Vitaminok táplálékkiegészítők

Pantoténsav, B5 vitamin

A pantoténsav (B5-vitamin) karcsúvá és jó közérzetűvé tesz

E B-vitamin neve a görög „panthosz” szóból ered, ami azt jelenti: mindenfelől. Ugyanis valóban mindenütt megtalálhatjuk, csak abban a táplálékban nem, amit az átlag európai ember
naponta az asztalára tesz. Ennek ellenére makacsul tartja magát az anyagcsere-szakemberek körében az a divatjamúlt vélemény, hogy pantoténsavhiány nem létezik, mindenki hozzájut
B5-vitamin-tartalmú tápanyaghoz.

A valóság azonban nem ilyen kedvező. Az utóbbi harminc évben sokfelé alaposan megváltoztak a táplálkozási szokások, s megnőtt a készételek, konzervek, olajban sült burgonya, pizza, fehér kenyér, főtt tészta, cukor, édesség és édes italok fogyasztása. Az ilyen táplálékban a pantoténsav-tartalom a felére csökkent (így például minden fehérliszt-termékben). Ráadásul nincsenek meg a „szövetséges” tápanyagok sem, amelyek együttműködnének a pantoténsavval. így keletkezik a vészterhes állandó hiány.

Mi okozza a pantoténsav hiányát?

A pantoténsav-hiány főként azoknál fenyeget, akiknek nem áll módjukban nyers élelmiszereket vásárolni, és ezért a konyhaszekrényben, a hűtőben vagy a mélyhűtőben hosszan tárolt konzervet, vagy műanyag dobozba zárt főzeléket, gyümölcsöt, készételeket, virslit, főtt tésztát, fényezett rizst, süteményeket stb. fogyasztanak. A hiány fokozódhat az idős embereknél, akik kisebb mennyiségeket esznek, ennek megfelelően kisebb adagok kerülnek a szervezetükbe a létfontosságú tápanyagokból. így aztán az idősek egyharmadának túl kevés pantoténsav van a vérében. Aki reggelenként, a felkeléskor, merevnek érzi magát, akinek a karja-lába csak kínlódva, fájdalmasan mozog az ízületek merevsége és ízületi gyulladása miatt, az feltehetően pantoténsav-hiányban szenved.

A klinikai ellenőrzés során minduntalan bebizonyosodik, hogy az ízületi gyulladásos betegeknek igen alacsonyak a pantoténértékeik. A vitamin fokozott adagolása egy-két héten belül megszüntetheti a fájdalmakat és panaszokat. De ha aztán visszatérünk a szokott táplálkozásra,előbb-utóbb ismét kezdenek jelentkezni a panaszok.

Érdemes tudni: Azoknál, akik elsősorban készételeket, konzerveket, fehér kenyeret, főtt tésztát, cukrot és édességeket fogyasztanak, fellép az oly fontos B5-vitamin, a pantoténsav hiánya.

A pantoténsavhiány első jelei:

  • ízületi fájdalmak, az ízületek merevsége
  • hajhullás
  • korai őszülés
  • apró repedések a száj- és szemszögletekben
  • zsibbadás és görcsök karban-lábban
  • tanulási nehézségek
  • szempanaszok
  • ingerlékenység
  • szorulás

Milyen élelmiszerek tartalmaznak pantoténsavat?

Különösen gazdag pantoténsavban a máj, a vese, a tojássárgája és a teljes őrlésű gabona. A legmagasabb azonban a koncentrációja a sörélesztőben és a méhpempőben, a méhkirálynők rendkívül dús, tápláló ételében. Érdemes egyébként itt megemlíteni, hogy ez a táplálék tartalmaz egy anyagot, amelynek a jele 10-hidroxidek-2-enoinsav, és amely megküzd az ellenséges mikroorganizmusokkal, megszünteti a gyulladásokat, és ily módon megőrzi a méhkirálynő egészségét. Mi, emberek, még a legkisebb állatoktól is tanulhatunk.

Pantoténsav, a karcsúság és a jó közérzet vitaminja

A pantoténsav tulajdonképpeni gyulladásgátló hatását a mellékvesekéregben lefolyó anyagcsere-működésben fejti ki, ahol ez a vitamin részt vesz a kortikoszteroidok (például a kortizol) előállításában. A kortizol és a vele rokon anyagok, például a kortizon hozzásegítenek a stressz leküzdéséhez, és ugyanakkor az egész testben akadályozzák a gyulladásos folyamatokat. A mellékvesekéreg csak napi hat órában képes hormonokat kibocsátani, és 18 órára van szüksége ahhoz, hogy kipihenje magát, feltöltődjön, többek között pantoténsavval is, hogy úrrá legyen a stresszen és megelőzze, illetve segítse lezajlani a gyulladásokat. A korti-koszteroidok minden más anyagnál erélyesebben indítják meg a zsír leépítését a hájból, így a pantoténsav közvetve hozzájárul a karcsúsításhoz vagy karcsúság megőrzéséhez. A vitamin hiánya viszont elhízást eredményezhet.

Általában elmondható, hogy a pantoténsav karcsúsít és frissé tesz. A stresszhormonok, mint a kortizol és mások, azt a célt szolgálják, hogy izgassanak, felkorbácsoljanak, a szívműködést és a koncentrálóképességet erősítsék. Csak így leszünk ugyanis abban a helyzetben, hogy a stressz követelményeinek megfeleljünk, akár veszélyhelyzetben, munkahelyi vagy házi konfliktusokban, megerőltető tevékenység közben vagy sportnál. Ilyenkor a pantoténsav is hozzájárul, hogy éberek és frissek legyünk.

Még egy módon növeli ez a vitamin az erőnket és a vitalitásunkat, központi alkotóeleme ugyanis a koenzim A-nak, minden vitalitás őselemének.

Ebben az enzimben a pantoténsav-molekulán függ az adenozin-trifoszfát (ATP) nevű energiarészecske. Ez az ATP teljesen fel van töltve energiával. Olyan léggömbhöz hasonlíthatjuk, amely minden erejével húz egy gumizsineget. Ha a zsineget átvágjuk, a léggömb felröppen: energiája felszabadul. Hasonló dolog történik, ha mondjuk az ujjúnkat vagy a kezünket mozgatjuk. Olyankor az agyból a megfelelő jelre megszakad az összeköttetés az ATP-molekula atomjai között, felszabadulnak a foszforatomok, és velük a testenergia. Ezt követően a foszforatomok haladéktalanul ismét az atomhoz kötődnek, és a molekulaágyúk megint készen állnak a tüzelésre. Döntően befolyásolja ezt a létfontosságú energiafolyamatot a pantoténsav, vagyis a B5-vitamin.

 A pantoténsavhiány következményei

Mindebből látható, hogy e vitamin hiányának súlyosak lehetnek a következményei. Aki reggeltől estig, állandó stresszben él, kénytelen felhasználni pantoténtartalékait a mellékvese- kéregből, és így rövidesen elveszíti testi vitalitását. Aki fizikai munkával hajtja magát (így például sok háziasszony vagy többgyermekes anya), vagy aki aktívan sportol, az feléli a mellékvesekéreg pantoténsavát. Ez a magyarázata annak, hogy az élsportolók az erejüket felőrlő, megerőltető világbajnokságok után gyakran az idegösszeomlás határáig jutnak el, és aligha tudnának helytállni egy konfliktusban vagy más stresszhelyzetben.

A vitamin tehát részt vesz a lipolízis, vagyis a zsírsejtekből való zsírlebontás beindításában, majd ismét megjelenik a testsejtekben, hogy a zsíroxidációban is közreműködjön. így jön létre az a kiegészítő energia, amelyre nagy feszültségben feltétlenül szükségünk van. Mint az anyagcsere hajtórugója, a vitamin a szövetépítésben is szerepet játszik, különösen, ami a bőrt és a nyálkahártyákat illeti. így véd meg bennünket, illetve nyálkahártyáinkat a fertőzéstől. Még a haj növekedését és pigmentálódását, vagyis a színeződését is előmozdítja a pantoténsav.

Érdemes tudni: A B5-vitamin, más néven pantoténsav, egyike a legjobb karcsúsító-szereknek és erőnlét- megóvóknak. Támogatja a szívműködést és növeli koncentrációs képességünket, ezen kívül késlelteti az öregedést és ráncosodást.

Hogyan jut a pantoténsav a testsejtekbe?

A B-vitamin felét elpocsékoljuk, amikor a gabonát fehér lisztté, a természetes rizst fényezetté alakítjuk. A hús sütésénél vagy párolásánál a pantoténsav 35 százaléka vész kárba. A vitamin igen érzékeny a savanyúra is. Azok az ételek, amelyek sok ecettel készülnek és ráadásul hosszan tároljuk is őket, szinte teljes B5-vitamin-készletüket elveszítik. A szabadban élő állatok helyesen táplálkoznak: teljes gabonát és nyers húst esznek, a saláta gyönyörű zöld fiatal leveleit is eredeti állapotukban fogyasztják. Ezért aztán a pantoténsav koncentrációja a vérükben állandó.

A vitamin a táplálékból válik ki a belekben, de ugyanott mikroorganizmusok segítségével termelődhet is – feltéve, hogy a bélflóra nem károsodott valamilyen okból. Normális körülmények között a saját készítésű vitaminmolekulák pótolják a táplálkozás pantoténmolekula-hiányát, és ugyanez történik fordítva is. Azonban ez az egyensúly csak addig működik, amíg valamennyire egészségesen táplálkozunk.

Ellenkező esetben mindkét vitaminforrás bedugul, és megjelennek az említett hiányjelenségek. Minthogy a magunkhoz vett tápanyagok majd egynegyedére az agyvelőnk tart igényt, a vitaminhiány először ideges tünetekkel jelentkezik. Táplálékunk ezt a vitamint egy koenzim formájában tartalmazza.

Ebből a koenzimből kiválik és átkerül a vérplazmába, ahol minden testsejt számára hozzáférhető lesz, mert a vér mikroszkopikusan parányi edényeken keresztül átöblít minden sejtet. Meghatározott kikötőhelyeken, a receptorokon keresztül behatol a vitaminmolekula a sejtbe, és ott azonnal kialakítja a testenergiához szükséges koenzim A-t. A fölösleges pantoténsav kiürül a vizelettel, így állandóan gondoskodni kell az utánpótlásáról.

Hogyan hat a pantoténsav?

A vitamin a testsejtekben enzimek százainak a felépítésében vesz részt. Az enzimek összekapcsolódnak egy úgynevezett apoenzimmel, egy fehérjerésszel, és így hatalmas robbanó-erőre tesznek szert, hasonlóan ahhoz, amikor egy élettelen fadarabot meggyújtunk. Az egyik enzimreakció, amelyet a pantoténsav tesz lehetővé, a kolin B-vitamin átalakítása az agyban a hangulatot javító acetilkolin ingerületátvivő (ideg-izgató) anyaggá. Ezeknek az úgynevezett neurotranszmittereknek igen fontos szerep jutott az agyban és az idegrend- szerben, mert rajtuk fut keresztül minden gondolati jelzés és érzékelés. Ezért a B5-vitamin koncentrációja különösen magas az agysejtekben. A pantoténsav 24 órán belül szabályosan fel tudja élénkíteni az agyat, megszünteti a szórakozottságot, aggályoskodást, emlékezetgyöngeséget, koncentrációképtelenséget, szellemi restséget és enyhébb depressziót.

Érdemes tudni! Az agyunk az elfogyasztott tápanyagok negyedrészére igényt tart, így a vitamin hiánya először ideges tünetekben jelentkezik. A B5-vitamin 24 órán belül szabályosan felfrissíti az agyunkat.

Hogyan jutunk elég pantoténsavhoz?

A gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek napi 5-10 milligramm B5-re van szükségük; állapotos asszonyoknál és szoptatós anyáknál ez 15 milli­grammig is felmehet. A csecsemők agyvelő- és szövetképződése érdekében az anyatej igen ma­gas koncentrációban tartalmaz pantoténsavat: literenként 5 milligrammot. A feszültségben élő vagy sokat mozgó ember több pantoténsavat igé­nyel, mint akinek nyugodtan, rendezetten telnek a napjai.

Pantoténsavban különösen gazdag élelmiszerek:

Élelmiszer (100 gramm) milligramm
Máj 7,70
Búzakorpa 2,85
Pisztráng 1,82
Napraforgómag 1,40
Hering, makréla 1,35
Camembert, rokfort sajt 1,10
Diófélék 0,90
Teljes őrlésű gabona 0,78
Vadhús 0,57
Színhús 0,40
Teljes tej 0,31

 

Mire ügyeljünk?

A finomított élelmiszer, így például a fényezett rizs, a gyúrt tészták, a fehér kenyér stb. nagyon kevés pantoténsavat tar­talmaz. A hőkezelés (sütés, párolás, főzés) tönkreteszi a vita­mint.

A savak is szétbomlasztják a vitamin molekuláit, így az ecet, minden ecetes öntet, erős mustár stb. De az erősen lúgos élelmiszerek is (a lúgok a savak ellentétei) ártanak a vitami­noknak, így például a nátron és a sütőszóda.

Fontos az állandó, egyenletes és egy szinten maradó ellá­tottság pantoténsavval, mert a fölösleg, amit például vitamin­tablettákban beszedünk, igen hamar kiválasztódik. A vérplaz­ma ugyanis nem tárolja a pantoténsavat, csupán a vörös vérsej­tek, vérünk szilárd részei tartalmaznak sok ilyen vitamint. Az egyenletes ellátottságot egészséges, magas tápértékű élelem­mel biztosíthatjuk, és azzal, hogy egyidejűleg lemondunk az „üres” ételekről, például a cukorról, édességekről, a spagettiről stb.

A szép, sima, selymes bőr és a dús, fényes haj titka a belekben rejlik. Ott termelik ugyanis bizonyos baktériumok a biotint. Tehát mi magunk állítjuk elő ezt a vitamint, de csak ha az étrendünk elég sörélesztőt, májat, tojássárgáját, paradicsomot, szójababot, barna rizst és korpát tartalmaz.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.