Egészséges étrend

Mangán

A mangán a multivitaminok összetevője, általában napi 2,3 mg-ot tartalmaznak belőle – ami egyébként éppen a napi ajánlott bevitel mértéke -, de szerintünk egyáltalán nincs szükség a pótlására.

MangánElőször is, a természetes étrendek mellett ritkán vagy egyáltalán nem jelentkezik mangánhiány, mivel a halak, a kagyló és a növényi élelmiszerek 0,5 kilogrammonként legalább néhány mg-ot tartalmaznak belőle.

Bizonyos növényekben ennél is több van: majdnem 0,5 kilóra számolva a török mogyoróban 60 mg, a fenyőmagban 50 mg, sok fűszerben 40 mg, a kagylófélékben 30 mg, a pekán- és a makadámdióban 20 mg, az áfonyában, az ananászban és a csokoládéban 10 mg, a krumpliban, a halban, a borsóban, a hagymában és sok más élelmiszerben pedig 5 mg körüli mangán van. A Optimális Étrend csak egy nagyon furcsa megvalósítása mellett lehet elképzelni, hogy ne jönne össze a napi 5 mg mangánbevitel.

Öreg házaspár

Másodsorban a mangán idegméreg. A mangánmérgezés a Parkinson-kórhoz nagyon hasonló fizikai, és a skrizofréniára emlékeztető viselkedésbeli tünetekkel jár.

Nem kell túl sok mangán az idegrendszeri tünetek megjelenéséhez:

  • Görögországban a 2 mg/liter mangántartalmú vizet fogyasztóknál gyakoribb az idegrendszeri tünetek előfordulása, ami arra utal, hogy akár már napi 5 mg mangán mérgezőén hathat az idegrendszerre.
  • Azok a gyerekek, akik 0,8 mg/liter mangán tartalmú vizet fogyasztanak, gyengébben teljesítenek az intellektuális funkciókat mérő teszteken. Azok a gyerekek, akik 0,8 mg/liter mangántartalmú vizet fogyasztanak, jobban ki vannak téve a hiperaktív viselkedészavar kockázatának.

A mangán nem csak a vízben mérgező

A sok mangánt fogyasztóknál, illetve a multivitamint szedőknél 70%-kal nagyobb eséllyel alakul ki Parkinson-kór. Ebben a vizsgálatban a vas is kockázati tényező volt, így azoknál, akik vasból és mangánból is az átlagos beviteli mennyiségnél többet szedtek, nagyobb valószínűséggel alakult ki Parkinson-kór.

Az sem kizárt, hogy a mangán még normális beviteli szint mellett is a toxicitás peremén egyensúlyoz. A multivitaminokban található mennyiséggel való pótlásnak nem ismertek az előnyei, ám nagyon is kézzelfoghatóak a kockázatai. A mangán önmagában jó ok arra, hogy ne szedjünk multivitamint.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.