Vitaminok táplálékkiegészítők

PABA

A PABA (para-amino-benzoesav), a szépség vitaminja

Létezik hát egy B-vitamin, amely pótolni tud minden kozmetikai szert és festéket. Valójában ez nem meglepetés, hiszen a kutatók régóta tudják, hogy a sima, egészséges, ránctalan bőr, a dús, színét megőrző haj és a csinos külső eredője az anyagcsere, nem kell külső segítséghez folyamodnunk érdekükben. A szabadban élő állatok bizonyítják ezt: bőségesen ellátják magukat PABA- (para-amino-benzoesav-) tartalmú táplálékkal, és ennek köszönhetik, hogy életük végéig megtartják pompás szőr-, toll- vagy pikkelyruhájukat. Az állatoknak nem kell szolárium, nincs szükségük éjszakai és nappali hidratáló krémekre, hajfestékre, spray-kre, gélekre, hajcsavarókra, lakkokra és más vegyi anyagokra. Az állatok minden mesterséges eszköz nélkül is mindig „csinosak és vonzók”.

PABA, a bámulatra méltó B-vitamin

Dr. Charlie Macatee (bőrgyógyász, Kaliforniai Egyetem):

„A hajunk nem szorul semmiféle hajápoló vagy védőszerre. Éppen ellenkezőleg: ő véd minket a hidegtől és a nedvességtől.”

Macatee kollégája, Róbert S. Claunch találóan teszi hozzá:„A haj természetes szerkezeténél fogva ugyanolyan erős, mint az állatok bundája. Csodálatos erejét bizonyos tápanyagok bejuttatásával fenn kell tartanunk.

Különleges szerepe van itt a PABA B-vitaminnak.” Dr. Mark F. White, innovatív kaliforniai szépség-biokémikus, hozzáfűzi:

„Egyáltalán nem kellene foglalkoznunk a ráncainkkal, hervadó bőrünkkel, ha az anyagcserénket ellátnánk a szükséges bioanyagokkal.”

Nem jelent tehát gondot, hogy életünk végéig olyan szépek maradjunk, mint az őzek, a madarak vagy a halak.

A PABA igazán bámulatra méltó vitamin. Nemrégiben került a kutatók látóterébe. Tulajdonképpen „vitamin a vitaminban”, mert kizárólag folsavval együtt fordul elő. Főként a máj, e hatalmas tápanyagraktár tartalmazza, de sok van belőle a sörélesztőben, a búzacsírában és a melaszban, a bioanyagok értékes gyűjtőanyagában is, amit a cukorkészítésnél leválasztanak és megmagyarázhatatlan módon szinte kizárólag állatok hizlalására „pazarolnak”.

Lenyűgöző tulajdonságai vannak a PABA-nak. Mozgásba hozza az egész bélflórát, és ráveszi, hogy szorgosan gyártsa a folsavat, amely aztán, hálából, sok pantoténsav B-vitamint termel. A PABA koenzimként részt vesz a fehérjék lebontásá­ban, azonkívül a fontos, életet adó vörösvértestek képzésében, amelyek sejtjeinket oxigénnel és élettel látják el. Legfonto­sabb feladata azonban a bőrünk egészségéről való gondosko­dás. Természetes bőrtónust javító szerként működik és eléri, hogy hajunk megtartsa eredeti színét, akár szőke, akár barna, akár fekete vagy vörös az a haj.

Nemegyszer a PABA hiánya okozza, ha valaki korán őszül, vagy ha hirtelen megfehérednek egyes fürtjei.

A PABA a folsavnak egyik alkotórésze. A belekben arra serkenti a baktériumokat, hogy folsavat termeljenek, amely aztán a szintén a B-vitaminokhoz tartozó pantoténsav előállí­tását segíti. így támogatják egymást kölcsönösen a vitaminok a bélrendszerben.

A PABA koenzimként hozzájárul a fehérjék lebontásához és hasznosításához, azon kívül részt vesz a vörösvértestek épí­tésében. Védi a bélfalakat, a hajat és a bőrt.

A PABA-hiány első jelei:

  • bőrelváltozások, bőrbetegségek
  • hajhullás
  • korai őszülés
  • gyors kifáradás
  • ingerlékenység
  • fejfájás
  • emésztési zavarok
  • ideges tünetek
A PABA részt vesz a fehérjék lebontásában és hasznosításában, továbbá a vörösvértestek képzésében, amelyek ellátják sejtjeinket oxigénnel. Egy híres New York-i szívspecialista, dr. Atkins, fáradtság el­len C-vitamin mellett naponta szed PABA-t is. A lupusnak, egy immungyengeség által kialakuló bőrbetegségnek, amely­től újabban igen sokan szenvednek, valószínűleg ugyancsak a PABA hiánya áll a hátterében. A PABA a legjobb természetes napozószer. Akinek nem kielégítő a PABA-koncentrációja, az hamarabb leég a napon.

Hogyan jut a PABA a testsejtekbe?

Ezt a vitamint elsősorban a máj, a sörélesztő, a búzacsíra, a melasz és a joghurt tartalmazza, de az egészséges bélflórában a baktériumok is elő tudják állítani. Innen a folsav részeként vagy mint szabad vitamin jut be a vérbe és a szövetekbe.

Hogyan hat a PABA?

A PABA a bőr sejtjeiben koncentrálódik. A külső bőrszövetben, a stratum corneumban az intenzív napsugárzásra bizonyos védőanyagokkal reagál. Ily módon kiszűri az ibolyántúli fényspektrumból azokat a napsugarakat, amelyek leégést vagy bőrrákot okozhatnak.

A PABA megállíthatja és enyhítheti a vitiligót is, a bőrelszíneződést, amelynek során elsősorban az arcon és a kézen keletkeznek egyre növekvő pigmenthiányos fehér foltok. A PABA általában mindenhol segít, ahol fontos a pigmentképződés támogatása, így a hajban is. A módját még nem egészen tisztázták a kutatók. Feltehető, hogy a PABA szükség esetén, az anyagcsere során a fenil-alanin aminosavból szintetizálódik – ez az aminosav vegyi szerkezetében nagyon hasonlít a vitaminra. A fenil-alanin a tirozin nyersanyaga, amely, rézzel együtt, megbarnítja a bőrt a napsugarak elleni védekezésül.

A PABA egyébként hasonlít a novokainra is, amely valószínűleg lassítani tudja az elöregedést, a ráncok kialakulását és az őszülést. Amerikai biokémikusok szerint a novokain úgy fejti ki pozitív hatását, hogy az anyagcsere során lebomlik és PABA keletkezik belőle. A PABA a bőrsejtekbe koncentrálódik. Megállíthatja, sőt javíthatja is a vitiligo bőrfoltokat, amelyek főként az arcon és a kézen, pigmenthiányos fehér foltokban jelentkeznek

Hogyan fedezhetjük PABA-szükségletünket?

Ennek a vitaminnak nincs hivatalos mennyiségi előírása. Az anyagcsere-szakértők abból indulnak ki, hogy ha elég folsav van a táplálékban, az a PABA-szükségletet is fedezi.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.