Vészhelyzet

Asztmás roham tünetei; kezelése lépésről, lépésre

Asztmás rohamnál a hörgőcskék falában lévő simaizmok összehúzódnak, ezért a légutak beszűkülnek. Ez légzési nehézséget idéz elő. A légcsövet bélelő nyálkahártya által termelt nyálka besűrűsödik, és tapadóssá válik. Segítsünk a betegnek az inhalációs spray használatában!

Az asztma fő tünetei:

  • Légzési nehézség (főleg a kilégzés nehezített)
  • Zihálás, köhögés
  • Nehézkes beszéd
  • Az ajak, a fülcimpa és az ujjvégek elkékülése (cianózis)
Segítség! Ha ez az első roham, vagy ha nincs kéznél inhalációs spray, rögtön hívjunk mentőt.
Vigyázz! Asztmás roham esetén a kék színű hörgőtágító inhalá­ciós sprayt használjuk, és ne a megelőzésre szolgáló bar­nát vagy fehéret. Ez utóbbi ugyanis nem enyhíti a roha­mot. Ha a roham súlyosbodik, és a beteg eszméletét veszti, nézzük meg, hogy szabad-e a légút, és ellenőrizzük a lég­zést. Készüljünk fel az újraélesztés elkezdésére.
Asztmás roham
  1. Keressük meg az inhalációs sprayt! A gyors hatású hörgőtágító inhalációs készülék általában kék. Segítsünk a betegnek előkeresni és használni. Szólítsuk fel, hogy befújáskor lassan és mélyen lélegezzen.
  2. Biztosítsuk a nyugalmat! Asztmás roham esetén soha ne fektessük le a beteget. Könnyebben tud lélegezni, ha egyenes háttal kissé előrehajolva leültetjük. Amennyiben a roham néhány perc alatt nem enyhül, alkalmazzunk újabb befújást.
  3. Kérjünk segítséget! Ha a beteg légzé­se nem javul, állapota rosszabbodik, vagy ha a légszomj beszédképtelenné, kimerültté teszi, azonnal hívjunk mentőt.
  4. Figyeljük meg! Mindig legyen az inhalációs spray a beteg keze ügyében! A mentők megérkezéséig folyamatosan kövessük nyomon állapota alakulását. Figyeljünk, hogy eszméleténél van-e, rendesen lélegzik-e, és normális-e a pulzusa.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.