Vitaminok táplálékkiegészítők

Tiamin, B1 Vitamin

Életöröm tiaminnal (B1-vitaminnal)

Az ideggyógyászoknak gyakran feltűnik, hogy a hozzájuk forduló betegek vérében alig található tiamin. Valószínű, hogy legtöbbjük vérében már évek óta túlságosan kevés volt ebből a rendkívül fontos idegvitaminból. Mindegyiküknél már a kezdetben megjelentek a panaszok: először az állandó, kínzó fáradtság, ingerlékenység, étvágytalanság, feledékenység, dekoncentráltság. Utána következtek az alvászavarok, kedvetlenség – és az első komoly figyelmeztető jelek: bizsergő, szurkáló érzés az alsó végtagokban, szívdobogás, zavart állapotok. Gyakori, hogy az orvos nem diagnosztizálja a kiváltó okot.

A beteg megveszi a gyógyszertárban az előírt cseppeket és pirulákat, és azok megszüntetik ugyan a tüneteket – de csak ideig-óráig. „Menj már el egy idegorvoshoz!” – hangzik el előbb-utóbb a jóindulatú tanács. Sok ilyen esetben a tiamin azonnal segíthet: erre az idegvitaminra áhítoznak kétségbeesetten az idegsejtek. Különösen a búzacsírában, korpában, sörélesztőben, melaszban, általában minden teljes őrlésű gabonafélében és a barna rizsben fordul elő bőségesen tiamin. A bélben rendkívül gyorsan felszívódik, és onnan a vér azonnal továbbítja a májhoz, ahol a mangán nyomelemmel és bizonyos proteinokkal (fehérjeanyagokkal) együtt enzimeket képez.

Az ilyen enzimek milliárdjai és billiói éjjel-nappal, összehangolt munkában, glükózzá alakítják a táplálék szénhidrátjait. Az agy- és az idegsejtek kényesebbek, mint bármelyik más testsejt, amely a zsírt és a fehérjét is energiává tudja változtatni. Az előbbiek kizárólag glükózt fogadnak be, a zsírmolekulákat be sem engedik a sejtek belsejébe.

Érdemes tudni! Sokan fordulnak valamilyen panasszal idegorvoshoz, amikor pedig betegségüket a B1-vitamin hiánya okozza. Ez a hiány rendszerint állandó, kínzó fáradtsággal, ingerlékenységgel, étvágy-talansággal, feledékenységgel, koncentrációra való képtelenséggel és kedvetlenséggel jár.

Ha az idegsejtek nem jutnak állandóan megfelelő adag glükózhoz (amit vércukornak is hívnak), felőrlődnek abban az erőfeszítésben, hogy nagyobb felületen érintkezhessenek további arteriolákkal, a legparányibb véredényekkel, amelyekből táplálékot szívhatnak. Ugyanaz történik velük, mint a pajzsmiriggyel, amely golyvává fúvódik fel, ha nem jut hormoritermelésre elegendő jódhoz.

Végzetes hatású lehet, hogy a glükózfelhasználás a megnagyobbodott idegsejtekben akár 60 százalékra csökkenhet. Az idegsejt védőrétege, az úgynevezett mielinréteg kitágul, elveszíti természetes sűrűségét és viszkozitását, azt a pontosan meghatározott nedvességi fokot, amelyre a benne lévő kolesz­terinnek, foszfor- és fehérjeanyagoknak feltétlenül szükségük van.

És akkor itt maradnak a „csupasz”, sebezhető idegek, ami­kor az ember egyetlen szótól már a plafonig ugrik, semmiben nem leli örömét, és reggel, a felkeléskor azt sem tudja, hogyan fogja kibírni ezt a napot.

A tiaminhiány első jelei:

 • koncentrációs nehézségek
 • ideggyöngeség
 • fáradékonyság
 • étvágytalanság
 • szívritmuszavarok
 • székrekedés
 • nehézlégzés
 • depresszió
 • alvászavarok
 • zsibbadás karban, lábszárban

A tiaminnak is nevezett B1-vitamin elsősorban búzacsírában, korpában, sörélesztőben, melaszban és a természetes rizsben található. A B1-vitamin a bélben igen gyorsan felszívódik, és azonnal továbbítódik a májba, ahol más anyagokkal együtt kialakítja a fontos enzimeket.

Hogyan jut a tiamin a vérbe?

Ez a vitamin a tápanyagok rövidtávfutója, amikor az a feladata, hogy a vérbe és a sejtekbe kell eljutnia. A szénhidrátok a gyomorban és a belekben elsőként emésztődnek meg, ezért a vitaminok, mondjuk a gabonafélékből, igen gyorsan kiszabadulnak.

A tiaminmolekula azonban roppant sérülékeny. Elpusztítja a tárolás, a hőség, de a fagyasztás is, továbbá egy enzim, amelyet a nyers hal, az osztriga és némelyik kagyló tartalmaz. A nikotin, az alkohol és a cukorfogyasztás is a tiamin pusztulását okozza.

A paraj a mélyhűtésben elveszíti tiamintartalmának a felét. Még rosszabbul áll a dolog a főzéssel. Az élelmiszerek, aszerint, hogy mennyi ideig főnek, tiamintartalmuk 70 százalékát is elveszíthetik. A kenyér pirításánál egy percen belül elhal a tiaminmolekulák 30 százaléka. A borban vagy a teában található tannin, ez a természetes növényi cserzőanyag, oxidál- hatja a vitamint. Dr. T. Kositawattanakul, a bangkoki Nahidol Egyetem professzora, ezt írta: „Nálunk Thaiföldön nagyon komoly gondokat okoz a tiaminhiány. Fő oka: teafogyasztási szokásaink és a tannintartalmú tealevelek rágcsálása.” A nyugati országokban jobban szeretik az emberek a fehér kenyeret, mint a teljes őrlésű gabonából sütöttet, a főtt tésztát, mint a burgonyát vagy más hasznos élelmet. Nem csoda tehát, hogy már a gyermekeink is tiaminhiányban szenvednek, és sokan lemaradnak a tanulásban. Fontos volna, hogy minden ember szervezetében állandóan legyen 30 milligramm tartalék ebből az értékes idegvitaminból. A tiamint csak úgy lehet tartalékolni, ha enzimekhez kötődik. Ha tehát a napi élelemmel nem jutunk a szükséges 1,0-1,5 milligramm vitaminhoz, hamarosan „táncolnak az idegeink”.

Ez főként azokra a nőkre érvényes, akik mindenáron meg akarják őrizni vagy vissza akarják szerezni a karcsúságukat.

„Elegendő tiaminhoz persze csak úgy juthatunk, ha eszünk” – mondta dr. Róbert E. Keith, az alabamai (USA) Auburn Egyetem táplálkozástudományi tanszékének professzora. „A kalóriaszegény diéták szinte mindig ideges és egyéb tüneteket okoznak. Sok fogyni akaró nő rátér a salátaevésre, de abban nem sok a tiamin.” Dr. Keith véleménye szerint éppen a diétázóknak fontos a teljes értékű táplálék, például a teljes értékű gabonaőrlemények fogyasztása.

Hogyan hat a tiamin?

Aki arra vágyik, hogy belátható időn belül több öröme legyen az életben, gondoljon a tiaminra. Ez a vitamin ugyanis egyenesen azokat a sejteket célozza meg a vérben, amelyek nagy mennyiségben használnak szénhidrátokat, ilyenek pedig elsősorban az idegsejtek.

A tiamin a sejtben jóformán meg sem pihen, azonnal a kolin B-vitamin molekuláinak a segítségére siet, nehogy azok idő előtt leépüljenek. Fontos ez számunkra, mert a kolin oldja a feszültséget, és gondoskodik a szellemi frissességről. A kolin táplálja ugyanis az idegsejtek védelmére szolgáló mielinréteget, ugyanakkor egyik elemét alkotja az acetilkolin idegizgató szernek, amely fiatalon tartja 100 milliárd agysejtünket, és ezzel öregkorunkig biztosítja koncentrálóképességünket, optimizmusunkat és emlékezőtehetségünket.

Sok gyermek eszi szívesebben a fehér kenyeret, mint a korpásat, a főtt tésztát, mint a burgonyát, ezért aztán ne csodálkozzunk, ha nehezen megy a tanulás, mert ezekben az ételekben nem jutnak elég B1– vitaminhoz.

A tiamin, illetve a kolin hiánya következtében tömegesen halnak el agyunkban az úgynevezett kolinerg neuronok. Erre aztán a gondolatok csak üggyel-bajjal haladnak sejtről sejtre, és az ember már nem bír egy telefonszámot sem megjegyezni. Súlyosabb lesz a helyzet, ha továbbra is fennáll a tiaminhiány. Az agyban az elhalt sejteknek valóságos telepei tapadnak össze úgynevezett amiloidokká, koleszterin- és fehérjesalakká – és ekkor már fenyeget a rettegett Alzheimer-kór veszélye. Dr. Kari Pfeffer, világhírű Brain Bio Centerjében a princetoni egyetemen (USA), páciensek százain figyelte meg a tiamin hatását. „Érdekes, hogyan hatnak a vitaminok a központi idegrendszerre – írja. – A tiaminoknak kifejezett szorongás- oldó és nyugtató hatása van, amit az elektroencefalogram pontosan kimutat.”

A tiaminhiány következtében egész sejttelepek halnak el; az ember feledékeny lesz, nem tud jól koncentrálni. Sok kutató szerint ez a hiány erősen megnöveli a rettegett Alzheimer-kór veszélyét.

Hogyan jutunk elegendő tiaminhoz?

A napi tiaminszükségletünk 1000 felhasznált ka­lóriánként 1/2 milligramm. Ennek alapján nők­nek napi 1,0-1,1 milligrammra van szükségük, terhességük idején 1,5 milligrammra, a szoptatás alatt 1,6 milligrammra. A férfiak a felhasznált kalóriának megfelelően napi 1,2-1,5 milligramm tiamint igényelnek. A sportolóknak, ugyancsak a kalóriafelhasználás arányában, ennél több tiaminra lehet szükségük.

Mire kell ügyelnünk?

Lényegesen nagyobb a tiaminszükséglete az időskorúaknak, az olyanoknak, akik erős stresszben élnek, akár férfiak, akár nők, azoknak, akik sok teát vagy kávét isznak, gyakran van has­menésük vagy lázuk. Akinek az anyagcseréjéhez többletadag tiaminra van szüksége, ne vitamint vegyen a gyógyszertárban, hanem inkább sörélesztőt, mert így a tiamin mellett minden más B-vitaminhoz is hozzájut, méghozzá koncentráltan.

Fejlődéstörténete során az ember is – akár a növények és az állatok – kifejlesztett védőfaktorokat számtalan kórokozó­val, agresszív mikroorganizmussal, természetes méreggel stb. szemben. Ide tartoznak a bőrbe beépült, rovarokat elhárító anyagok is. Azt még nem tudjuk, hogy ezek a molekulák milyen módon hatnak a rovarokra, hogyan taszítják őket, csak annyi bizonyos, hogy a felépítésükben a tiaminnak szerepe van, és hogy tiaminhiányos emberek különösen ki vannak téve a szúnyogok és más vérszívók csípéseinek.

A tiamin gyorsítja a sebek gyógyulását azzal, hogy elősegí­ti a sejtek anyagcseréjét; Ugyanakkor a fájdalmat is enyhíti.

Tiaminban különösen gazdag élelmiszerek

Élelmiszer (100 grammonként) milligramm
Napraforgómag 1,95
Búzacsíra 1,76
Pisztácia 0,74
Sonka 0,68
Hajdina 0,58
Teljes őrlésű gabona 0,54
Mogyoró 0,43
Barna rizs 0,40
Zöldborsó 0,28
Máj 0,26
Burgonya 0,12

 

Aki erős stresszben él, sok kávét vagy teát iszik, gyakran szenved hasmenéstől vagy könnyen belázasodik, annak – és az idős embereknek is – lényegesen több tiaminra van szüksége, mint másoknak. A sörélesztőben nagy mennyiségű tiamin és mindenfajta más B-vitamin is van.

Minek használ a tiamin (B1-vitamin)?

 • Idegek
 • Szénhidrát-anyagcsere
 • Sejtenergia
 • Szellemi frissesség
 • Étvágy
 • Szívműködés
 • Gyomorsav
 • Emésztés
 • Sebgyógyulás

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.