Wellness otthon

Méregtelenítés a gyakorlatban

Gyakori a hétnapos böjtkúra és a háromnapos böjt, melyet évente négyszer az évszakváltások időszakában végeznek. Az úgynevezett prevenciós böjtöt nagyon sokan alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy heti egy alkalommal nem fogyasztanak szilárd táplálékot. Mindab­ban az esetben, amikor a böjt három napnál tovább tart, kötelező az orvosi felügyelet!

Klasszikus böjtölés

Klasszikus böjtölés alatt azt értjük, hogy tiszta vízen, vagy esetleg gyógynövényből készült teán kívül mást nem iszunk, nem eszünk. Emellett a modernkori böjt a juice-kúrát jelenti, ebben ugyanis a folyadék és egyben táplálékfelvételt zöldség- vagy gyümölcslé formájában biztosítjuk. Előnye a vízivással szemben, hogy értékes nyomelemek, ásványi anyagok, vitaminok jutnak be szervezetünkbe, melyet nem érdemes még egy napig sem nélkülöznünk.

Fizikai aktivitás csökkentése

Böjtölés alatt a munkahelyi teljesítőképesség jelentősen csökken, ezért érdemes inkább hétvégén kísérletezni. Javasolt a sok pihenés és a fizikai aktivitás csökkentése. Az első napokban a fogyás mértéke elérhe­ti az egy kilogrammot is. Azonban a harmadik naptól csökken 0,5 kg-ra.

Felkészülés a böjtre…

Nagyon lényeges, hogy a teljes vagy részleges ételmegvonás előtt legyen néhány napos „levezetés”, amikor a húsfogyasztás megvonása mellett az energiabevitelt is csökkentjük, emellett azonban biztosítani kell a bőséges folyadékbevitelt. A böjtöt megelőző szakasz általában há­rom napig tart, de természetesen az adott személy igényeinek, fizikai jellemzőinek, alapbetegségeinek függvényében változhat.

Mennyi ideig tartson a böjt?

A böjt ideje is széles skálán mozoghat, akár egyetlen naptól több hétig is eltarthat. A böjt után azonban nagy szükség van a „felépítő” fázisra, amelynek során fokozatosan növeljük az energiabevitelt és egyre többféle ételt szerepeltetünk az étkezésben. Ebben a fázisban a bélflóra helyreállí­tása a legfontosabb cél, különösen abban az esetben, ha a böjtkúra alatt béltisztításban is részesültünk. A bélrendszer természetes bak­tériumkolóniáit újra kell éleszteni pre- és probiotikumok adagolásával, az ételek óvatos és tudatos megválasztásával.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.