Wellness otthon

Stresszes? Aludjon minél többet!

Ahhoz, hogy kipihentnek érezzük magunkat és kezelni tudjuk a stresszt, az alvás nélkülözhetetlen. A felnőtteknek általában 7-9 óra alvásra van szükségük naponta, de ez egyénenként nagyon változó. Alvás közben szervezetünk olyan hormonokat termel, melyek segítenek a fertőzések elleni harcban. A mély álom során növekedési hormonok termelődnek, melyek elősegítik az izomzat fejlődését és a sejtek regenerálódását, fő­ként gyerekek esetében. A közfelfogás szerint idősebb korban kevesebb alvásra van szükség, bár erre nincs tényleges bizonyíték.

Jól alszunk? Mennyire számít?

Nem csak az alvás mennyisége, hanem a minősége is nagyon fon­tos. Bármelyiket is csökkentjük, teljesítményünk is csökkenni fog, kevésbé fogunk tudni koncentrálni és hamarabb válunk ingerültté. Ha hosszú távon sérül az egészséges alvási rutin, növekszik a magas vérnyomás és szívbetegség kialakulásának kockázata. Azok, akik nem szokványos időpontokban dolgoznak (pl. éjszakai műszak) vagy stressznek vannak kitéve, különösen veszélyeztettek.

Kutatások kimutatták, hogy azok, akik kevesebbet alszanak, na­gyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, elhízottak és fogyasztanak kalóriában és szénhidrátban gazdag ételeket. Röviden: a megfelelő alvás a jó egészség záloga.

Nem csak az a lényeges, hogy a napi 7-8 órás alvás biztosítva legyen, hanem fontos a rendszeresség, kiegyensúlyo­zottság is. A legjobb, ha éjfél előtt lefekszünk és reggel rendszeresen ugyanabban az időben kelünk fel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.