Vészhelyzet

Súlyos allergiás roham: hívjuk a mentőt! Autoinjektorral adrenalin beadása.

Túlérzékenység esetén az adott anyaggal (allergénnel) való találkozás perceken, sőt másodper­ceken belül súlyos rohamot válthat ki. Azonnal hívjunk mentőt, mert a betegnek sürgősen adre­nalint (epinefrint) kell kapnia. Ha van nála autoinjektor, segítsünk neki beadni a gyógyszert.

A súlyos allergiás roham fő tünetei

 • Kivörösödött, erősen könnyező szem, duzzadt szemkörnyék
 • Kiterjedt bőrpír
 • Vörös, viszkető kiütések testszerte
 • Megduzzadt száj, nyelv és torok, nyelési nehézség
 • Légzési nehézség, szorí­tás a mellkasban, lég­szomj
 • Hasi görcsök, olykor hányinger, hányás
 • Erős izgatottság, pánik, halálfélelem
 1. Kérjünk segítséget! Azonnal riasszuk a mentőket. Tájékoztassuk a mentésirá­nyítót, hogy súlyos allergiás rohamról van szó. Méhcsípés esetén a fullánkot óvatosan távolítsuk el körömmel vagy tűvel. Vigyázzunk, hogy ne gyakoroljunk nyomást a bőrfelületre, mert így még több méreg jut a szervezetbe.Súlyos allergiás roham
 2. Keressük meg az autoinjektort! Amennyiben van a betegnél autoinjektor, ke­ressük meg, és adjuk oda neki. Ha nem képes használni, segítsünk: távolítsuk el a fekete tűvédő kupakot az auto­injektor egyik végéről, majd vegyük le a fekete biztonsági zárókupakot a piros indítógombról. Fogjuk marokra a készü­léket, és nyomjuk a végét erősen a be­teg combjának külső feléhez (ruhán keresztül is lehet). Ezután nyomjuk meg a piros indítógombot. A készüléket tart­suk a combon legalább tíz másodper­cig, hogy a teljes gyógyszermennyiség bejusson a szervezetbe. A beadás után dörzsöljük meg a bőrfelületet. Ha a be­tegnek adrenalinampullája van, segít­sünk feltörni és kiszívni a gyógyszert. Injekciós tűvel adjuk be a combba 3 gyógyszeradag egyharmadát.Súlyos allergiás roham
 3. Biztosítsuk a nyugalmat! Allergiás roham esetén úgy könnyíthetjük meg a beteg légzését, ha egyenes háttal leül­tetjük. (Ha számára más testhelyzet kényelmes, helyezzük el úgy.)
 4. Figyeljük meg! Előfordulhat, hogy a beteg eszméletét veszti, vagy gondok adódnak a légzésével, szívverésével, ezért ügyeljünk állapota minden változására. Ha a tünetek kiújulnak, tíz-tizenöt percenként újabb adrenalininjekciót adhatunk be neki.

 

Segítség! Tájékoztassuk a mentő­szolgálat mentésirányítóját arról, ha a betegnek nincs autoinjektora.
Vigyázz! Ha a beteg nagyon sápadt, és gyenge az érverése, fektes­sük le, a lábát emeljük a ma­gasba. Amennyiben a beteg eszmé­letét veszti, tegyük szabaddá a légutat, és ellenőrizzük a légzést. Készüljünk fel az újraélesztés megkezdé­sére.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.