Egészségmegőrzés

Forradalmi újítás a Slow Food-mozgalom

Az élelmiszergyártás nagymértékű iparosodása sok tiltakozást váltott ki, amelyek közül néhány – jócskán túllépve a puszta kritikán – az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának alternatíváit is felvázolta.

A Carlo Pertini által életre hívott Slow Food-mozgalom is ,az élelmiszerpiac logikájának és dinamikájának forradalmasítását tűzi ki célul azáltal, hogy a friss, helyben előállított, idénynek megfelelő élelmiszereket és azok előállítóit helyezi a középpontba.

A Slow Food-mozgalom által hirdetett gondolatok azonban nemcsak egészségügyi és kulturális szempontból, de praktikus okokból is értékelendők. Ha ezt az új szemléletet a nutrigenomika legújabb eredményeivel vegyítjük, a táplálkozás merőben új megvilágításba kerül, és megtanulhatjuk, hogy ne csak úgy kezeljük, mint pusztán élelmet, hanem a megelőzés, illetve a gyógyítás eszközét is lássuk benne!

A vendéglátás új módja

Ha csak lassan is, de a változás első jelei már kezdenek láthatóvá válni. A light ételek, a bio-, a vegetáriánus és a nulla kilométeres éttermek megjelenése, amelyek a helyben termelt élelmi-szeralapanyagokat részesítik előnyben, az egyre tudatosabb fogyasztói magatartás eredményeként jöttek létre. Ennek következtében a gyorséttermek is elkezdték felvenni étlapjaikra a gyümölcsöt és a zöldséget.

reform-etkezes-Slow-mozgalom

Egyre gyakrabban előfordul, hogy ebédjeinket nem otthon költjük el, de ez nem jár együtt mindenképpen azzal, hogy nem figyelünk oda az egészségünkre.

Ha valaki elhatározza, hogy megváltoztatja étkezési szokásait, ne gondolja, hogy egyedül van, vagy egy kis fanatikus szekta tagjává vált! Inkább gondoljon arra, hogy egy olyan mozgalomhoz csatlakozik, amely már túl van az úttörő korszakon és tagjai száma folyamatosan növekszik.

Reform éttermek és formatervezés

A vendéglátás reformja a vendéglátóhelyek és éttermek berendezésén és stílusán is látható. Már nem elég a funkcionalitás. A dizájn továbbra is minimalista, de a terek sokkal tágasabbak, s helyet kap a pihenősarok is. Gyakran a konyha is nyitott, ami bizalmat ébreszt a vendégben, és egyben azt az érzést kelti, hogy ellenőrizhető minden.

Egyre inkább terjednek az ún. könnyű ételek, amelyek táplálóak, és elég energiát adnak, de nem kell miattuk elkeseredett harcot vívnunk az álmossággal. A világ nagyvárosaiban, de Olaszországban is egyre elterjedtebbek az ilyen típusú éttermek. Ha lassabban is hódítanak, mint a gyorséttermek, ez a mozgalom megállíthatatlan, és hamarosan a vidéki városokat is eléri.

A nullakilométeres menü – az egészséges megoldás

Nullakilométeres menünek hívjuk azt, amelynek hozzávalóit 100 km-es körzeten belül termelték.

Az ötlet az egyik legnagyobb olasz agrárvédelmi szervezettől, a venetói Coldirettitől származik. A mozgalomhoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy alapanyagaikat a környék termelőitől szerzik be, amelyek így a lehető legrövidebb utat teszik meg a termelő és a fogyasztó között. Ez a „rövid pórázon” tartott beszerzés kezd divatba jönni a vendéglátáson kívül is, és megjelenik a piacokon is, ahol egyenesen a termelőtől vehetünk árut, ami körülbelül 30%-kal csökkenti az árakat is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.