Wellness otthon

Anti-aging és ajurvéda öregedési folyamatok lassítása

Az anti-aging a modem nyugati medicina egyik viszonylag fiatal hajtása, amely az öregedési folyamatok lassításával foglalkozik. Az 1980-as években indult el az Amerikai Egyesült Államokból és mára világméretű iparággá terebélyesedett. Jóllehet alapvetően a nyugati orvostudomány vívmánya, mégis számos ponton összefonódik az ősi keleti, természetes gyógymódokkal.

Az Anti-aging kialakulása

Az anti-aging kialakulását a nyugati világ fogyasztói társadalma indukálta, amelynek hátterében vélhetően a munkaképesség tartós megőrzése állt. Ezért olyan orvosi eljárások keltek életre, ame­lyek a betegségek megelőzését, az egyén fizikai és szellemi fittségét voltak hivatottak megtartani, ill. fokozni az öregedő társadalmakban.

Szűrőviszgálat és terápia

Az anti-aging programok alapvetően két részből tevődnek össze: szűrővizsgálatokból és terápiából. Az első fázisban a negyvenedik élet­év felett gyakrabban jelentkező betegségek kiszűrésére fókuszálnak. Sok helyen a vérkép és vizelet analízise mellet a genetikai polimorfiz­musok kimutatása is helyet kap, mivel a legtöbb, idős korban mani­fesztálódó betegség kialakulásának hajlamát a génállomány hordozza.

A családban halmozottan előforduló betegségek (pl. Alzheimer-kór, emlőkarcinoma stb.) esetében jelent sokszor életmentő információt, mivel a hajlam megléte esetén tudatosabban és gyakrabban lehet az orvosi ellenőrzéseket követni, valamint az életmódbeli befolyásoló tényezőkre figyelni.

Természetesen az egyes szervek funkcióit is górcső alá veszik

A kivizsgálás egy ún. biológiai életkor-meghatározással ér véget, amely egy tesztsorozat segítségével képet fest az egyes szervek funk­cionális állapotáról. Az eredmények megmutatják, hogy az adott személy kronológiai életkorához képest a szervek működése hány éves korban tart. Kronológiai életkornak nevezzük a születési dá­tum alapján számított aktuális életkort.

Ahogy idősebbek leszünk, a szervezet egésze alaki és működésbeli változáson megy keresztül. Az egyes szervek öregedésének mértéke eltérhet egymástól. Gondol­junk például egy 35 éves maratoni futóra, akinek a bőre 45 éves kor­osztály bőrével mutat egyezést, szíve és keringése azonban gazdaságo­sabban működik, mint egy 20 éves nem sportolóé. Speciális tesztekkel a szervek életkora megbecsülhető, átlaguk megadja a biológiai életkort.

A kivizsgálás során fény derül a szervek állapotára, a gyógyszeres kezelés szükségszerűségére. Azonban ha kóros eltérés nem mutatható ki, akkor a betegségek prevenciójára, a stresszkezelésre helyeződik a hangsúly az alábbiak szerint:

 • Táplálkozás-elemzés, étrendminta biztosítása, szükség esetén folyamatos konzultáció dietetikussal.
 • Mozgásprogram tervezés és segítségnyújtás az edzések lebo­nyolításában, személyi tréner bevonásával
 • Stresszkezelés: speciális wellness programsorozat összeállítása és szervezése
 • Szépségápolás, amelyek közé a peeling, testtekercselés, feszesítő arckezelés, stb. tartozik
 • Memóriajavítás, amelyben a pszichológiai módszerek mellett a stresszkezelő eljárások és a mozgásprogram is helyet kapnak
 • Szexuális funkciók javítása: a gyógyszerek, étrend-ki­egészítők alkalmazása mellett a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés, valamint a pszichoterápia is szerepet játszhat.

A programok összeállításában mindig az adott személy igényeit, szük­ségleteit tekintik mérvadónak. Mindezek miatt a programok jelentősen eltérhetnek egymástól.

Az anti-aging étkezés kapcsán említést érdemel a léböjtkúra is, mi­vel a módszer jelentős fiatalító hatást fejt ki az öregedési folyamatok késleltetésével. A léböjt technikáknak igen sokféle változata ismert, amelyben a drasztikusan csökkentett kalóriabevitel, a húsfélék teljes megvonása képezi a kúrák legfontosabb ismérvét.

A böjtprogramok legtöbb esetben 3 részből állnak:

 • megvonás,
 • teljes böjt,
 • felépítés szakaszokból.

A megvonás alatt csökkentett kalóriatartalmú ételeket fogyaszt a ven­dég, emellett alapkivizsgálásokon vesz részt és kolon-hidroterápiában is részesül. Ez utóbbi a vastagbél teljes szakaszának vízsugárral tör­ténő öblítését jelenti, amely a végbélnyílásba vezetett cső segítségé­vel végezhető. A kezelés nem kellemes, viszont sokan fontos szere­pet tulajdonítanak neki a tisztítókúrák alatt. A teljes böjt időtartama az adott vendég érzékenységétől, terhelhetőségétől függ, maximálisan 3 napig tart. A felépítés fázisában fokozatosan, óvatosan emelik a bevitt kalóriát, viszont a program végéig húsmentes étkezést alakítanak ki.

A több ezer éves keleti „fiatalító” módszerek közé legfőképpen az indiai orvostudomány, az ájurvéda különféle eljárásai tartoznak. A jóga, meditáció, ájurvédikus masszázskezelések, a test- és arcpakolá­sok is jelentős szerepet kapnak, ahol a kezelések egy részét nem ritkán gyémánttal, arannyal végzik. Az ájurvédában a panchakarmának hívják a komplex tisztító kúrát, amely igen nagyban hozzájárul az öregedési folyamatok csökkentéséhez.

Ájurvéda mint az öregedési folyamatok késleltetésének keleti módszere

Az ájurvéda szanszkrit kifejezés, amelynek jelentése „az élet tudománya”. A több ezer éves múltra visszatekintő orvostudomány a szellem, lélek és test egységére építi rendszerét. Hite szerint az egész élet önmagunk megismerésének folyamata.

Az ájurvéda orvostudománya nyolc ágra különíthető el, amelyek mindegyikében jelentős szerepet foglal el a betegségek megelőzése. Az emberi szervezetben három szabályozó­rendszer működik, ezek az űn. doshák, amelyek Összehangolt működése, egyensúlya teremti meg szervezetünk egészségét. A három dosha (yata, pitta, kapha) minden emberben eltérő arányban képviseltetik magukat.

A három dosha mindegyike az öt alapelemhói (űr, levegő, föld, tűz, víz) kettőt foglal magába:

 • Vata dosha = levegő + űr (legkönnyebb)
 • Pitta dosha = tűz + víz
 • Kapha dosha = víz + föld (legnehezebb)

A  doshák működését a külső környezeti tényezők, stresszhelyzet, lelki folyamatok, táplálkozás, testmozgás, gyógyszerek, stb. képesek befolyá­solni. Az ájurvéda összetett rendszere a három dosha egyensúlyának helyreállítására, megőrzésére törekszik.

Az emberi szervezet irányítói, szabályozói a doshák. A három dosha aránya nagy egyéni eltéréseket mutathat. A legtöbb ember két doshát hordoz dominánsan, természetesen akadnak csak egy, illetve mindhárom dosha dominanciáját mutató alkattípusok is. Az egyes emberekre az ételek, italok, masszázsok, edzésprogramok más hatást válthatnak ki, amely az alkatbeli eltérésekből adódik. Ájurvédikus kezeléseknek rendkívül széles a horizontja, amelyben számtalan masszázsfajta, szépségápolási módszer, méregtelenítés és a gyógynövény-terápia is megtalálható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.