Vészhelyzet

Eszméletlen csecsemő: lélegeztetése, mentők kihívása

Az egyévesnél fiatalabb gyermekek újraélesztése a nagyobbakéhoz hasonló, néhány fontos kü­lönbséggel. Ha beszélünk hozzá, vagy megütögetjük a talpát, megállapíthatjuk, hogy eszméleté­nél van-e. Soha ne rázzuk meg! Ha nincs légzés, fektessük le, és kezdjük meg az újraélesztést.

  1. Biztosítsuk a szabad légutat, és el­lenőrizzük a légzést! A fej hátradöntése és az áll megemelése után tíz másod­percig figyeljük, hogy a csecsemő vesz-e levegőt. Amennyiben nem, lélegeztetés­re van szükség. Ha a légzés rendben van, tartsuk stabil oldalfekvésben, a karunkban.Eszméletlen csecsemő
  2. Lélegeztessük! Ha a szájban idegen test látszik, vegyük ki, ám nagyon óvatosan, nehogy még mélyebbre nyomjuk. Aztán támasszuk meg az állat, és ve­gyünk levegőt. Tegyük a szánkat a csecsemő szájára és orrára egyszerre, és fújjunk bele, majd figyeljük, ahogy a mellkas lesüllyed, s közben vegyünk újra levegőt. A befújást ötször ismétel­jük meg.
  3. Nyomjuk be a mellkast! Két ujjúnkat helyezzük a szegycsontra, és előrehajolva nagyjából egyharmadig nyomjuk le, majd engedjük fel. Az ujjunk maradjon a mellkason. Fejtsünk ki gyors egymásutánban harminc nyomást, per­cenként száz nyomásnak megfelelő sebességgel.
  4. Ismételjük meg a lélegeztetést és a mellkasnyomást! Felváltva alkalmazzuk a két műveletet: a két befújás után újabb harminc nyomás következzen.Eszméletlen csecsemő
  5. Tartsuk stabil oldalfekvésben! Ha a légzéssel nincs gond, tartsuk a csecsemőt a karunkban stabil oldalfekvésben. A feje lejjebb legyen, mint a törzse. Hívjuk a mentőket. Kiérkezésükig figyeljük, hogy a csecsemő eszméleté­nél van-e, a légzése és a pulzusa nor­mális-e.
Vigyázz! Mellkasnyomás végzésekor nem árt az elővigyázatosság: nem szabad a szegycsont alsó végét, a bordákat vagy a has felső részét megnyomnunk. Automata külső defibrillátor egyévesnél fiatalabb gyer­mekek esetében nem alkalmazható.
Fontos! Ha lélegeztetés közben a mellkas nem emelkedik és süllyed, vélhetően a csecsemő fejtartása nem megfelelő. Igazítsunk rajta, majd kíséreljük meg a műveletet ismét.
Segítség! Fontos, hogy minél hamarabb megkezdjük a lélegeztetést, így ha van segítőtársunk, bízzuk rá a mentők riasztását. Ha egymagunkban kell elsősegélyt nyújtanunk, a mentők hívása előtt egy percen át próbáljuk újraéleszteni a csecsemőt.
Hogyan tovább? Ha nem indul meg a lég­zés, folytassuk az újra­élesztés műveletét a mentők megérkezéséig. Amennyiben azonban a csecsemő normálisan lélegezni kezd, hagyjuk abba. A gyermeket stabil oldalfekvésben a karunk­ban tartva várjunk a mentőkre.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.