Vitaminok táplálékkiegészítők

Riboflavin – B2 Vitamin

A riboflavin (B2-vitamin), életünk motorja

Kereken 70 billió testsejtet sétáltat meg mindegyikünk nap mint nap, de nincs közöttük egyetlenegy sem, amely e nélkül a vitamin nélkül boldogulna. Mindén egyes testsejt legkeve­sebb 100 000 „alkatrészből” áll; ilyenek a receptorok, az enzi­mek, szállítóproteinek, öröklődési anyagok, utak és csatornák, energiarendszerek, immuntestek stb. Ha a buzgó sejtben nem táplálják az életet a nap minden órájában riboflavinmolekulák, megbénul és összeroppan az egész. A riboflavin ugyanis fon­tos részét alkotja két enzimnek, amelynek fő feladata, hogy a szénhidrátokból és zsírból beindítsa az energiatermelést.

Hibás táplálkozás eredményeképpen a mi régióinkban három ember közül kettő többé-kevésbé folyamatosan riboflavinhiányban szenved. Különösen az idősekre áll ez: szinte minden másodiknak a vérében túl kevés a riboflavin. Ezt az értékes vitamint elsősorban a tej és a tejtermékek, a hús, hal, korpás ételek és a sötétzöld leveles főzelékfélék, illetve a fejes saláta tartalmazza.

A riboflavin vagy B2-vitamin két enzimnek alkotja fontos részét. Ezeknek elsőrendű feladata, hogy a szénhidrátok­ból és a zsírból beindítsák az energia­termelést.

E fontos vitamin elsősorban a tejben, a tej­termékekben, húsban, halban, korpás ételekben és a fejes salátában található.

A riboflavinhiány első jelei:

 • vöröslő, gyulladt nyelv
 • parányi repedések a szájszögletben
 • olyan érzés, mintha homokszemek szóródtak
 • volna a szemünkbe
 • gyulladt, piros, „fáradt” szem
 • kitágult pupillák
 • fényérzékenység
 • kihasadozó ajak
 • olajos bőr
 • bőrpikkelyek az orrnál, szájnál, homlokon
 • és a füleknél
 • hajhullás
 • reszkető végtagok
 • szédülés
 • dekoncentráció
 • alvászavarok
 • depresszió
 • vizelési panaszok
 • viszketés a vagina táján

Ellentétben a tiaminnal, vagyis a B1-vitaminnal, a riboflavin, ez a sárgás kristályszerű vitamin, jól tűri a hőt és a savakat, vi­szont roppant fényérzékeny. Ha egy üveg tej három és fél óra hosszat áll napos vagy világos helyen, a tej riboflavinmolekuláinak 70 százaléka elpusztul. A pasztörizálás (vagyis melegí­tés útján tartósítás) és a kondenzálás során is sok B2-vitamin vész kárba. Ha a sajtot, a kenyeret vagy más élelmiszert fény hatásának tesszük ki, a szabad gyökök az ibolyántúli sugarak uszítására támadásba lendülnek, és kéjjel falják fel az érzékeny riboflavinmolekulákat.

A riboflavin helyes adagolása

Érdekes ebben a folyamatban a szabad gyökök együttműkö­dése a riboflavinnal, amely a gyilkos anyagok aktivitását való­sággal kiprovokálja. Ahol bőségesen van fény és oxigén, ott a riboflavin mágnesként vonzza a szuperoxidgyököket, amelyek a vitaminmolekulákon robbanásszerűen szaporodnak. Ezért számít a riboflavin, a B-vitaminok között egyetlenként, bizonyos körülmények közt, túl nagy mennyiségben fogyasztva mérgezőnek.

A fényérzékeny tápanyag ilyenkor esetleg elősegítheti a szürkehályog kialakulását. Ezért idősek semmiképpen ne egé­szítsék ki táplálkozásukat riboflavintablettákkal.

Különösen sok riboflavinra van szüksége annak, aki lelki vagy testi stresszben él, mert ez a vitamin teszi lehetővé, hogy a stresszhormonok, például az adrenalin, kiválasztódjanak a mellékveséből. Aki hajszában él, vagy meg kell állnia a helyét nyomasztó teljesítménykövetelmények vagy konfliktusok és gondok között, az riboflavintartalékainak egy részét feláldoz­za a stresszhormonok folyamatos képzésére. A vitamin az­tán hiányzik a sejtanyagcseréből, ami az említett panaszokat okozza a szervezet leggyöngébb pontjain.

Az állapotos asszonyoknak is szükségük van nagyobb riboflavinadagokra. E tápanyag nélkül a növekedő magzatban nem tud kifejlődni az öröklődési anyagot hordozó sejtmag anyagcseréje a ribonukleinsavból. Marianna K. Fordyce ameri­kai tudósnő, a Floridai Állami Egyetem tanára, ezt írja: „Ebből a hiányból következik, hogy a magzat nem nő megfelelően, és idegszövete degenerálódik.”

A Washingtoni Egyetem gyógy- szerészetprofesszora, dr. Bruce Mackler, a riboflavin fontos­ságát hangsúlyozza a születési rendellenességek megelőzésé­ben.

Hogyan jut a riboflavin a vérbe?

A riboflavin leggazdagabb tápforrásai a máj, vese, nyelv, tej és a tojás. Ezek legjobb kiegészítője a sörélesztő, amely riboflavinon kívül minden más B-vitamint is tartalmaz.

Akik szigorúan vegetáriánusok, és a húson kívül még a te­jet és a tojást is elhagyták, szójatermékekkel, például tofuval fedezhetik riboflavinszükségletüket. Ez érvényes azokra is, akik szigorú fogyókúrát tartanak, vagy a karcsúságuk megtar­tása érdekében rendkívül keveset esznek. Diétájuk veszélyes B2-vitamin-hiányt okozhat. A tudósok ezért azt ajánlják, igya­nak lehetőleg minél több tejet, és egyenek teljes értékű étele­ket, frissen, amíg megvan bennük a természetes riboflavin.

A riboflavin is, akár a tiamin, a felső vékonybélben válik ki az ételpépből, és a bélnyálkahártyán keresztül jut bele a vér­be.

Érdemes tudni: Különösen sok riboflavinra van szüksége annak, aki lelki vagy testi stresszben él, mert csak ez teszi lehetővé a stresszhormo­nok, például az adrenalin kiválasztódását. Állapotos asszonyoknak is nagy adag riboflavinra, vagyis B2-vitaminra van szükségük. A riboflavin a test motorja. Szakadatlanul fejleszti az energiát a testsejtekben. Aki sokat sportol vagy nehéz fizikai munkát végez, az több riboflavint használ fel. Ez a vitamin gondoskodik az energiáról és a temperamentumról.

Hogyan hat a riboflavin?

Csodálatra méltó ez a hihetetlen dinamikájú vitamin, amely gyakorlatilag az élet motorja. Szakadatlanul fejleszti az ener­giát a testsejtben. Ha sok energia fogy, mint például sportolás­nál, az otthoni nagytakarításnál, a diszkóban táncolásnál, vagy ha a pajzsmirigy különösen buzgó és sok temperamentumról gondoskodik, akkor a követelménynek megfelelően több ri­boflavin áramlik a véren át a testsejtekbe. A pajzsmirigy szabá­lyozza a riboflavinenzimek képződését, és főleg a sejthez kö­tődésüket. A tiroxin pajzsmirigyhormon gyújtósként műkö­dik a sejtben, égeti a glükóz- és zsírmolekulákat. A riboflavin is megteszi a magáét annak érdekében, hogy az így nyert ener­gia átalakuljon izomtevékenységgé. Szerepe van a vitaminnak minden asszimilációs eljárásban is, például amikor a fehérjéből szép izomzat és feszes hús lesz.

Mennyi a riboflavinszükségletünk?

Nőknek napi 1,2 milligramm B2-vitaminra van szükségük. Ha erős stresszben élnek (hivatali
bosszúságok, ellentétek az élettárssal, vagy egy- szerűen túl sok feladat), ez napi 1,7 milligrammot is kitehet, sőt a terhesség és a szoptatás idején 2 milligrammot vagy akár többet is. A férfiaknak, az energiafelhasználásuk arányában, 1,4-1,7 milligramm riboflavinra van szükségük, de ha reggeltől estig feszültségben és hajszában élnek, vagy erősen sportolnak, illetve nehéz fizikai munkát végeznek, ez felmehet 2,6 milligrammra is.

Riboflavinban különösen gazdag élelmiszerek

Élelmiszer (100 grammonként) milligramm
Máj 2,80
Kenőmájas 1,10
Mandula 0,78
Vadhús 0,45
Sajt (zsíros) 0,44
Gomba 0,42
Lazac 0,37
Sajt (sovány) 0,34
Pisztráng 0,32
Teljes őrlésű gabona 0,30
Makréla 0,28
Magvak (napraforgó, szezám) 0,25
Hering 0,22
Marhahús 0,20
Paraj 0,18
Kagylók 0,16
Teljes tej 0,16
Tojás (1 darab) 0,15
Joghurt 0,14
Diófélék 0,13
Szójabab 0,11
Bab, lencse 0,10

 

Mire ügyeljünk?

Ne tartsuk az élelmiszereket nyitott edényben vagy üvegtartályban, nehogy tartósan fényben vagy napon álljanak. A boltban, üvegben vásárolt tej, hasonlóan minden más üvegben vagy átlátszó fóliában árult élelmiszerhez, riboflavintartalmának nagy részét már elveszítette.

Leghelyesebb mindig friss élelmet vásárolni. Olyan. élelmiszerek, amelyeket messziről szállítottak, vagy amelyeket gyárilag feldolgoztak, már nem tartalmazzák a riboflavint eredeti koncentrációban.

A sport, a torna, a dzsessztánc, a kocogás mind hatékonyabban járul hozzá a jó erőnlétünkhöz, ha étrendünkön riboflavinban gazdag ételek szerepelnek. Előfordul, hogy hiába izzadunk bele a mozgásba, a tréning, riboflavin hiányában, nem anabolizálódik, illetve nem változik át energiává. Ilyen esetben a sportolás inkább fáraszt, semmint felfrissít.

Az élelmet helyesebb sötét dobozban tárolni. Ez elsősorban a tejre vonatkozik. És ne használjunk sütőport, szódát (nátront), mert ezek az érzékeny riboflavinmolekula legádázabb ellenségei.

Érdemes tudni: A messziről szállított vagy iparilag feldolgozott élelmiszerek rendszerint elveszítették B2-vitamin- tartalmuk nagy részét.

Minek használ a riboflavin (B2-vitamin)?

 • Szénhidrát-anyagcsere
 • Zsíranyagcsere
 • Fehérjefelhasználás
 • Sejtlégzés
 • Sejtenergia
 • Szem, látásélesség
 • Bőr
 • Haj
 • Körmök
 • Növekedés
 • Súlygyarapodás
 • Erőnlét

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.