Veszélyes vagy biztonságos

Szőrtelenítés mennyire egészségtelen? Mire figyeljünk szőrtelenítés közben?

A nem kívánt helyeken megjelenő szőr­szálak sok bosszúságot okoznak. Ekkor jön a kérdés, hogyan szabaduljunk meg tő­lük. Mindegy, hogy borotváljuk, kitépkedjük vagy kioldva távolítjuk el, minden szőr-telenítési módszernek vannak előnyei és hátrányai. Ráadásul az a termék, amelyik használ a barátnőnk­nek, nálunk esetleg csődöt mond, vagy csak a test egyes területein hatásos.

Borotvaélen

A szőrtelenítés legel­terjedtebb módja mind a férfiaknál, mind pedig a nők­nél a borotválkozás. Gyors, könnyű és olcsó, ezenkívül a köz­hiedelemmel ellen­tétben nem nő tőle gyorsabban a szőr, és sötétebb, erősebb sem lesz. De a nagyon erős borotválástól előfordulhat, hogy egyes szőrszálak befelé nőnek. Ráadásul az eredmény átme­neti – a szőr általában egy-két nap elteltével újra megjelenik. Ha nem vigyázunk, a borot­va felsértheti a bőrt. Az alábbi egyszerű ötle­tek betartásával megelőzhetjük a borotvál­kozás kellemetlenségeit.

 • A húzódás és az irritáció csökkentése ér­dekében nedvesítsük be a bőrt, és használ­junk borotválkozókrémet vagy -habot.
 • Mindig éles, tiszta pengével dolgozzunk. Csak a saját borotvánkat használjuk.
 • A borotválkozás során ejtett vérző seb révén átvihető bármely fertőzés.
 • Az irritáció és a befelé növő szőrszálak el­kerülése érdekében a szőr növekedési irá­nyával azonos irányban borotválkozzunk.
 • Ne borotválkozzunk közvetlenül felkelés után (a bőr ilyenkor petyhüdtebb). Várjunk legalább 20 percet, hogy a bőr kissé feszesebbé váljon, így kisebb annak a veszélye, hogy megvágjuk magunkat.
 • A borotválkozás utáni bőrkiszáradás csillapítására használjunk enyhe hidratálót, de gondosan válasszunk: egyes kré­mek (és napvédők is) tartalmaz­hatnak olyan vegyületeket, amelyek irritálják a frissen borotvált bőrt.

Szőrtelenítők

Az általában krém, hab vagy gél formájában kapható kémiai szőr­telenítok feloldják a szőr kreatinszerke-zetét, lehetővé téve, hogy letöröljük, mint a krétát a tábláról. Az ered­mény tartósabb, mint a borotvál­kozás, körülbelül 3-5 napig tart. Viszont a bőr és a szőr hasonló összetétele miatt a bőr is károsodhat. Az eredmény enyhébb vagy súlyos bőrirritáció lehet. Bőrünk védelme érdekében kövessük az alábbi óvintézkedéseket.

 • Teszteljük bőrünk érzékenységét. Alkal­mazzunk egy keveset a célterületen vagy annak közelében, várjunk néhány percet, és ellenőrizzük, hogy nem jelent-e meg bőrpír.
 • Csak olyan bőrfelületen használjuk a ter­méket, ahova szánták. A lábszőrtelenítőt pl. soha ne használjuk az arcon.
 • Ne hagyjuk a szőrtelenítőt túl sokáig a bőrön (általában 4-15 perc van megadva), nehogy fájdalmas hólyagokat, égést okozzon.

És a gyantázás? – Juj!

Ügy tűnik, kevés kellemetlenebb dolog van a világon, mint a gyantacsíkok használata, főleg letépése – a szőrrel együtt. Mivel azon­ban a gyanta az egész szőrszálat kihúzza a szőrtüszőből, a hatása is tartós: 4-6 hét.

A meleg, folyékony gyanta kenődik és irritációt is okozhat. Inkább válasszuk a hideg gyantával bevont textil- vagy papírcsíkokat. A gyanta lehúzása így is fájdalmas. Ha még mindig bátrak vagyunk, próbáljuk ki az aláb­biakat, hogy megkönnyítsük a gyantázást.

 • Teszteljük a bőr érzékenységét egy kis gyantával úgy, hogy csak néhány szőrszá­lat távolítunk el.
 • Gyantázás előtt fertőtlenítőszerrel tisztítsuk meg a bőrt. Csak a 6 mm-nél hosszabb szőrt gyantázzuk.
 • Ha szépségszalonba járunk, ragaszkod­junk hozzá, hogy szakképzett kozmetikus végezze a gyantázást, és győződjünk meg róla, hogy friss gyantát használ-e.
 • Ha szőke vagy vörös a szőrünk, akkor ne feledjük, hogy a gyantázás után bőrünk különösen érzékeny lehet a napfényre.
 • A gyantázás utáni bőrpír csökkentésére néhány percig finoman dörzsöljük a bőrt jéggel, vagy használjunk nyugtató, anti­szeptikus krémet (pl. teacserjeolajat).
 • A hidratálókrémek izgathatják a frissen gyantázott bőrt.
 • Ha a gyantázás túl fájdalmas, próbáljuk ki a vékony, cukor, citromlé és víz keveréké­ből készült bevonattal ellátott muszlincsí­kot. Ez a módszer, az ún. cukrozás ugyan­olyan eredményes lehet, csak kevesebb fájdalommal és bőrproblémával jár.
Vigyázat! A gyantázástól a bőr érzékennyé válhat és könnyen befertőződhet. Tilos a gyantázás visszeres, anyajegyekkel vagy szemölcsökkel borított bőrfelületen, az orrban, a fülben, a mellbimbón és a nemi szerveken, valamint kirepedezett vagy leégett bőrön. Cukorbetegség, keringési problémák vagy fertőzésekre való hajlam esetén kerüljük a gyantázást.

Elektrolízis

Ezzel a módszerrel egyenként távolítják el a szőrszálakat egy finom tűn vagy csipeszen keresztül a szőrtüszőbe vezetett elektromos árammal. Nemcsak a szőrszál pusztul el, de a szőrtüsző is roncsolódik, tehát nehezebben nő ki újra a szőr. Egy sorozat hetente alkal­mazott kezelés után az eredmény tartós lehet (bár ez nem garantálható). Az elektrolízises szőrtelenítés előtt azonban tudnunk kell néhány dolgot.

 • Fájdalmas lehet. Minden egyes szőrszál eltávolítását érezzük. Helyi érzéstelenítés­sel csökkenthető a fájdalom.
 • Az elektrolízist csak kisebb területeken, pl. a felső ajkon javasolják.
 • Ritkán ugyan, de előforduló szövődmé­nyek közé tartozik az áramütés, a hegkép­ződés és a befertőződés. A betegségek, pl. a hepatitis és a HIV terjedésének meg­előzése érdekében ellenőrizzük, hogy új, egyszer használatos tűt alkalmaznak-e.
 • Az elektrolíziskezelés időigényes, akár hónapokig is tarthat.
 • Az otthoni elektromos készülék, más né­ven epilátor hosszú távon talán olcsóbb, de nem biztos, hogy ugyanolyan hatásos, mint a kozmetikusok által alkalmazott elektrolízis.

Lássuk a lézert

A szőrtelenítés legújabb módszere a lézer al­kalmazása a szőr és a szőrtüszők elpusztításá­ra. Az egy év folyamán alkalmazott három­négy kezeléssel tartós eredmény érhető el, bár erre sincs garancia. Kevésbé tartják fáj­dalmasnak, mint az elektrolízist, de azért érezhető egy-egy szúrás, különösen az érzé­kenyebb testrészeken.

A lézerkezelés amellett hogy drága, bőr­pírt, duzzanatot, hegesedést okozhat, és esetenként a bőr világosodásával vagy sötéte­désével járhat.

Fájdalomcsillapítás

Egy-egy kortizoninjekció gyorsan és tartósan csillapíthatja a fáj­dalmat az adott testrészben. Ezek a közvetlen alkalmazások azonban olyan erőteljes nyomokat hagynak maguk után, hogy az or­vosok nem szívesen alkalmazzák őket. Már évi hat injekció is visszafordíthatatlan károkat okoz­hat az ízületekben és az inakban. Kortizoninjekciót indokolhatnak az alábbi állapotok:

 • ínhüvelygyulladás vagy reumás ízületi gyulladás okozta ízületi fájdalom,
 • súlyos íngyulladás, beleértve a tenisz- vagy golfkönyököt és a merev vállat,
 • talpi ínhüvelygyulladás,
 • csuklóalagút-szindróma.

Hatásos a lézeres szőrtelenítés?

IGEN Lézersugárral hatéko­nyan el lehet távolítani a szőr­szálakat, de a tartós hatáshoz többszöri kezelésre van szük­ség; az eredmények változók, és a sötét bőrtípusok kezelé­se nehezebb.

A lézeres szőrtelenítés a melanint, a bőr és a haj színét adó festékanyagot célozza meg. A melanin elnyeli a lézersugár energiáját, hővé alakítja, és a hő leállítja a növekedési sza­kaszban lévő szőrtüszők mű­ködését. (A szőrtüszők 50-85 százaléka van egy adott időben ebben a fázisban.) Minél söté­tebb a szőrszál, annál több fényt nyel el, és annál több szőrtüsző válik működésképte­lenné. A kezelést 4-8 hetente ismétlik meg; azokat a szőr­tüszőket célozva meg, amelyek korábban nem voltak aktívak.

A kezelés a világos bőrű, sö­tét szőrzetű egyéneken a legha­tékonyabb

Esetükben egyetlen kezeléssel a szőrszálak akár 40 százaléka eltávolítható, három kezeléssel pedig a 70 százalé­kuk. Ismételt kezelésekkel ezek az emberek szőrszálaik 90 szá­zalékától is megszabadulhat­nak. Az eredmény kb. egy évig marad fenn, egyeseknél még tovább. A páciensek 70 száza­léka elégedett az eredménnyel, jóval többen, mint az elektrolízises kezelés vagy a gyantázás eredményével.

Ma még nem létezik olyan lézeres szőrtelenítő módszer, amely egyformán alkalmazha­tó minden bőrszín és szőrzet-szín esetén (beleértve a szőke, a szürke és a fehér szőrszála­kat), bár a technológiai fejlő­dés ebbe az irányba halad. Hosszú pulzusidejű lézersuga­rak használatával és ismételt kezelésekkel a sötétebb bőrűek szőrtelenítése is megoldható, de esetükben nagyobb a mel­lékhatások – a bőr duzzanata és kivörösödése, barna foltok és hegek – kockázata.

Egy vizsgálatban 31, viszony­lag sötét bőrű egyén vett részt, akiken a szőrszálak mennyisé­ge hat hónap után a szőrtelení­tés eredményeként 35 száza­lékkal csökkent.

Kutatási eredmények! A kezelés után a betegek 48 százaléka észlelt barna foltokat (hiperpigmentáció) a lézerrel kezelt területen. A vizsgálat kapcsán azt is leírták, hogy a mellékha­tásokat minimálisra lehetett csökkenteni, ha a kezelés előtt 10 perccel, majd öt nap múlva kortikoszteroidos krémmel kenték be az adott területet.
Jó tanács: napbarnította bőrt nem taná­csos szőrteleníteni. A napozás megváltoztatja a bőr festék­anyag-tartalmát és befolyásol­ja a lézer fényenergiát elnyelő képességét. Emiatt nagyobb a mellékhatások kialakulásának veszélye.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.