Wellness otthon

A jó közérzet és a szépség harmóniája – Mert minden testrészünk megérdemli a kényeztetést!

Szépek vagyunk: ha testünk és lelkünk kiegyensúlyozott

A test és a lélek elválaszthatatlan egymástól – a legtöbb távol-keleti kultúrának ez alapvető meggyőződése. Nálunk ez a felismerés csak azóta nyert jelentőséget, mióta a távol-keleti kultúrkör néhány tana – mint például az ajurvéda vagy a jóga – népszerű lett. Ez az egység nap mint nap megfigyelhető: Csak annak van olyan belső kisugárzása, amely valóban megszépíti az embert, aki kiegyensúlyozott és harmóniában van önmagával. A szépség- és testápolás ezért kulcs-fontosságú a jó közérzet szempontjából, ezért célzottan is alkalmazzák erre. Az itt bemutatott szépségreceptek, -technikák és -tanácsok nem pusztán funkcionális testápolási tevékenységek, hanem lelkünkre is jótékony hatást fejtenek ki.

Az arc, ami mindent elárul

Az ember arcáról leolvasható, hogy érzi magát. Fizikai állapota és hangulata is úgyszólván az arcára van írva. Ez megmutatkozik az arcbőr színén és a vonásokon is. Majdnem mindig látható arcunkon valamilyen mimika, mivel a sok kis arcizom testünk legtöbbet használt izmaihoz tartozik. Stresszhatás alatt az izmok az arcon erősen megfeszülnek, és előfordul, hogy még alvás közben sem lazulnak el teljesen. Ez állandóan feszült arckifejezést és ráncokat eredményez.

arc_ami_mindent_elarul
Kényeztessük magunkat arcmasszázzsal.

 Tippek a szépségért!

 • Arcmasszázs: Az arcmasszázs csodákat tesz. Ellazítja az arcizmokat, vonásaink lágyabbak lesznek. A nyirokkeringés felélénkül. Az esetleges duzzanatok elmúlnak, az arc kontúrja határozottabbá válik. A masszázs jót tesz a bőrnek is, mert serkenti a keringést, színe rózsás és üde lesz. A rendszeres arcmasszázs még a ráncokat is kisimítja, a bőr hosszabb ideig megőrzi fiatalságát és szépségét.
 • Homlok: Mindkét mutató- és középső ujját helyezze a homlok közepére, a hajtő és a szemöldök közé. Középről kifelé haladva kis, körkörös mozdulatokkal masszírozza át homlokát, és fejezze be lágy, körkörös mozdulatokkal a halántékánál.
 • Arc: Tegye az arcára mindkét mutató-és középső ujját, majd masszírozza át lágy, körkörös mozdulatokkal. Kezdje az arc alsó, belső részén, és haladjon egyenletesen felfelé és kifelé.
 • Orr: Tegye mindkét gyűrűs- és mutatóujját az orrcsontra, majd simítson ki felé az orrcimpán át a fül irányába. Ismételje meg többször ezt a mozdulatot.
 • Szem: Tegye mindkét hüvelykujját az orrgyökhöz, a két szem közé, és simítsa végig többször a külső szemzugig terjedő részt a szemöldökön át, mindig belülről kifelé haladva. Ezután tegye középső ujját a belső szemzughoz, és simítsa végig többször a szem alatti részt a külső szemzugig.
 • Száj: Helyezze mindkét középső ujját a felső, a gyűrűsujjakat pedig az alsó ajak közepére. Ezután vezesse végig ujjait egyszerre a szájzugig.
 • Áll: Kézháttal simítson végig állán kezdje jobb kézzel bal fülétől a jobb fülig, majd fordítva.
 • Nyak: Mindkét tenyerével felváltva végezzen simító mozdulatokat a dekoltázstól felfelé haladva az állig.

 Az arc kényeztetése

 • Arcmasszázsnál a testmasszázzsal ellentétben csak enyhe nyomást fejtsen ki.
 • Masszázs előtt feltétlenül tisztítsa le a bőrt az arcon és a nyakon, különben a szennyezőanyagokat is bedörzsölheti a bőrbe a masszázs során.
 • Ha az arctisztítás után nem kezeli a bőrt, hanem rögtön masszírozni kezdi, előfordulhatnak irritációk.
 • Változtassa az arcápolást illatos masszázzsá, és használja kedvenc illatos olaját: száraz bőre kiválóan alkalmas az avokádó- vagy a búzacsíra olaj, zsíros bőrre használhat szőlőmag.

További tippek, és hasznos tanácsok, melyeket otthon is elvégezhetünk

 • Arctisztítás: Állandóan szabadon van, és mivel a levegő többnyire nem mondható tisztának, a szennyező és káros anyagok összegyűlnek a bőrön. Az elhalt hámsejtek és a faggyú is megmarad a felszínén, így szennyezi azt. Ahhoz, hogy a bőr anyagcseréje megfelelően működjön, és hogy újra és újra zavartalanul tudjon regenerálódni, fontos, hogy lehetőleg naponta kétszer alaposan letisztítsuk.
 • Gőzölés: A gőzölés kiválóan alkalmas a bőr tisztítására, mert serkenti a keringést, tágítja a pórusokat, ezáltal tisztítja a bőr mélyebb rétegeit is.
arctisztitas_gozoles
Olcsó és egyszerű módszerek, melyeket otthon is elvezhetünk.

 A gőzölés folyamata:

 1. A gőzölés előtt tisztítsuk meg az arcbőrt úgy, ahogy egyébként is szoktuk. Vigyázzunk, hogy hajunk ne hulljon az arcunkba – jó szolgálatot tehet egy hajpánt.
 2. Tegyünk körülbelül egy csésze friss vagy szárított gyógynövényt egy nagy tálba, és forrázzuk le 2 liter vízzel.
 3. Tartsuk arcunkat a tál fölé, takarjuk le egy törülközővel úgy, hogy a gőz ne tudjon távozni.
 4. Csukjuk be a szemünket, és élvezzük egy kis ideig a forró, aromás gőzt 2-10 percig, addig, amíg kellemesnek érezzük. Langyos vízzel öblítsük le arcunkat, hogy eltávolítsuk a gyógynövény eszenciát.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.