában a nők körében egy titokzatos baktériumfertő­zés terjedt, amelyet a nagy nedvszívó képes­ségű tamponok használatával hoztak össze­függésbe. Az ezt követő sajtóhisztéria és fogyasztói aggodalmak közepette derült ki, hogy a fertőzés valójában a toxikus sokk szindróma (TSS), és orvosi ellátásban részesül, szerencsére gyó­gyítható. Hirtelen kezdődik, a következő le­hetséges tünetekkel: magas láz, hányás, has­menés, ájulás, szédülés és a leégéshez hasonló bőrpír. Ha a TSS-t nem kezelik azonnal, veseelégtelenség és sokk léphet fel, és a máj működése is leállhat.

Tampon és TSS

A toxikus sokk szindróma egy esetlegesen halálos kimenetelű betegség, amelyet a Sta-phylococcus aureus baktériummal való fertő­ződés, pontosabban a mikroorganizmus által termelt toxin okoz. A betegség egyelőre még ismeretlen okból főként a menstruáló és tampont használó nőket támadja meg, bár előfordulhat a nem menstruáló nőknél és -ritkán -férfiaknál is.

A TSS-t azonban nem a tampon okozza; a csomagolt tamponokból soha nem sikerült kimutatni a baktériumot. Úgy tűnik azon­ban, hogy a tampon helytelen használata olyan körülményeket teremthet, amelyek elő­segítik a toxinokat termelő baktériumok el­szaporodását. A kutatók egyetértenek abban, hogy a fertőzés szoros összefüggésben áll a nagy nedvszívó képességű tamponok haszná­latával, így a szuper plusz tamponok kiváló táptalajul szolgálnak a fertőzést okozó bakté­riumoknak. A szakemberek szerint a tampon a vér elnyelése közben kitágul – méghozzá annál jobban, minél nagyobb a nedvszívó ké­pessége -, és hozzátapad a hüvely falához. Amikor azután eltávolítják, az erős tapadás miatt apró sérüléseket okoz a hüvely nyálka­hártyáján, s ezzel kaput nyit a baktériumok számára, amelyek bekerülnek a véráramba.

Egyéb panaszok

Nem a TSS az egyet­len, a tamponokkal összefüggő probléma. A dezodoráló tamponok elősegíthetik az élesztőgomba-fertőzések és a hüvelygyulladás kialakulását. Ha élesztőgomba-fertőzésünk van, ne használjunk tampont. Végül a tam­pon – a közhiedelemmel ellentétben – nem „veszhet el” a hüvelyben. Olyan esetek vi­szont előfordulnak, hogy valaki megfeledke­zik a tamponról, és az beékelődik a hüvely felső szakaszába. Ha nehézségünk van a tam­pon eltávolításával, kérjünk orvosi segítséget.

Tampontípusok

1990-ben az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer­es Gyógyszerellenőrzési Hivatala előírta, hogy a tam­pongyártók kötelesek feltün­tetni a termék nedvszívó képességét. Mindig az igé­nyeinknek épp megfelelő legkisebb nedvszívó képes­ségű típust használjuk.

[table id=446 /]

Egy csepp megelőzés

A TSS elkerülhető

Az alábbi óvintézkedések se­gítenek a TSS elkerülésében.

  • Használjuk a számunkra még megfelelő legalacso­nyabb nedvszívó képességű tampont. A vérzés erőssé­gétől függően váltogassuk az egyes típusokat. Ha használat után a tamponon fehér foltokat látunk, tér­jünk át egy kisebb nedvszívó képességű típusra.
  • A tampont 4—6 órán kent csereijük.
  • Éjszakára ne használjunk tampont.
  • A menstruáció alatt hasz­náljunk felváltva tampont és betétet. Amikor a vérzés már minimálisra csökkent, tampon helyett inkább mini­betétet használjunk.
  • Legyünk nagyon óvatosak a tampon behelyezésekor, nehogy megsértsük a hüvely falát. Vigyázzunk: a műanyag felhelyező eszközök kemény szélük miatt növelik a sérü­lés veszélyét.
  • A tampon használata előtt és után is mossunk kezet szappannal és vízzel.
  • A menstruációs időszakon kívül soha ne használjunk tampont.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.