Veszélyes vagy biztonságos

Testékszerek, mire figyeljünk a kiválasztásuk során? Hogyan legyen biztonságos?

A fullyukasztás régóta divatban van, de manapság egyre elterjedtebbek az új, olykor szélsőséges divatékszerek, amelyek vi­seléséhez kilyukasztják a szemöldököt, a köl­dököt, a nyelvet vagy más testrészt.

Jegyezze meg! Az átlyukasztott köldök lassan gyógyul, mert dörzsöli az övrész vagy a ruházat más részei.

A biztonság

A testékszerek felhelyezése némi fájdalommal jár és nehézséget okozhat, különösen a fül-cimpától eltérő területeken. A lyukasztást orvos, más hivatásos egészségügyi dolgozó vagy képzett testékszeres szakember végezze. A kockázatok csökkentése érdekében az eljá­rást szakszerűen kell elvégezni, és a steril esz­közök használata létfontosságú a terület el-fertőződésének, valamint a hepatitis- vagy HIV-vírussal való fertőződés megakadályozá­sa érdekében. Ha testékszert tetetünk magunkra, első dolgunk legyen egy tetanusz és egy hepatitis elleni védőoltás beadatása.

A testékszer biztonságos felhelyezéséhez új, steril, egyszer használatos tűre van szük­ség. Ne engedjük, hogy „pisztolyt” használja­nak, mert azt nehéz sterilizálni. Győződjünk meg arról, hogy a szakember egy pár új, steril gumikesztyűt húzzon, mielőtt munkához lát. Az ékszer nem allergizáló anyagból (pl. rozsdamentes acélból, aranyból) legyen, mert az irritációt gyakran az olcsó ékszerekben talál­ható nikkel és egyéb fémek iránti érzékenység okozza. Az ékszer legyen megfelelő méretű az adott testrészhez képest: ha túl vastag, tályogot okozhat, ha túl vékony, kiszakadhat.

Az orvosok ellenzik a csecsemők és kis­gyermekek fülének kilyukasztását, mert ők esendőbbek a fertőzésekkel szemben.

A testékszer felrakása után

Felgyorsíthatjuk a gyógyulás folyamatát és csökkenthetjük a szövődmények kockázatát, ha odafigyelünk az adott területre. Az első néhány héten hagyjuk a fülben a stiftes fül­bevalót, gyakran forgassuk meg, hogy le ne ragadjon. Naponta kétszer tisztítsuk körbe hidrogén-peroxiddal vagy alkohollal, majd használjunk antibiotikumos kenőcsöt. Több nap elteltével szappannal és vízzel mossuk meg a területet. A többi külső testrész gon­dozása gyakorlatilag ugyanez, de egyes terü­letek gyógyulása hosszabb ideig is eltarthat.

A fertőzés és a hegesedés igen veszélyes a fülkagyló felső részén és az orrcimpán, mert ezek a területek porcokból állnak és gyenge a vérkeringésük. Ha a terület elfertőződik, azonnal forduljunk orvoshoz, lehet, hogy antibiotikumos kezelésre van szükség. A fertőzés tünetei a kellemetlen érzés, a hege­sedés, a duzzanat, vörösség, és a váladékozás.

Mesés utánzatok

Ha tetszenek a testékszerek, de nem szívesen vállaljuk a behelyezésükkel járó fájdal­mat és kockázatot, próbáljuk ki a klipszes vagy mágneses ékszereket. Az utóbbiaknál egy kicsi, de erős mágnes tartja a fülbevalót a helyén. Ez a típus jó a fülre, de az ajaknál, orrnál, és nyelvnél már problémák adódhatnak. A mágneses ékszerek nem maradnak meg a köldökben sem. A klipszes karikák viszont jól megmaradnak az orrcimpán és a fülkagyló felső részén.

Gyógyulási idő és kockázatok
TestrészÁtlagos gyógyulási időLehetséges szövődmények
Fülcimpa1-2 hónapFertőzés
Szemöldök1-2 hónapBevérzés
Ajak1-2 hónapNyálfolyás, amit a nyálmirigyek csa¬tornáinak károsodása okoz.
Nyelv1-2,5 hónapDuzzanat, érzékenység, hosszú távú zsibbadás, ízérzékelés elvesztése, be¬szédproblémák, fogak károsodása.
Fülkagyló felső része1-3 hónapKomoly fertőzés, hegesedés.
Orrcimpa2-3 hónapKomoly fertőzés, hegesedés.
Köldök3-12 hónapFertőzés.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.