A jó emésztés titkai

Az emésztőrendszer tisztítása – módszerek otthonra

Mindannyian tisztában vagyunk környezetünk, vizeink, élel­miszereink szennyezettségével, valamint a szervezetünkben jelen lévő méreganyagok és mikroorganizmusok számának növekedésével, amelyek betegséghez vezethetnek. Bár az em­beri szervezet sérülékenynek és érzékenynek tűnik, valójában testünk úgy épül fel, hogy életben tartson minket a toxikus anyagok tengerében, és számos eszközünk van arra, hogy ki­rekesszük, hatástalanítsuk és eltávolítsuk a méreganyagokat. Csak úgy tudjuk tisztítással és méregtelenítéssel visszafordí­tani a folyamatot, ha világosan megértjük, hogyan alakul ki a toxicitás, avagy a mérgezés.

Orvosi vélemény

1933-ban, miután 25 év alatt több mint 5000 esetet meg­vizsgált, Dr. Anthony Bassler a következőket írta: „Minden orvosnak észre kellene vennie, hogy a bél toxicitása az em­beri szervezet sok rendellenességének és betegségének az elsődleges és kiváltó oka.” A bél toxicitása nem olyan álla­pot, amely már a múlté. Épp ellenkezőleg, előfordulásának aránya egyre növekszik.

A folyamat kezdődhet tápanyagban szegény, vagy akár mérgező ételek fogyasztásával. Nem megfelelő módon emésztjük meg a táplálékunkat, és a fennmaradó salakanyag magához vonzza a parazitákat és a patogén mikroorganiz­musokat. A stressz és a gyógyszerek rontják a helyzetet. A be­leinkben rohasztó baktériumok fejlődnek ki, amelyek meg­támadják és legyengítik a bélfalat, amely ezáltal lehetővé teszi a méreganyagok, valamint a félig megemésztett ételek számára, hogy a véráramba kerüljenek.

Ez a folyamat immunreakciót vált ki, és a máj már nem tud megbirkózni a túlterheléssel. Az emésztőszervek túlterheltekké válnak, és a toxicitás, valamint a gyenge immunitás betegségeket eredményez. Ennek a folyamatnak a visszafordítása csak ak­kor valósulhat meg, ha természetes tisztító és gyógyító mód­szereket alkalmazva szembeszállunk minden egyes stádium­mal.

Emésztést elősegítő étrend

Először is az étrendünket kell megvizsgálni. A nyugati or­szágokban élők étrendjéről ismételten kimutatták, hogy hiányzik belőle a vitalitás és a frissesség, valamint ala­csony rosttartalmú és túlságosan finomított ételek alkotják. A nagyipari élelmiszergyártás odáig vezetett, hogy ételeink alacsony vitaminszinttel és ásványi anyagokkal rendelkez­nek, valamint nagy mennyiségű tartósítószer és más adalék­anyagok találhatók bennük. A húsfogyasztás a rohasztó baktériumok számát növeli, a tej pedig a kevésbé kívána­tos Streptococcus baktérium jelenlétét szaporítja.

Azonban a zöldségek segítik a hasznos Lactobacillus acidophilus és abifidusz baktériumok termelődését. Általában véve a vegetá­riánusok és a bioélelmiszerek fogyasztói sokkal egészségeseb­bek. Az emésztést elősegítő étkezésről a következő ebben a cikkben beszélünk.

Béltisztítás, igen!

A helyes étrend önmagában nem a leggyorsabb, és nem is a leghatékonyabb módja a jó emésztés helyreállításának. A szükséges tápanyagokat biztosító és a bélirritánsokat eltávolító étrenden kívül vannak bizonyos gyógynövények és rostanyagok, amelyek hozzájárulnak az emésztőcsatorna tisztításához és a gyulladás csillapításához. Ezeknek a gyógy­növényeknek és rostanyagoknak a kombinációja számos béltisztító porban és kapszulában megtalálható. Általában 2-4 hétig kell szedni őket.

Béltisztító rostok

Nem minden rostanyag egyforma. Néhány közülük, mint például a korpa, meglehetősen irritálja az emésztőcsatornát, és nem alkalmas a jó emésztés helyreállítására. A különleges gyógynövényekből származó rostanyagok vízben áztatva ko­csonyásodnak, térfogatnövelő és nyugtató hatásúak, segítik a bélgyulladás csillapítását, ezenfelül felszívják a toxikus anya­gokat és segítik a kiürítésüket. A béltisztító rostok következő kombinációját ajánlom:

 • Lenmag: térfogatnövelő hashajtó, amelyet hagyományo­san bélproblémák gyógyítására használtak. Glükozidokat tartalmaz, amely megakadályozza az izomgörcsöket, vala­mint ómega-3-zsírsavat, amely természetes gyulladásgátló szerként működik.
 • Útifű maghéj: könnyű, hűsítő, síkosító, nyálkatisztító, vizelethajtó hatása van, és felszívja a méreganyagokat.
 • Vörös szilfakéreg (Ulmus rubra): nyugtató nyálkaré­tege óvja a bélfalat a savasodástól és a toxikus anyagok­tól, széles körben használják fekélyek és gyulladások ke­zelésére.
 • Pektin: növényi kocsonya, amely felszívja a méreganya­gokat, különösen a nehézfémeket és az alumíniumot.
 • Édeskömény és görögszénamag: szintén javasolt gyógy­növények.

Ez a rostkombináció korlátlanul használható, akár béltisztító gyógynövényekkel együtt is.

Béltisztító gyógynövények

Számos gyógynövényt használnak generációk óta a jó emész­tés helyreállításához. A modern orvostudomány is kezdi felismerni ezeknek az ősi gyógyhatású készítményeknek az aktív összetevőit és működésüket.

A következő béltisztító gyógynövényeket ajánlom:

 • Gumiarábikum: az arabmézgafa védelmet nyújtó és gyulladásgátló nyálkás gumiszerű váladéka.
 • Lucerna: hagyományos béltisztítóként használják.
 • Bogáncskivonat: segít a nyálkafal újjáépítésében, vala­mint általában méregtelenítésre és az irritábilis bél szind­róma kezelésére használják.
 • Cayenne-i bors: gyulladásgátló hatása van.
 • Szegfűszeg: fertőtlenítő, érzéstelenítő, görcsoldó és gyul­ladásgátló hatása van, valamint csökkenti a bélgázt.
 • Máriatövis: méregtelenítő gyógynövény és erős antioxidáns, valamint gyulladásgátló hatása van.
 • Vörös lóhere: gyulladásgátló és görcsoldó glükozidokat és flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidánsok és ezáltal segítik a szervezet méregtelenítését.

Ez a gyógynövény-kombináció kéthetes vagy egy hóna­pos kúra után béltisztító rostokkal és emésztést elősegítő étrenddel együtt alkalmazva jelentősen felgyorsíthatja az egészséges emésztés helyreállításának folyamatát. Körül­belül 2 g mennyiségű gyógynövény-kombinációra van szük­ségünk.

Kolon-hidroterápia

A béltisztító folyamat felgyorsításának egy másik módja a kolon-hidroterápia, ami lényegében egy alapos bélmosás. Képzett szakorvos segítségével a végbélnyíláson keresztül általában gyógynövényeket tartalmazó meleg vizet juttatunk be óvatosan a vastagbélbe. Ez fellazítja a székletet, amely ezután könnyen távozik. A kolon-hidroterápia hónapokon át tartó alkalmazása segítheti a szervezet méregtelenítő fo­lyamatait.

Jegyezzük meg! Mivel ezalatt a vastagbél tartalmának nagy ré­sze távozik, beleértve a hasznos baktériumokat is, fontos a kúra végén az emésztőcsatornában a hasznos baktériu­mok újratermelődésének segítése probiotikumot tartalma­zó étrend-kiegészítők fogyasztásával.

A képzett orvos által végzett kolon-hidroterápia egyik nagy előnye, hogy újra megteremthetjük a megfelelő gyomor- és bélmozgást. Gyakran hosszantartó székrekedés eredmé­nyeképp az emésztőcsatornát körülvevő izmok megfelelő perisztaltikus mozgása elfojtódik. Testgyakorlatok, elegendő folyadék és rostokban gazdag ételek fogyasztása, valamint a gyomorból történő légzés mind fontos szerepet játszanak a vastagbél egészségének megőrzésében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.