Vitaminok táplálékkiegészítők

Niacin, B3 Vitamin

A niacin (B3-vitamin) boldogítja az idegeket

Sokan vannak, akik gyakori vagy elszórtan jelentkező bőr­betegségekkel kínlódnak, gyakran idegesek, ingerlékenyek, vagy éppen ellenkezőleg, depressziósak és ráadásul sűrűn van hasmenésük. Ezeknek a pácienseknek rendszerint háromféle gyógyszert ír fel az orvos, amit a patikában beszereznek: egyi­ket hasmenés ellen, egy másikat bőrbetegségekre, a harmadi­kat idegesség ellen.

A rákövetkező hetekben vagy hónapokban ezekkel keze­lik bajaikat, illetve tüneteiket, anélkül hogy jelentős javulást tapasztalnának. Egy idő múlva szakorvoshoz irányítják őket: gyomor- és bélspecialistához, bőrgyógyászhoz és idegorvos­hoz. Mindegyikük bonyolult vizsgálatokat végez és új szere­ket ír elő. Az örökös orvoshoz járás, az éjjeliszekrényen tor­nyosuló sok üvegcse és pirulásdoboz szánalmas szimbólumai a betegeskedésnek, amelyből látszólag nincs menekvés. Pedig ezeknek a betegeknek gyakran semmi másra nincs szükségük, csak a B3-vitammra.

Régen pellagra-vitaminnak hívták, mert olyan országok­ban gyógyították vele a betegeket, ahol alig termett más, mint kukorica, abban pedig rendkívül kevés az értékesíthető nia­cin.

A pellagrás betegen hólyagok és pörsenések keletkeznek, néha még zöldes pigmentáció is, azonkívül hasmenése, fejfájása lehet, depressziós állapotba kerülhet, és alvási zavarai támadhatnak. Sok ember tulajdonképpen pellagrás beteg, ha csak enyhe és rejtett formában is, de ahhoz elegendő mértékben, hogy életöröme elapadjon. A niacinhiány elsőnek a bőrt, a beleket és az idegeket kezdi ki.

Mi a niacin?

A niacin elnevezés valójában gyűjtőfogalom, a nikotinsavat és a nikotinamidot jelenti. Ebben a két természetes formában jelenik meg ugyanis ez a vitamin. Vízben oldódó, roppant ro-busztus, fehér anyag.

Sem a hő, sem a savak, sem a lúg, sem az erős ibolyántúli sugárzás nem árthat ennek a nitrogéntartalmú molekulának, mivel vegyi struktúrája rendkívül egyszerű. A természet szándékosan alkotta ilyen kicsinek és ilyen mozgékonynak – hasonlóan a C-vitaminhoz. A niacin ugyanis egy ember mind a 70 billió testsejtében olyan fontos szerepet tölt be, hogy a táplálékkásából azonnal meg kell találnia az utat a sejtekbe. És ennél a folyamatnál előnyük van a kicsiknek, fürgéknek, mozgékonyaknak. Még egy előnye van az egyszerű kémiai szerkezetnek: a vitamint nem foghatják el és nem bonthatják szét a vérben olyan könnyen a szabad gyökök, mint ahogyan meg- tehetik a nagy molekulákkal.  A B3-vitamin e kiváló tulajdonságaira alapozódnak sok beteg reményei.

Bámulatos ütemben képes a niacin bántalmakat és betegségeket meggyógyítani, tempója egyedül a C-vitaminéval hasonlítható össze.

Akinek gyakran vannak bőrelváltozásai, könnyen lesz ideges és ingerlékeny, ráadásul még hasmenése is van, annak rendszerint semmi más baja nincs, csak kevés a szervezetében a B3-vitamin.

A niacin (B3-vitamin) hiányának első jelei:

 • fáradékonyság
 • izomgyöngeség
 • étvágytalanság
 • bőrelváltozások
 • bőrbetegségek
 • rossz szájszag
 • száj daganatok
 • ajak duzzanatok
 • fejfájás
 • alvási zavarok
 • szórakozottság
 • depresszió
 • ideggyöngeség
 • érzékeny foghús
 • hasmenés
 • émelygés

Kár, hogy a természet nem tud beszélni, másképpen gyakran kiáltana fel: „Ne rohanj rögtön orvoshoz meg fogorvoshoz! Próbálkozz először az én patikámmal!” A természet orvosságai ezek: nyomelemek, ásványi anyagok, fehérje és mindenekelőtt vitaminok!

Milyen élelmiszerek tartalmaznak niacint?

Főként a sovány hús, a máj, a hal, a szárnyas, továbbá a tojás és kis mennyiségben a tej és a főzelékfélék gazdagok niacinban. A teljes őrlésű gabonafélékben, és elsősorban a kukoricában is van jelentékeny mennyiségű niacin, csakhogy kötött formában, vagyis szinte egyáltalán nem hasznosíthatóan. A természet, ha különleges tápanyagokról van szó, nem vállal semmiféle kockázatot. Más szóval, nem hagyatkozik arra, vajon hozzájut-e az illető elegendő sovány húshoz vagy májhoz.

Ezért gondoskodott a természet arról, hogy az ember a saját anyagcseréjében elő tudjon állítani niacint, méghozzá a triptofán aminosavból (a fehérje építőkövéből), amely túlnyomóan húsban, halban és sovány sajtban fordul elő. Az anyagcsere 60 milligramm triptofánból egy milligramm niacint tud előállítani. Egyetlen más vitamin, sőt egyetlen más tápanyag sem merészkedik az anyagcserében olyan közel a lélek határvidékéhez, mint a nicain. Más vitaminok, így a C- vagy a B6-vitamin, kívülről aktivizálják a pszichohormonok anyagcseréjét, a niacin azonban részét alkotja, habár csak passzívan, az ilyen hormonok bioszintézisének. Ebben áll e vitamin varázsa.

B3-vitamint elsősorban a sovány hús, a máj, a hal, a szárnyas, a tojás, a tej és a zöldség, a teljes őrlésű gabona és a kukorica tartalmaz.

Anyagcserénk ugyanis a triptofánból állítja elő a szerotonin ideginger anyagot, amely szabályozza az alvásunkat és hangulatainkat. Minthogy a niacin teljesen nélkülözhetetlen a testsejtek energiatermelésében, niacinhiány esetén a triptofán nagy része kénytelen átalakulni niacinná. Ez természetesen ismét szerotoninhiányra vezet, és ezzel újabb alvászavarokat, gyöngülő koncentrálóképességet, csüggetegséget, szorongást, ideges tüneteket, sőt súlyos depressziót, hallucinációkat vagy akár skizofréniát okozhat, annál is inkább, mert hiszen legtöbbünk szervezetéből amúgy is hiányzik a triptofán.

Ha felmerül a kérdés, mi fontosabb, a tiszta értelem vagy az életképes test, a természet minden alkalommal az utóbbira szavaz. A sejtlégzésnek ilyen prioritása természeti törvény, gyakorlatilag az élet garanciája. Hangulati és boldogsághormonjaink bonyolult világában sok további példa van arra, hogy a természetet nem érdekli az örömünk, a jó hangulatunk, amíg az életünk maga forog kockán. Bámulatos, mekkora szerepe van testünkben, e hatalmas, csodálatos életgyár működésében a kis, szorgos niacin vitaminnak. A niacin egyike a legfontosabb anyagoknak az elektronok továbbításában és az élő sejtek energiatermelésében. Eközben a niacinenzimek a riboflavinenzimekkel hidat alkotnak, amely fölött a hidrogénatomok az égési folyamatban továbbítódnak. Niacin nélkül nagy szövetrészek igen gyorsan elhalnának, és a túlélés lehetetlenné válna. Ha azonban okosan táplálkozunk és teljes értékű, nagy tápanyag-sűrűségű élelmet fogyasztunk, akkor niacinmolekulák billiói és ezerbilliói folynak be azonnal a sejtekbe, gondoskodva az energiáról, és ezzel az egészséges körfolyamatról és a normális izomtevékenységről.

A sörélesztő, a niacin egyik fontos szállítója

Aki az idegeinek és az izmainak némi abrakot akar adni, az szerezzen be a gyógyszertárban vagy a gyógynövényboltban sörélesztőt. Ez nemcsak Sok niacint és riboflavint tartalmaz,
hanem más B-vitaminokat is, így a króm nyomelemet, olyan összetételben, ami fontos a kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartásához. A vércukor, vagyis a glükóz a szénhidrátok
legkisebb egysége. A szénhidrát pedig a legfontosabb energiaforrás, és az egyetlen, amelyet az agysejtek befogadnak. A króm segíti az inzulin hasnyálmirigyhormont, amikor be- építi a glükózt a sejtbe, hogy ott elégesse. így tankol gyorsan energiát a szervezet. Króm nélkül a fel nem használt glükóz zsírrá válik, és a has, a csípő és a fenék hájpárnáit növeli.

A niacinnak még egy rendkívül fontos funkciója van az anyagcserében: savként ugyanis hozzájárul a zsírsavak felszabadításához, és így csökkenti a koleszterinszintet. Egy egye-sült államokbeli kísérletezés során kiderült, hogy kizárólag niacin adagolásával 22 százalékkal csökkentették a koleszterinszintet, és 52 százalékkal a trigliceridek (zsírmolekulák) szintjét. A niacin tágítja a véredényeket, ami mentesítheti a keringési zavaroktól azt, akinek szűkek a véredényei. A niacin véredénytágító képessége segíthet a migrénes fejfájásokon is.

Hogyan jut a niacin a testsejtekbe?

A niacint – az összes többi vízben oldódó vitaminhoz hasonlóan – nem tudja tárolni a szervezetünk, mert a vér elmossa és a kiválasztódás során a vizeletben eltávozik. De hogyha 70 billió testsejt éjjel-nappal niacin után áhítozik, akkor a sejtek lelkiismeretes tulajdonosa köteles gondoskodni róla, hogy a tápláléka elég B3-vitamint tartalmazzon. Szerencsére ezt a vitamint a belek gyorsan felszívják és átmenetileg gyorsan a májba irányítják, ahonnan aztán a sejtekbe kerül tovább. Az élelemben egyébként nem túl magas a niacinkoncentráció, ezért aztán az anyagcsere felhasználja a saját triptofánadagjait niacin gyártására. Így tehát nem sok értelme van annak, hogy az elfogyasztott élelem alapján kiszámítsuk, mennyi niacin van a szervezetünkben. Teljesen mindegy, hogy egyenesen a marhaszeletből, vagy kerülő úton, a triptofánon át jutottunk a vitaminhoz, az a vér útján elkerül a lábujjhegyünk legutolsó sejtjébe is.

Hogyan hat a niacin?

Ez a vitamin kapcsolódik a fehérjeanyagokhoz, életre kelti őket és több száz különféle enzimet alkot velük, amelyek mind testsejtjeink billiónyi kemencéjét szítják, energiává égetve bennük a szénhidrát-, zsír- vagy fehérjemolekulák nagy tömegeit.

A niacint ugyan egyenesen az élelmiszerekből vonja ki a szervezet, de közvetett úton előállíthatja a triptofán fehérjeanyagból is. Csakhogy a triptofán rendkívül fontos a pszi-chénk, az alvásunk és a lelki egyensúlyunk szempontjából. Egyetlen másik fehérjeanyag sem hat olyan megnyugtatólag, mint a triptofán. Szinte azt mondhatjuk, hogy a természet a triptofánt éppen erre a célra találta ki, szemben a többi fehérje-anyaggal, amely mind serkentőleg, izgatólag hat. Ha azonban túlságosan megcsapoljuk a triptofántartalékainkat az energia-termeléshez, akkor nem lesz elég a fehérjeanyag az idegnyugtatáshoz, és főként az alváshoz. Ily módon a niacin egyrészt a testenergiánkat fűti, másrészt lelki, pszichés nyugalmunkat szabályozza. Ez az egyetlen vitamin, amely alkatrésze a hormonális áramköröknek.

Érdemes tudni! Testünk a triptofán aminosavból maga is elő tudja állítani a B3-vitamint. Főként a hús, a hal és a sovány sajt tartalmaz triptofánt. Ha azonban az energiatermeléshez túl sok triptofánt használunk el, hiányozni fog a vitamin az idegeink megnyugtatásához és az egészséges alváshoz.

Hogyan jutunk elég niacinhoz?

A gyerekeknek és a fiataloknak napi 5-12 milligrammra van szükségük, a felnőtteknek fel-használt 1000 kalóriánként 6,6 milligrammra, a nőknek tehát 13-15-re, férfiaknak 15-20 milli-grammra. A nehéz fizikai munkát végzők toldják meg ezt még néhány milligrammal naponta. Ugyanez vonatkozik a gyermeket váró és a szoptatós asszonyokra is.

Niacinban különösen gazdag élelmiszerek:

Élelmiszer milligramm
Sörélesztő (100 gramm) 35,6
Földimogyoró (1 csésze) 24,2
Máj (100 gramm) 12,2
Tonhal (100 gramm) 10,3
Szárnyas (100 gramm) 9,6
Aszalt őszibarack (1 csésze) 8,2
Szív (100 gramm) 7,4
Lazac (100 gramm) 6,8
Teljes őrlésű gabona (1 csésze) 5,2
Birkakaraj (1 szelet) 5,1
Mandula (1 csésze) 4,7
Gomba (1 csésze) 4,6
Zöldborsó (1 csésze) 3,8
Sertéskaraj (1 szelet) 3,6
Szójabab (100 gramm) 2,9

Mire ügyeljünk?

A cukor, az édesség és az édes italok túlzott fogyasztása niacin veszteséget okoz. Ugyanez vonatkozik arra is, ha valaki túl sok ballasztanyagot eszik. A niacint nem lehet tárolni, a fö­lösleg a vizelettel eltávozik, így állandóan gondoskodni kell az utánpótlásról.

Minek használ a niacin (B3-vitamin)?

 • Sejtlégzés, sejtenergia-körforgás
 • A szénhidrátok, a zsír és a fehérje anyagcseréje
 • Az agy anyagcseréje
 • Kedélyállapot
 • Alvás
 • Vérkeringés
 • Szívműködés
 • Koleszterinszabályozás
 • Izmok
 • Kötőszövet
 • Gyomorsavtermelés
 • Gyomor- és bélműködés

Testünk nem tudja tartalékolni a niacint. A fölösleg a vizelettel eltávozik. Ezért állandóan gondoskodni kell a megfelelő utánpótlásról.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.