Veszélyes vagy biztonságos

Terhesség alatt mire kell odafigyelni?

A gyermek kifejlődése az anyaméhben igazi csoda – ugyanakkor megvannak a maga veszélyei is. A 20 év alatti és 30 év fe­letti nők vannak nagyobb veszélyben. A kor­tól függetlenül azonban az egészséges terhes­ség érdekében minden várandós kismamánál nélkülözhetetlen a megfelelő gondoskodás.

Előzetes teendők

Mielőtt egy nő gyermeket vállal, ajánlatos fel­keresnie nőgyógyászát, hogy megvitassa vele a terhességgel járó veszélyeket. Az orvos ek­kor a leendő anya és apa kór- és családtörté­netéről, táplálkozási szokásairól, esetleges kábítószer-használatáról, gyógyszerszedésé­ről és környezetének ártalmas tényezőiről érdeklődik.

Különösen fontos a terhességet megelőző látogatás az orvosnál a következő esetekben: krónikus magas vérnyomás, korábbi méhen kívüli terhesség, cukorbetegség, SLE (bőr­farkas), epilepszia, máj- vagy vesebetegség, korábbi rákos megbetegedés vagy vérrögkép­ződés, méhnyakon végzett korábbi műtét, asztma, szívbetegség, pajzsmirigy-betegség, a méh vagy a méhnyak veleszületett rendellenessége, és érintkezés a diethyl-stilbestrol (DES) nevű anyaggal. Ha a terhességet tervező nőnél vagy családja valamely tagjánál előfordult genetikai rendellenesség – pl. sar­lósejtes vérszegénység vagy Tay-Sachs-kór -, genetikai tanácsadás javasolt annak megálla­pítására, hogy mekkora az esélye, hogy a gyermek örökli a rendellenességet. Ilyen esetekben további, a terhesség előtt elvég­zendő vizsgálatokra kerül sor.

A velőcsőzáródási rendellenességek (pl. nyitott gerinc) veszélyének csökkentése érde­kében minden szülő korban lévő nőnek oda kell figyelnie rá, hogy étrendjében elegendő folsav legyen. A magzat gerince és gerincvele­je a terhesség első harmadában alakul ki, így a szülő korban lévő nőknek sok narancslevet kell inniuk, sok szárazbabot, szójababot, nyers brokkolit, parajt és teljes kiőrlésű gabo­nából készült kenyeret kell fogyasztaniuk (vagy folsavtartalmú táplálékkiegészítőt kell szedniük) még akkor is, ha nem tervezik a közeljövőben a gyermekvállalást. Erre azért van szükség, mert a legtöbb esetben a velőcső már fejlődésnek indult, mire a nő egyáltalán észreveszi, hogy terhes. (A 16-49 éves terhes nőknek naponta ajánlott folsav mennyisége 800 pg, ami kétszerese az azonos korú, nem terhes nők számára ajánlott mennyiségnek.)

Súlygyarapodás.

A magzat a fogamzás pillanatától kezdve az anyától kapja táplálékát. így tehát – hacsak nem küzdünk jelentős súlyfelesleggel – soha ne fogyókúrázzunk a terhesség idején, külön­ben értékes tápanyagoktól fosztjuk meg gyer­mekünket. Az első három hónapban 0-1,8 kg súlynövekedés várható, majd a terhesség hátralevő részében kb. heti fél kg-ot hízunk, így összesen 10-12,5 kg súlytöbbletre kell számítanunk. Ennél jóval kisebb súlygyara­podás csak az anyai szervezet tápanyag- és zsírtartalékainak a felélése árán lehetséges. A túl nagy súlygyarapodás viszont terhes­ség kiváltotta magas vérnyomáshoz és ter­hességi cukorbetegséghez vezethet.

Vérző íny és visszerek

A terhesség egy sor kisebb problé mát okozhat, az ínyvérzéstói kezdve a visszereken át egészen az aranyérig. Sok terhes nő riad meg, amikor fogmosás vagy a fogselyem használata közben vérezni kezd az ínye. Ez a vérzés nem kó­ros, és nem ok arra, hogy változtassunk szájhigié­nés szokásainkon. Fogászati kezelés előtt azonban közöljük a fogorvossal terhes­ségünk tényét.

A terhességgel járó hormonális változásaok okozta panaszok közé tar­toznak a visszértágu­latok is, amelyek a testen bárhol megjelen hétnek, de többnyire a lábon alakulnak ki. A vénák nem bírják a megnövekedett terhelést, így a vér összegyűlik bennük, és ettől kida­gadnak. A visszerek a szülés után többnyire maguktól eltűnnek – ám néha megmarad­nak. A kockázat csökkentésében segítenek az alábbi óvintézkedések:

 • Ne álljunk vagy üljünk hosszú ideig azo­nos testhelyzetben.
 • Rendszeresen polcoljuk fel a lábunkat, hogy javítsuk a szívnél alacsonyabban lévő területeken a véráramlást.
 • Segíthet a gumiharisnya is – kérdezzük meg erről orvosunkat!

Pihenjünk!

A terhesség alatt igen fon­tos, hogy eleget aludjunk -ám ez nem is olyan könnyű.

Mi az ideális testhelyzet az ágyban terhesség idején? Nincs ilyen, de a hason fekvés egy idő után egyre ké­nyelmetlenebbe válik. Ugyan­ez igaz lehet a háton alvás­ra is, különösen az ötödik hónap után, ráadásul ebben a pózban romolhat az anya szívének vérellátása is.

A legjobb megoldás az ol­dalt fekvés. Egyes orvosok azt javasolják, hogy aludjunk a bal oldalunkon (ami a szív vérkeringése szempontjából a legjobb), de ez nem feltet­lenül szükséges. Tegyünk párnát a kát térdünk közé és a derekunk alá, hogy ké­nyelmesebben feküdjünk, es enyhítsük a hátfájást. A terhesség későbbi szaka­szában jól jöhet egy párna a hasunk alatt is. Ki lehet pró­bálni az extra-hosszú, test­hez igazítható formájú pár­nát is.

És a szex?

Ha terhességünk zavartalan, és nem áll fenn a koraszülés veszélye, nem kell lemonda­nunk a szexuális élet öröme­iről még a harmadik harmad egy részében sem. Ám a fertőzésveszély miatt ekkor már óvszer használata java­solt. Tévhit, hogy a hímvessző közösüléskor árthat a magzatnak, és az sem való­színű, hogy az orgazmus idő előtt megindítaná a szülést (bár a terhesség vége felé az orgazmust már méhösszehúzódások kísérhetik).

Aranyér

Az aranyér a végbél nyílás környékén kiala­kuló visszér, amely a terhes nőknél elég gya­kori, s még a szülés után is megmaradhat egy ideig. A vérző aranyér hozzájárulhat a terhes­ségi vérszegénység kialakulásához. Az arany­ér, ill. az általa okozott kellemetlenségek mi­nimálisra csökkentése érdekében figyeljünk az alábbiakra:

 • Igyunk bőségesen, hogy elkerüljük az aranyerességet tovább súlyosbító székre­kedést (orvosunk esetleg recept nélkül kapható székletlazító szert is javasolhat).
 • Ne erőlködjünk a vécén.
 • Vegyünk gyakran meleg (de ne forró!) fürdőt vagy ülőfürdőt.
 • Az aranyérre szorított jégtömlő enyhítheti a viszketést.
 • Használjunk aranyérkenőcsöt, de előtte kérdezzük meg orvosunkat.

Magas vérnyomás

A nőgyógyászok a terhesség egész ideje alatt figyelemmel kísérik a nők vérnyomását. A terhesség kiváltotta vérnyomás-emelkedés 100-ból átlagosan 7 nőnél lép fel, és a terhes­ség vége felé a jóval súlyosabb preeclampsiává alakulhat át. A kezeletlen preeclampsia koraszülést vagy a magzat fejlődésben való elmaradását okozhatja, az anyánál pedig ve­se- és májkárosodást, ill. trombózist válthat ki. A 30 év feletti, valamint a túlsúlyos nők­nél nagyobb a preeclampsia veszélye. Néhány esetben a preeclampsia életveszélyes terhessé­gi eclampsiává súlyosbodhat: az anyának ilyenkor görcsrohamai lehetnek, vagy akár kómába is eshet. A preeclampsia néha min­den figyelmeztető jel nélkül alakul ki, máskor – a terhesség utolsó három hónapjában -az ujjak és az arc hirtelen felpuffadása, a látás elhomályosulása, fejfájás vagy a has felső részében jelentkező fájdalom jelzi.

A preeclampsia megfelelő kezelés nélkül igen veszélyes, és csak a gyermek megszületé­se után szűnik meg. A szülés megindulásakor az orvos gyógyszert adhat a görcsrohamok megelőzésére. Súlyos esetben a preeclampsia császármetszést tehet szükségessé.

Terhességi cukorbetegség

A terhes nők kis százalékánál alakul ki ter­hességi cukorbetegség, azaz a glükóz megfe­lelő tárolására vagy felhasználására való kép­telenség. A betegség megfelelő kezelés nélkül súlyos gondokat okozhat. Az újszülött nagy, nemritkán 4 kg feletti súllyal, a testén jelentős zsírpárnákkal jöhet világra, ami nagyon meg­nehezítheti a szülést. Ha az anya vércukor­szintje olyan magas, hogy inzulinra van szüksége, még nagyobb a gyermek károsodá­sának veszélye.

A terhességi cukorbetegség sok esetben jól kezelhető magas fehérje- és alacsony szénhid­ráttartalmú étrenddel (ez kevesebb kenyeret és hüvelyest jelent, gyümölcsleveket nem sza­bad inni, s több halat, tojást és sovány húst kell enni). Előfordulhat azonban, hogy a kis mamának inzulinra van szüksége. Ilyenkor kerül sor a terhesség alatti rendszeres otthoni vércukor-meghatározásra, és általában hat héttel a szülés előtt újra megvizsgálják a bete­get. A terhességi cukorbetegség ekkorra már rendszerint megszűnik, viszont hatásaként valamelyest megnő a felnőttkori cukorbeteg­ség kialakulásának veszélye.

Kismama-torna

Fontos, hogy a terhesség Idején is megőrizzük jó formánkat – ez akár a vajúdási időt Is lerövidítheti a heti háromszor sportoló kismamáknál 21%-kal kevesebbszer kellett császármet­szést végezni, és a szülés utáni lába­dozás is rövidebb ideig tartott.

No persze, sportolni is csak a józan ész határain belül szabad. Kerüljük az olyan sportokat, amelyek kapcsán fennáll az elesés veszélye. Ne sportol­junk nagy magasságban vagy a víz alatt, mivel ez túl sok oxigént vonna el a magzattól. Ne végezzünk olyan gya­korlatokat, amelyekhez a hátunkra kell feküdnünk (felülések, ill. egyes jóga- és aerobikgyakorlatok), mert a méh el­szoríthatja a vért a szívbe szállító gyújtóeret. Végül pedig fogadjuk meg a következő szabályokat:

 • Mértékletesség. A túl intenzív test­mozgás miatt kevesebb vér és táp­anyag juthat a magzatnak. Az az ideális, ha testmozgás közben eről­ködés nélkül tu­dunk beszélgetni. Igyunk sok vizet, hogy ne meleged­jünk ki, mert a megemelke­dett testhőmérséklet is árthat a magzatnak.
 • Alkalmazkodás. A terhesség előtti edzettségünkhöz ké­pest ne növeljük a testgyakor­lás intenzitását. Ha korábban nem mozogtunk, próbálkoz­zunk a tempós sétával, vagy végezzünk rövid, nem megterhe­lő edzést a gyaloglógépen.
 • Módosítás. Az úszásra vagy vízi aerobikra való átállással csök­kenthető az ízületek terhelése.

Alkohol, kávé és egyebek

Saját egészségünk megóvása mellett termé­szetesen a gyermekünk egészségére is vigyáz­nunk kell. Minden, amit elfogyasztunk, átjut­hat a magzat szervezetébe is, ezért ne együnk vagy igyunk semmi olyat, ami árthat neki. Az egyik legfontosabb dolog, amit a kismama a születendő gyer­mekéért tehet, a megfelelő táplálkozás. Kiegyensúlyozott étrenden él­jünk (együnk több nyers zöldséget és friss gyümölcsöt, és csökkentsük a sós, cukros és feldolgozott ételek fogyasztását), s szedjünk az orvos által javasolt vitamin- és ásványi­anyag-táplálékkiegészítőket A megszokottnál több folsav és vas mellett fehérjéből is jóval többre van szükségünk.

Kerüljük a nyers tojást, a felvágottakat, a chipset, a sósmogyorót, a szójaszószt és a túl sok mustárt és ketchupot is. Csak 100 %-os gyümölcsleveket vásároljunk; a „gyümölcs­italokban” olykor alig van valódi gyümölcs.

Már napi egy vagy heti néhány pohár bor is árthat a magzatnak, tehát az a legjobb, ha a terhesség ideje alatt egyáltalán nem iszunk szeszes italt. Amit megiszunk, az a méhlepé­nyen keresztül bejut a magzat szervezetébe is, és rá esetleg nagyobb hatással lesz, mint ránk.

A túlzásba vitt italozás vagy egy-egy „nagy berúgás” a magzati alkoholszindróma kiala­kulásához vezethet, melynek tünetei a vissza­maradt növekedés és sértelmi fejlődés, a kis fejméret, valamint deformált arc és a szív fej­lődési rendellenessége. Az alkohol minden egyes anyára és magzatra másként hat, de a ré­szeges anyák gyermekeinek mintegy 40%-ánál figyelhető meg ez a tünetegyüttes. A magzati alkoholszindrómát nem lehet „kinőni”, és ez a többi, alkohollal összefüggő testi és értelmi fejlődési rendellenességre is igaz.

A kutatási eredmények ellentmondásosak abban a tekintetben, hogy a kávéban, teában és kakaóban lévő koffein növelheti-e a vetélés kockázatát. Az orvosok többsége azt javasolja, hogy naponta legfeljebb egy-két csésze koffe­intartalmú italt fogyasszunk. A gyógyteák általában nem ártanak a magzatnak, de azért erről is kérdezzük meg az orvosunkat.

Magzatvizsgálatok: a négy legfontosabb
A terhesség idején néha többféle vizsgálatot is elvégeznek a magzat egészségének védelme érdekében. Az alábbiakban a négy leggyakoribbat ismertetjük:
VizsgálatHogyan?Mikor?Miért?
UltrahangFájdalommentes eljárás, melynek során hanghullámok segítségével tapogatják le a magzat képét.A terhesség felismerésekor, majd később többször.A terhesség idejének és esetleges ikerterhesség megállapítására, a magzat állapotának ellenőrzésére, a méhlepény helyzetének meghatározására.
Chorion-boholy biopsziaMéhlepénysejtek levétele a hüvelyen vagy a hasfalon keresztül.A 10-12. héten, ha szükséges.Egyes fejlődési rendellenességek kimutatására.
AmniocentézisA hasfalon keresztül a méhbe vezetett tűvel mintát vesznek a magzatvízből.A 14-18.héten (és esetleg később is), ha szükséges.Genetikai rendellenességek pl. a Down-szindróma vagy a velőcső-záródási zavarok kiszűrésére, ha fennáll azok kockázata ( az anya 35 év feletti, a családban voltak már genetikai, vagy szülési, kromószóma- rendellenességek, illetve a háromszoros szűrővizsgálat eredménye rendellenes volt).
AFP-szint vizsgálatEgyszerű vérvizsgálat az alfa-fotoprotein (AFP)-szint meghatározására, amely eltérő szintje problémát jelezhet.A 16.héten, ha szükséges.Annak megállapítására, hogy a magzatnál nem áll-e fenn kromoszóma- rendellenesség, illetve velőcső-záródási rendellenesség.

Biztos, ami biztos

 • A terhesség alatt bármely gyógyszer vagy gyógynö­vény használata előtt kérjük ki orvosunk vélemé­nyét. A vérzést fokozó asz­pirin és ibuprofen helyett inkább paracetamoltartal-mú gyógyszert szedjünk.
 • Mondjunk le a forró fürdő­ről és a szaunáról, ame­lyek a magzat számára veszélyes szintre emelhe­tik a testhőmérsékletet.
 • Az utolsó harmadban ne üljünk repülőgépre.
 • Ne dohányozzunk! Ha min­den terhes nő lemondana a dohányzásról, 20%-kal csökkenne az alacsony testsúllyal született mag­zatok száma, és 5%-kal kevesebb lenne a vetélés.
 • Kerüljük a festékekkel, lak­kokkal, mérgező anyagok­kal való érintkezést.

Dohányozni tilos!

A dohányzás azért árthat a fejlődő magzat­nak, mert emiatt nem jut elegendő oxigén­hez. A dohányzás növeli a vetélés, a koraszü­lés és a halvaszülés veszélyét, valamint annak a kockázatát, hogy a gyermek fogyatékos lesz, vagy a szülés után nem sokkal meghal. Do­hányzó anyák esetében kétszer akkora a való­színűsége, hogy a gyermek túl kis súllyal szü­letik. Viszont a terhes nőknek nem ajánlható, hogy a leszokás érdekében nikotinos tapaszt vagy rágógumit használjanak, mivel a szerve­zetük túl sok nikotint fog felszívni. A do­hányzók otthonában gyakrabban fordul elő bölcsőhalál, ezért a nemdohányzó anyáknak mások cigarettafüstjét is kerülniük kell.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.