Wellness otthon

A wellness világa – Mindig legyen időnk magunkra!

Elszenderedni egy gyengéd masszázs alatt, kellemes dallamokat hallgatva jógázás közben teljesen ellazulni, vagy puha fürdőköpenybe burkolózva friss, egzotikus gyümölcsökből készült koktélt iszogatni – ilyen és ehhez hasonló jelenetekre gondolunk, ha a „wellness”-ről esik szó. Ez a fogalom, amely már jó ideje közszájon forog, az 1960-as években keletkezett a „wellbeing” (jólét, kényelem) és a fitness (jó kondíció, erőnlét) összevonásából. A fogalom eredetileg a test, a szellem és a lélek harmóniájának létrehozását jelentette kíméletes és jótékony hatású mozgással.

Mi a wellness?

Időközben számos más módszert is ide soroltak, amelyek elősegítik a lazítást, növelik a jó közérzetet, és jótékony hatással vannak az emberre. Azok mellett a módszerek mellett, amelyek fitté tesznek és formában tartanak, különböző lazítási technikákat, a szépségápolást és a tudatos táplálkozást is felhasználjuk a kiegyensúlyozottság és a harmónia megteremtésére.

kenyeztetes-mindenkinek_jar
Egy kis kényeztetés mindenkinek jár!

Mindig az a lényeg, hogy szakítsunk egy kis időt magunkra a hétköznapokban, hagyjuk végre magunk mögött a stresszt és a feszültséget, csak magunkkal törődjünk, kényeztessük magunkat, töltekezzünk fel új energiákkal, és érezzük jól magunkat.

Az egyensúly megteremtése – avagy a legjobb stressz oldás

Aki megtalálja az egyensúlyt a hétköznapokban és törekszik arra, hogy megteremtse a test és a lélek harmóniáját, az nemcsak az egészségéért tesz valamit, hanem javítja életminőségét és fokozza az életörömét is. Ezért a wellness majdhogynem kötelező program a különösen stresszes és teljesítményorientált emberek számára, nekik ugyanis különösen nagy szükségük van arra, hogy újra megtalálják a belső egyensúlyt. így könnyebben meg tudnak birkózni a megerőltetőbb időszakokkal, anélkül, hogy egészségüket kockáztatnánk.

Sokrétű kínálat – A kikapcsolódás aranyat ér!

A wellness termékek virágzó piaca pontosan ezt a szükségletet célozza meg: tusfürdő, zokni, lekvár – mostanában az az érzésünk, hogy majdnem minden jó közérzettel kecsegtet. De a wellness-módszerek majdhogynem átláthatatlan kínálata is ezt az igényt igyekszik kielégíteni: az ajurvédától és a Thalasso-terápiától a reikin és a Bach-virágterápián át a Lomi-lomiig és a gyógynövényes szaunáig rengeteg hagyományos és modern módszert kínálnak a jó közérzet növelésére.

wellness-egeszsegKöltséges, de megéri!

Mindenki talál ízlésének és alkatának megfelelőt. Azt ne firtassuk, hogy ezek a wellness termékek valóban azt nyújtják-e, amit ígérnek. Az viszont tény, hogy a legtöbb wellness módszert alkalmazzák spakban (a latin sanum per aqua jelentése: egészség a víz által; így nevezik pl. nagyobb szállodákban a wellness-, fitness- és fürdőrészleget), szépségfarmokon vagy egy wellness-üdülés alatt. És, sajnos, általában elég mélyen kell a zsebünkbe nyúlni ahhoz, hogy ilyen környezetben regenerálódhassunk és lazíthassunk. Ezért sokan wellness alatt olyan drága, kivételes állapotot értenek, melyet csak ritkán engedhetünk meg magunknak.

„Csináld magad” Olcsóbban és egyszerűbben is tehetünk egészségünkért!

Pedig a wellness nem feltétlenül drága mulatság, és a jó közérzet semmiképp nem lehet pénzkérdés. Saját otthonunkban, a négy fal között is bármikor teremthetünk olyan légkört, melyben nagyszerűen lazíthatunk, és olcsó eszközökkel sokoldalú wellness programot végezhetünk. Még azok a drága ápolószerek sem feltétlenül szükségesek hozzá, melyeket többnyire női magazinok ajánlanak. Sokat ugyanis mi magunk is egyszerűen előállíthatunk, és így még jobban is igazíthatjuk egyéniségünkhöz, mintha kész terméket vásárolnánk. A szerek házi készítésének természetesen nemcsak az az előnye,hogy az előállítás költségei lényegesen alacsonyabbak, hanem az is, hogy mi határozhatjuk meg az összetevőket, illatokat, a szer állagát.

Csak természetesen és egészségesen!

Ráadásul aligha van annál jobb szórakozás, mint friss, illatos összetevőkből saját elképzelésünk szerint wellness- és szépségápolási szereket kreálni. Amit otthon teszünk jó közérzetünkért, azt saját igényeinkhez és ízlésünkhöz igazíthatjuk, ezenkívül szórakoztató is kreatív ötletekkel kényeztetni magunkat.

Változtassa fürdőszobáját fürdőszentéllyé, a nappalit pedig a nyugalom és a lazítás szigetévé. Vegyen aromafürdőt, kényeztesse testét kíméletes peelinggel, készítsen egy frissítő gyümölcskoktélt, vagy erősítse testét tornagyakorlatokkal, hogy ismét lendületbe jöjjön és új energiákkal töltekezzen fel. Fordítson hátat a hétköznapoknak, érezze úgy magát, mintha Ön lenne az univerzum középpontja, kényeztesse testét, lelkét.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.