Wellness otthon

A legjobb tisztítókúrák – Böjtprogramok

Számos wellness szálloda kínál egyéni igények által kialakított tisz­tító programokat, amelyekre nem csak a belföldi, hanem a külföld­ről érkezett vendégek is előszeretettel jelentkeznek. A böjtkúrákra is az „ahány ház, annyi szokás” jellemző, vagyis keresve sem találunk egyforma szolgáltatásokat. Azonban mindegyikre azonos alapszabályok jellemzők, amelyek a következőkben foglalhatók össze.

Íme a tisztító kúrák jellemzői:

 • A tisztító programot mindig orvosi vizsgálat és anamnézis-felvétel előzi meg: különösen fontos az epe-, ill. vesekő kizárása hasi ultrahangvizsgálattal. A tüneteket nem okozó kövek a kúra során elmozdulhatnak, és heves görcsrohamot okozhatnak. így a kövesség ellenjavallja a böjtkúrát. Lényeges az EKG-vizsgálat is, hogy megbizonyosodjunk a szív funkcionális épségéről. Teljes vérkép- és vizeletvizsgálattal kiszűrhető a vérszegénység (vashiány) és számos gyulladás és egyéb betegség, amelyek szintén kontraindikálják a tisztító program elkezdését.
 • Nem csak az alapvizsgálatok eredményei, hanem az adott sze­mély előzetes betegségeinek, baleseteinek ismerete, életkörül­ményei, étkezési, alvási és egyéb életmódbeli szokásai, szedett gyógyszerei és étrend-kiegészítők alkalmazása is nélkülözhetet­len információk. Minderre az egyéni érzékenység felmérése és a személyre szabott program kialakítása céljából van szükség.
 • Következő lépésben az orvos kialakítja a tisztító kúrát: étren­det és méregtelenítő kezeléseket ír elő, majd ezt a vendéggel leegyezteti. Ha a vendég elfogadja a programot, akkor a mun­katársak tájékoztatása a következő lépés, valamint a szálloda teremfőnökével és főszakácsával történő egyeztetés, amikor a konkrét receptek megadására és az étkezések helyszínének, ill. időpontjának megbeszélésére kerül sor.
 • Az étkezések mellett a bőséges folyadékfogyasztást is biztosítani kell. Fontos továbbá, hogy a böjtprogramon résztvevő ne egy helyen étkezzen a többi vendéggel, hiszen a büféasztal kínála­tának látványa nem kedvez a diéta betartásának. Ehhez legjobb egy külön helység, vagy egészen egyszerűen egy saját asztal a bárban vagy a medence szélén, ahol csak az adott vendég tar­tózkodik, és oda szolgálják fel neki az étkezéseket és az italokat.
 • A program egész ideje alatt biztosítani kell az orvosi felügyeletet és a konzultáció lehetőségét. Célszerű naponta egyszer találkozni a léböjtös vendéggel és érdeklődni állapota felől, nem csupán az egész­ségügyi veszélyek elhárítása, megelőzése céljából, hanem a pszichés támogatás, így a program eredményességének fokozása miatt is.
 • Szaunák és infraszaunák, méregtelenítés. Természetesen a tisztítókúra gerincét az étkezési és folyadék­fogyasztási szabályok alkotják, azonban számos kiegészítő ke­zelés fokozhatja, segítheti a méregtelenítést, amelyeket szintén egyénre szabottan kell kialakítani. Ide tartozik a szaunák (száraz és nedves, valamint infraszauna) alkalmazása, az aromaterápia (fürdők, masszázsok), a hamam kezelés, a masszázsfajták széles repertoárja, a thalassoterápia és iszappakolás, a peeling és testte­kercselés, az oxigénterápia és Kneipp-kezelés, valamint a jóga, tai-chi és testmozgás.[brbr]Természetesen az igen alacsony energiabevitel következtében a vendég nem képes intenzív fizikai igénybevé­telre, és a vércukorszint hanyatlása miatt veszélyes is magára hagyni, különösen sportolás ideje alatt. Ezért lényeges a fizikai aktivitás helyes megválasztása vagy akár teljes mellőzése és a folyamatos felügyelet biztosítása.

Általános javaslatok a tisztítókúrákhoz

 • A böjtprogramot egyénre szabottan kell kialakítani, hiszen sokan sokféleképpen reagálnak az étkezés teljes átalakítására.
 • A mindennapokban a nagy mennyiség és a többféle étel együttes elfogyasztása alkalmával jelentős salakanyag kép­ződik a szervezetben, ezért célszerű egyszerre keveset és egy-kétféle ételt enni.
 • Célszerű kerülni a félkész vagy tartósítószert rejtő étele­ket. Helyettük a friss gyümölcsöket, zöldségeket, sülteket, a tartósítószer-mentes biotermékeket részesítsük előnyben.
 • Az ételek, italok élvezeti értékére is figyeljünk oda. Csak a jóízűen elfogyasztott tápláléknak van kedvező hatása a szervezetben.
 • Célszerű naponta 2-3 liter langyos vizet elfogyasztani. Akik­nek száraz a bőrük és sokszor haspuffadásra, bélrenyheségre panaszkodnak, minden étkezés előtt egy deciliter forró vizet kortyoljanak el.
 • A béltisztító módszerek közül mindig az egyén által legjob­ban tolerálható módszert válasszunk. Soha nem célszerű hashajtó főzetet (szennalevél, anyalevél stb.) alkalmazni.
 • Ha a böjt több, mint 1-3 napig tart, akkor minden esetben szükség van folyamatos orvosi kontrollra.
 • A tisztítókúra hatásfoka körültekintő szaunázással, könnyed sportaktivitással (pl. pingpong, kerékpározás, golf stb.), bal­neoterápiás kezeléssel, masszázzsal stb. jelentősen növelhető.
 • A kúra alatt nagyon fontos önmagunk folyamatos megfi­gyelése. Milyen érzések, gondolatok keringenek bennünk? Hogyan reagálunk bizonyos külső és belső változásokra. Mindezzel hatalmas lépést tehetünk előre önmagunk meg­ismerésének útján.
 • Próbáljuk elereszteni a haragot, bosszút, sértődést. Gondol­junk arra, hogy milyen jó szeretetet adni és kapni. Ezáltal nem csak a test, hanem a lélek is könnyedebbé válik, meg­tisztul.

Napjainkban egyre több szálloda és spa (különösen destinados spa) kínál méregtelenítő kúrát nemcsak külföldön, hanem hazánkban is. Az egyik legsikeresebb programot Sárváron, a Danubius Thermál Hotel biztosítja jól megtervezett és felépített programjával.

Ájurvédikus kezelésekből viszonylag kevés lehetőség kínálkozik, azonban Siófokon található az egyik legátfogóbb programlehetőségeket, gyógymódokat ajánló ájurvédikus gyógyközpont. A méregtelenítés és a keleti kultúrák, wellness eljárások iránti növekvő igénynek köszönhetően várható a két fontos szolgáltatásszegmens további fejlődése.

Anti-Aging és Ajurvéda

Anti-aging és ajurvéda öregedési folyamatok lassítása

Abhjanga

Az abhjanga az egyik legnépszerűbb ájurvédikus masszázs, amelyet általában két masszőr végez meleg olajjal. Az olaj kiválasztásában a vendég testalkatát, aktuális panaszait veszik figyelembe. A masszázs jobb és bal testfélen szinkron történik. Nem csak a bőrápolásban vesz részt hatékonyan, hanem javítja az emésztést, fokozza az izom­zat rugalmasságát, és a vérkeringést, mindezzel gyorsítja a mérgek eltávozását. Hatására csökkenthető az ízületi fájdalom és növelhető az immunrendszer védelme. A kezelés 60-90 percig tart.

Udwarthanam

Az udwarthanam egy speciális, nyirokkeringést serkentő masszázs­fajta, amelynek során a két masszőr speciális dörzsölő mozdulatokat végez a jobb és bal testfélen. Mindehhez speciális gyógynövényolajat alkalmaznak. Hatására gyorsul az anyagcsere, fokozódik a méreg­anyagok kiválasztása, hatékonyabbá válik a szervek működése és nő az immunvédelem. A kezelés általában 60 percig tart.

Slrodhara

A sirodhara & dhara (csorgatás) kezelések egyik fajtája, amelyhez spe­ciális gyógynövény olajokat (thailadhard) vagy gyógynövényfőzetet (kshíradhara) alkalmaznak a vendég alkatának és aktuális panaszai­nak figyelembevételével. A kezelést két masszőr végzi a teljes testmasszázst követően.

A meleg olajat a harmadik szem (6. csakra) környékére csorgatják egy fej felett rögzített speciális cserépedényből. Az olaj a homlokot elérvén hátrafelé csorog a fejtető középvonalában. Hatá­sára mély relaxáció érhető el. A kezelés javítja a szellemi funkciókat, éberséget, rövid távú memóriát és koncentráló képességet.

A marma pontok a szervezetben olyan életerő központok, ahol két vagy több szerv működése összekapcsolódik. Tamil hagyományok sze­rint összesen 108 marma pont lelhető fel a testen, amelyek a 7 csakrával állnak összeköttetésben. Az ún. marma masszázs során a marma ponto­kat nyomó mozdulattal stimulálják, amelyhez gyógyolajokat alkalmaz­nak. A marma masszázs vitalizái és harmonizálja a szervek működését, és védelmet biztosít a vata betegségekkel szemben.

Padabhjanga

A padabhjanga nem más, mint az indiai talpmasszázs. A talpon lévő idegvégződések stimulálását takarja, amely olajjal történik. A kezelés előtt kellemes meleg lábfürdővel készítik fel a talpat a masszázshoz. Relaxál, csillapítja a fájdalmakat, emellett javítja a látást és hallást, fokozza az alvásminőséget. A vata dosha túlsúlyt csökkenti, így a vata felhalmozódással járó betegségek terápiájában is részt vesz.

Khizi

A khizi egy komplex rejuvenációs (regeneráló-fiatalító) kezelés, amelynek során gyógynövényfürdő. Erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Az arckezelésekhez legtöbbször aranyat és gyémántot alkalmaz­nak. A test illetve arcbőr tisztításához, hidratálásához, táplálásához, újra-ásványozásához az ájurvédában legtöbbször friss gyümölcshúst és zöldségpépet alkalmaznak. A test és az arckezelés első lépéseként enyhe radírozást végeznek, majd a tápláló természetes anyagot rákenik a bőrfelületre és 15-30 percig ott hagyják, miközben a vendég kényel­mes helyzetben relaxál.

A kezelés hatására a bőr kisimul, bársonyos tapintatúvá válik. A kezelés nem csak a felszíni, hanem a mélyebb szövetrétegekre is kifejti kedvező hatását. Az arcpakoláshoz nem csak gyümölcsöt és zöldséget használnak, hanem tejet, mézet, ájurvédikus gyógynövénykeveréket stb. is gyakran alkalmaznak.

Böjtterápia

A panchakarma (böjtterápia) nem más, mint egy komplex tisztító­méregtelenítő eljárás, amely kizárólag csak nagy szakmai tapaszta­lattal rendelkező ájurvéda orvos irányításával és folyamatos kontroll­jával végezhető el. A szó jelentése: öt eljárás, amely utal arra, hogy a panchakarma öt különálló részből tevődik össze. A kezelés célja a felgyülemlett dosha eltávolítása és a három dosha közötti egyensúly helyreállítása.

A napjainkban is alkalmazott panchakarmát mindig valamilyen felké­szítő eljárás előzi meg és/vagy levezető kezelés követi, amely a vendég egyéni alkata, panasza szerint alakított. Ezeket az eljárásokat gyűjtőné­ven poorvakarmának nevezik, amelyekbe az emésztésserkentés (pacharí), „belső olajozás” (snehan) és a test felmelegítése (swedarí) tartozik bele.

Az emésztésserkentést gyógyszerek segítségével történik, az ún. belső olajozás során ghee-t (olajat) és zsírt juttatnak étkezés alatt a vendég tápcsatornájába. A belső olajozás kompenzálja a felgyülemlett doshák negatív hatását. Az utolsó szakasz, a test felmelegítése után szinte azonnal tapasztalható a pozitív hatás.

Hosszabb böjt hatásai

Az interneten sok olyan állítás található, amely szerint a böjt segít az infarktus megelőzésében, vagy hozzájárulhat bizonyos daganatos betegségek gyógyításához ezek azonban minden tudományos alapot nélkülöznek. A böjtölés akár árthat is, mert a zsírszövetekben tárolt méreganyagok felszabadulhatnak, miközben a tápanyagok hiányában meggyengült immunrendszer nem képes megsemmisíteni őket. A hosszú böjt izomvesztéshez, szívritmuszavarhoz, vese és májkárosodáshoz vezethet, illetve köszvény rohamot válthat ki.

A poorvakarma után következik a panchakarma, vagyis az öt rész­ből álló tisztítás:

 • Hánytatás:  Hánytató gyógynövényeket adnak be, amellyel a bélrendszer felső szakasza tisztítható. A hánytatás hatására a felgyülemlett kapha dosha eredményeként kialakuló betegségek szüntethetők meg, mint pl. a krónikus hörghurut. A kezelés előtt ügyelni kell a bőséges folyadékfogyasztásra a kiszáradás megelőzése érdekében.
 • Hashajtás (virechan): Speciális hashajtószerek alkalmazásával az alsó bélszakasz tisztítását célozza. A hashajtás segíti a három dosha harmóniájának megteremtését.
 • Beöntés (basti): Gyógynövényolajat juttatnak a végbélbe, amellyel táplálják a szervezet egészét. Azért a beöntést alkalmazzák, mert így a bejuttatott vegyületek gyorsabban és hatékonyabban tudnak felszívódni. Azonban nem csak táplálás céljából alkal­mazható az eljárás, hanem ürítésfokozás, fiatalítás, egészség­megőrzés céljából is.
 • Orrmelléküreg-arcüreg tisztítás (nasya): Gheet vagy egyéb gyógynövény olaj-keveréket juttatnak az orrüregbe. Miután a vendég felszippantja a hatóanyagot, heves könny-, nyál-, orrváladék-elválasztás indul meg, amely 1-2 óráig is eltarthat. A gyógymód nagyon hatékonyan alkalmazható allergiás és más krónikus arcüreggyulladás, migrénes fejfájás esetében.
 • Személyre szabott táplálkozás: A tisztítókúra alatt nagyon lényeges szerepet kap az étkezés és folyadékfogyasztás helyes megválasztása a program eredményességének érdekében. Sok esetben az első héten jóformán csak tisztított vajat (ún. ghí-t) kapnak a panchakarmábsni részesülők, amely természetesen később zöldségekkel, gyümölcsökkel, gabonafélékkel egészül ki. A gyógyteák kortyolása természetesen elengedhetetlen, azonban hús egyáltalán nem szerepelhet a menüben.

A panchakarma kezelés után az életerő jelentősen csökken, ezért szükség van speciális levezető terápiára is. Ennek keretén belül az elfogyasztott ételek mennyiségét és minőségét fokozatosan módosítják. A panchakarmát követő hét napon keresztül főleg folyékony táplálékot adnak a vendégnek, majd a hetedik napon megkezdik a szilárd táplálékok adását egyre nagyobb arányban.

Az anti-aging nyugati szolgáltatásainak modern technológiái mellett jól megférnek a távol-keleti fiatalító eljárások is, amelyek igaz, kultú­ránkban talán soha nem terjednek el széles körben, azonban egyedi­ségükkel, élmény-nyújtó tulajdonságukkal, valamint a természetes alapanyagok alkalmazásával méltó helyet és fontos szerepet töltenek be a modern spa-k szolgáltatásai között.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.