Vitaminok táplálékkiegészítők

Kobalamin – B12 vitamin

B12-vitamin, a szupermolekula

Minden vitamin közt messze a legbámulatraméltóbb a B12. Naponta csak a gramm 3 milliomodrészére van szükségünk belőle, tehát egy évben egy ezred grammra, és egész életünk során is legfeljebb egy búzaszem súlyának megfelelő mennyiségre. És mégis, ezzel a kevéssel mind a 70 billió sejtünk el van látva vitaminmolekulákkal. A B12, akár a D-vitamin, kizárólag állati termékekben található, vagyis húsban, tejben, sajtban. Anyagcserénk még előállítani sem képes. A B12, más néven kobalamin, rendkívül összetett molekula, középpont-jában egy kobaltatommal. Szerkezete hasonlít a hemoglobin vérfesték molekulájára, amelynek a közepében vasatom van, vagy a klorofillére, a zöld növényfesték anyagára, közepében a magnéziumatommal.

Azok a vegetáriánusok, akik a tejtől és a tojástól is tartózkodnak, okvetlenül gondoskodjanak róla, hogy megfelelően el legyenek látva B12-vitaminnal. Hiába emlegetik, hogy sok százmillió indiai is hús nélkül élt és egészséges volt. Csakhogy, ellentétben a mi rovarirtó szerekkel agyonkezelt gabonánkkal, az indiai gabonában parányi rovarok és bogarak élnek, amelyek B12-t tartalmaznak és amelyek fedezik az ember minimális szükségletét ebből az értékes, természet adta termékből. A mi gabonánkban ezek a szinte láthatatlan nyersanyaghordozók nem élnek meg.

A vegetáriánusok 92 százaléka – ha tud róla, ha nem – B12– hiányban szenved. Megjegyzendő: egyes tengeri algákban vannak mikroorganizmusok, amelyek mikroszkopikusan parányi nyomokban őriznek B12-vitamint. Az igazán következetes, meggyőződéses vegetáriánusokban idővel kifejlődik a képesség, hogy az alsó vékonybél mikroflórájából felszívják a B12-t, és a vérbe továbbítsák. Ez a bélszakasz egyébként a legalkalmasabb a B12-vitamin felvételére is.

A B12 az egyetlen vitamin, vagy egyáltalán az egyetlen tápanyag, amely kobaltot tartalmaz, tehát olyan nyomelemet, amely nélkülözhetetlen az egészségünkhöz.

A B12-vitamin hiányának következményei

A B12-vitamin hiánya idegrendszeri zavarokat okoz pszichés területen, de akár az izmok idegműködésében is. A vitamin erőteljesen kiveszi a részét a fehérje, zsír és szénhidrátok
anyagcseréjében és szorosan együttműködik a C-vitaminnal, a folsavval és a pantoténsav nevű B-vitaminnal. A B12 támogatja a folsavmolekulák milliárdjait a kolin ideganyag előállításában (a saját testünkben), annak érdekében, hogy az idegeink egészségesen működjenek és meg tudjuk állni a helyünket a mindennapok stresszhelyzeteiben. A szervezetünk általában igen szűkösen van ellátva vassal; a B12 ezt is feljavítja. Fejlődésünk évmilliói során ez a vitamin szoros barátságot kötött az A-vitaminnal, és határozottan támogatja az A-vitamin beépülését a testszövetekbe.

Ugyanis segít a karotinnak, hogy bekapcsolódjon az anyagcsere folyamatába, majd rögtön átalakuljon aktív A-vitaminná. Végül pedig más anyagokkal együtt fellendíti tulajdonképpeni életalapunkat, vagyis a dezoxiribonukleinsav és a ribonukleinsav felépítését. Ezekből a fehérje- anyagokból állnak a sejtmagjaink, és ezek rejtik magukban összes örökletes tulajdonságainkat.

Ha a B12-vitamin-hiányt nem fedezik fel idejében – ami gyakran előfordul -, súlyos pszichikai zavarok állhatnak elő, mint például a szklerózis multiplex, ez a tragikus idegbetegség, amelynek során az idegsejtek védő velőhüvelye elpusztul, a beteg fokról fokra megbénul és végül belehal. Hihetetlen, hogy egy anyag, amelyre a szervezetünknek csak mikroszkopikusan parányi mennyiségekben van szüksége, ilyen dinamikus hatást fejt ki a testünkben. „Ha relatívan nézzük – mondják ma a biokémikusok -, a B12-vitamin összehasonlíthatatlanul robbanékonyabb a legerősebb hidrogénbombánál.”

Más fiziológusok e bioanyagot a természet legerőteljesebb és egyben legötletesebb felfedezésének tartják. Ezt írják: „Ha a világ minden tudósa összefogna, és a most következő ezer évben együttesen csakis e feladaton dolgozna, akkor sem volna képes még egy olyan molekulát előállítani, amely ehhez fogható óriási eredményeket érne el az élet kialakulásában a Földön.

A B12 igen összetett, sokoldalú molekula.

Középpontjában megfejthetetlen módon egy magányos kobaltion ül. Sohasem fogjuk megtudni, mi késztette a természetet évmilliókkal ezelőtt, hogy beépítse a kobalt nyomelemet ebbe a vitaminba, és vele az állati, később pedig az emberi testsejtbe. A kobaltnak az emberben és az állatban is egyetlen funkciója van: valamiképpen összetartani a B12-vitamin-molekula bonyolult rendszerét. Magában az anyagcserében nem játszik szerepet a kobalt.

Hogyan építsük fel B12-vitamin-készletünket?

Sok, pszichés gondokkal küszködő embernek fogalma sincs róla, milyen gyorsan javítani tudna az életén, ha feltöltené B12-vitamin-készletét. Egy héten át meg kellene ennie napi negyed kiló nyers vagy félnyers májat, vagy megfelelő vitamintablettát – és valóságos csoda történne. A B12 rendkívül gyorsan megszabadítja a szervezetet a mentális problémáktól, szorgos háziasszonyként kiseprűzi a testből a fáradtságot, csüggedést, szorongást, gondot és depressziós hangulatokat. Az összefüggéseket csak most, a kilencvenes évek elején ismerték fel és határozták meg.

Mindenkinek körülbelül egymilliomodgramm B12-vitaminra van szüksége naponta. Igaz, hogy ennek a töredéke, a fenti minimális adag tizedrésze is üzemben tudja tartani az élet motorját. Csakhogy ilyenkor lassan elfogy az-az 1-10 milligramm tartalék, amelynek 50-90 százalékát a máj tárolja. Az állandósult B12-vitamin-hiány első tünetei csak 3-6 év után jelentkeznek, így mindazok, akik már reggel a felkeléskor tele vannak gonddal, idegesek és ingerlékenyek, valószínűleg évekkel azelőtti hibás étrendjüknek köszönhetik pszichikai labilitásukat.

Ha az ilyen beteg a vérvizsgálat után újra megjelenik az orvosnál, lehetséges, hogy az ragyogó arccal fogadja: „Gratulálok! Vérének B12-értékei kiválóak!”

A valóság rendszerint nem ilyen ragyogó. A testsejteknek a B12-vitamin hiányából keletkező katasztrofális állapotát nem lehet a vérből megállapítani. Az idegsejtnek viszont sürgősen szüksége van a vitaminra, hogy az közreműködhessen a mielin védőhártya fehérje- vagy zsírszerkezetének felépítésében. A mielin B12-vitamin nélkül leépül, az idegsejt körüli védőré­teg lehámlik vagy elpusztul. Az idegek csupaszok, sebezhető­ek lesznek, a beteg pedig rendkívül ideges lesz, és hamarosan ijesztő tünetek jelentkeznek a végtagjaiban: zsibbadás, bizser­gés, majd az első bénulások.

Újabban felfedezték, hogy a B12-hiány karnitinhiányra is vezet. A karnitin, egy úgynevezett kvázivitamin, kihalássza a zsírmolekulákat a vérből, és elszállítja őket a mitokondriumokba, a sejt égetőkemencéibe, az oxidációhoz, vagyis az energiatermeléshez. Karnitin nélkül magas volna a lipidszint a vérben, mert a zsír nem használódna el.

Vigyázat: A B12-vitamin hiányának első tünetei csak 3-6 év után jelentkeznek. A vitaminok sokkal gyorsabban szívódnak fel, mint az ásványi anyagok, amelyek fehérje nélkül egyáltalán nem jutnak be a vérbe.

A B12-vitamin-hiány első tünetei:

 • fáradtság
 • állandó idegesség
 • depresszió
 • a karok és lábak zsibbadása
 • járási nehézségek
 • dadogás
 • szájgyulladások
 • rossz testszag
 • menstruációs panaszok

Vadonatúj felfedezés az is, hogy a B12-nek mekkora szere­pe van a csontok felépítésében. A csontképződés csak akkor működik, ha a csontképző sejtekben, az oszteoblasztokban elegendő B12-vitamin tárolódik. Különösen fontos ez gyer­mekeknél, valamint nőknél az utolsó menstruációs periódus után, mivel ez utóbbiak a hormonális változás következtében veszítenek a csontjaik tömegéből.

Hogyan jut a B12-vitamin a sejtekbe?

Talán egyetlen más tápanyagnak sem olyan fárasztó az útja a belek szakaszából a sejtekbe, mint a B12-nek. Ez természetesen összetett szerkezetéből adódik. A bél nyálkahártyájában
elhelyezkedő parányi zsilipek pontosan felismerik a különbséget vitaminok és ásványi anyagok között. A vitaminok simán átmehetnek, útlevél és vízum nélkül. Az ásványi anyagoknak és a nyomelemeknek azonban várniuk kell egy szállítófehérjére, egy parányi fehérjehajóra, amely elviszi őket a vérbe. így tehát a vitaminok sokkal gyorsabban szívódnak fel, mint az ásványi anyagok, amelyek fehérje nélkül általában el sem jutnak a vérbe.

Alig érkezik egy ilyen B12-vitamin-molekula a zsiliphez, máris gond van. Ugyanis a B12 az egyetlen vitamin, amelynek ásványi magja van: a kobaltion. Emésztőszerveink tehát vala-
mi különleges megoldást eszeltek ki.

A nyálban, még inkább a gyomornedvekben a még táplálékmaradványokba burkolt vitaminmolekulát egy szállítófehérjére rakják, és a vékonybélbe továbbítják. Itt kioldódik és az angolul intrinsic factornak nevezett anyaghoz csapódik. Ezt az anyagot a gyomorfal termeli, méghozzá ugyanazokból a sejtekből, amelyekből a gyomorsav is készül. Az intrinsic factor azután elszállítja a molekulát az ileum, a csípőbél nyálkahártyazsilipjéhez, és így teszi lehetővé, hogy bejusson a vérbe.

Van, aki egyáltalán nem, vagy csak jelentéktelen mennyiségben tud intrinsic factort termelni, és ezért B12-vitamin-hiányban szenved. Az ilyen betegen – injekcióval vagy tabletta formában – magas, 30 mikrogrammos adagokkal lehet segíteni. Ebből az adagból mintegy 0,1-1 százalékot vesz fel a teljes bélrendszer. A vitamin tehát szabályosan keresztülpumpálódik a bélfalon. A nagy adagok nem ártalmasak, mert a vitamin vízben oldódik, és az esetleges fölösleget kiválasztja a szervezet.

Különösen nagy adag B12-re van szükségük az alkoholistáknak, az állapotos nőknek és a májbetegeknek. Bizonyos ballasztanyagok, mint például az almában és a gyümölcslevekben lévő pektin, megnehezíthetik a B12 felszívódását a bélben

Hogyan hat a B12-vitamin?

Az ember, szelleme és értelme nélkül nem különbözne lényegében a növényektől és az állatoktól, tehát egyszerűen egy nagyétkű anyagcsere-gépezet része volna, amely a táplálkozás és ürülés állandó körforgásában minduntalan megújul és életben marad. Testünk a tápanyagok egyetlen gigantikus halmaza. Új tápanyagok kerülnek bele, mások kiválasztódnak. Bizonyos anyagok rendszeresen működtetik ezt az örökös folyamatot, és a feladatot évmilliók óta jól látják el.

A nyálban és a gyomornedvekben a még táplálék- maradványokba burkolt B12-vitamin-molekulát szállítófehérjére rakják, és a vékonybélbe továbbítják. A cukor, az édességek és az édes italok megzavarják az érzékeny bélflórát, és ezzel akadályozzák a B12 felszívódását.

A bioaktív metionin, a kedvcsináló

Az egyik ilyen anyag neve S-adenozilmetionin (SAM). A tudósok bioaktív metioninnak nevezik (a metionin egy aminosav, a fehérje egyik építőköve); ez végzi a tulajdonképpeni munkát. A B12-vitamin enzimatikus fő feladata éppen a metionin előállítása, amely pszichénkben – akár egy körültekintő színházi rendező – gondoskodik meleg érzelmekről, szeretetről, örömről és jókedvről. A depressziós emberek agyának szinte mindig alacsony a SAM-szintje. A mai neurofiziológusok számára ez egyike a fontos paramétereknek a rosszul ellátott psziché meghatározásánál. Az újabb kutatásokból kiderült, hogy kiegészítő SAM-adagok már 4-7 nap után antidepressziós és hangulatjavító hatást váltanak ki – és mindennemű mellékhatás nélkül, hiszen a SAM nem gyógyszer, hanem táplálék. SAM-ot egyelőre nem lehet vásárolni, de a metioninban gazdag élelem ugyanazt a hatást fejti ki.

Ennek feltétele azonban, hogy elég B12-vitamin álljon rendelkezésre. A metionin gyakorlatilag csak állati eredetű táplálékban: húsban, halban, sajtban található. A B12-vitamin, a folsav és a metionin (továbbá a C-vitamin) olyan munkacsoportot alkot, amely igen élesen az agyra és az idegekre szakosodott. Ugyanis ez a-három anyagcserehuszár segíti elő az úgynevezett monoaminok felépítését. A monoaminok idegizgató szerek, amelyek egyetlen aminosavból származnak: a szerotonin a triptofánból vagy a dopaminból, a noradrenalin a tirozinból.

Ezeken múlik a boldogságunk, mert a mentális boldogtalanság minden formája, egészen a tudathasadásig – amint ezt az ideg-biokémikusok régóta tudják végül is semmi máson nem alapszik, mint az agy- és ideganyagcsere rendezetlensé­gén.

Hogyan jutunk elég B12-vitaminhoz?

Mint már említettük, ezt a vitamint gyakorlatilag kizárólag az állati eredetű élelmiszerek tartalmaz­zák. Különösen gazdag benne a máj, a hús, a tojás és a tejtermékek (a vaj kivételével). Az osztriga, a kagylók és a rákok is sok B12-vitamint tartal­maznak. Kiváló, különösen ajánlatos kiegészítő élelem a sörélesztő, valóságos aranybányája a B12– nek. Az élesztők ugyanis mikroorganizmusok, élő anyagok, amelyek a vitamint a természetben szintetizálják.

A kagylók és a rákok azért olyan gazdagok BI2-ben, mert a vízből kiszűrt mikro­organizmusokkal táplálkoznak. A tengeri moszatok és algák együtt élő mikroorganizmusokat hordanak magukban, és így jó tápforrásai a B12– nek. Gyermekeknek napi 1-3 mikrogramm B12– vitaminra van szükségük, felnőtteknek 2-4 mik- rogrammra, gyermeket váró és szoptatós nőknek 5 vagy még több mikrogrammra.

B12-vitaminban különösen gazdag élelmiszerek:

Élelmiszer (100 grammonként) mikrogramm
Máj 68,0
Csirke máj 37,2
Májpástétom 23,4
Osztriga 18,2
Hering 13,0
Makréla 9,1
Olajos szardínia 8,7
Pisztráng 7,4
Tojássárgája 3,6
Angolna 2,9
Hús 2,4
Baromfi 0,9
Tej 0,3

 

Mire ügyeljünk?

A cukor, az édességek és az édes italok megzavarják az érzékeny bélflórát, és ezzel akadályozzák a B12 felszívódását. A B12-ben gazdag ételeket egész napra elosztva helyes fogyasztani, mert így biztosítjuk a maximális felszívódást. Ha valaki a napi B12-szükségletét egyetlen főétkezésben veszi magához (például májat eszik burgonyapürével), az csak egy- negyedét tudja hasznosítani, és a többi, a bonyolult felszívódási út miatt, kiválasztódik. Igen kis adagoknál a vitamin 80 százalékát felszívja a bélfal, nagy adagoknál ez csak 8 vagy 10 százalék. Idősebbek több B12-vitamint fogyasszanak, mert a korral csökken a bél felszívóképessége. Aki hashajtót szed, az feltehetőleg csak 5 százalékát tudja hasznosítani az étellel felvett B12-nek. Ahhoz, hogy a bél felszívja a vitamint, bőséges kalciumkoncentrációra van szükség. Elsőrendű kalciumszállító a sajt.

Minek használ a B12-vitamin?

 • Lelkiállapot
 • A stressz elviselése
 • Életöröm, optimizmus
 • Szellemi frissesség
 • Agy- és idegrendszer
 • Energia-anyagcsere
 • Vasanyagcsere
 • Növekedés
 • Vörösvértestek építése
 • Csontfejlődés
 • Zsírhasznosítás
 • Izommunka

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.