Wellness otthon

Wellness diéták

Body for life diéta

Manapság igen nagy népszerűségnek örvend, amely leginkább az Ame­rikai Egyesült Államokban vált közismertté. A diéta alapját a rendszeres testmozgás képezi. Az étkezések bőséges, de nem túlzott mértékű fehérje­forrásokat és komplex szénhidrátokat tartalmazó ételekből tevődnek össze. Hat étkezést javasol naponta, amelyekre a mértékletesség, változatosság, a megfelelő arányok és a kiegyensúlyozott energiabevitel alapelvek jel­lemzők. A diéta nem a testtömeg-csökkentésre, hanem a jó közérzet bizto­sítására, az immunrendszer erősítésére és az izomerő fokozására irányul.

Mediterrán diéta

Nem csupán a testtömegcsökkentés, hanem az optimális testtömeg megtartásának hatékony módszere, mivel nem jelent jelentős kalória­megvonást, így egy életen át alkalmazható.

A mediterrán táplálkozás alapjait a következők képezik:

  • Olívaolaj használata főzéshez, sütéshez.
  • Bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás.
  • A finomított cukrok, lisztek alkalmazásának háttérbe szo­rítása, helyettük összetett szénhidrátokat tartalmazó ételek fogyasztása a testmozgás mértékében.
  • Halak, tengeri ételek fogyasztása hetente legalább három alkalommal.
  • Tejtermékek mindennapos bevitele a zsírtartalom kontrollja mellett.
  • A tojásbevitel limitálása 4-6 db/hét mennyiségre.
  • A húsfélék fogyasztásának csökkentése, limitálása.
  • Férfiaknak 2 dl, nőknek 1 dl jó minőségű bor napi bevitele.
  • Az étkezés olajos magokkal történő kiegészítése, a nasso­lás megszüntetése mellett. Mindezek mellett lényeges a friss ételeket előnyben részesíteni és lehetőség szerint a félkész és tartósított ételeket, élelmiszereket kerülni.

Sav-bázis – más néven lúgosító – diéta

A nyugati társadalmak étkezésében lényegesen több olyan étel szerepel, amely a szervezetben savakat képez. A húsfélék, tejtermékek, zsírban sütött ételek, édességek, sózott élelmiszerek stb. mind-mind ún. savas hatást fejte­nek ki. A túlzott mértékű savképződés a szervezet egész működését képes befolyásolni.

Az emésztőrendszerben élő jótékony baktériumok száma csök­ken, amely a védekezőképesség hanyatlását vonja maga után. Emellett olyan vegyületek képződnek, amelyek gyulladást indíthatnak el számos szervben. Éppen ezért szükség van a savasító ételek csökkentésére és a lúgosító ételbe­vitel fokozására. Vagyis a hangsúlyt a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék fogyasztására kell helyezni, mivel ezek az ételek lúgos irányba tolják el az anyagcsere-folyamatokat, és táplálják a bélrendszerben élő jótékony baktériumokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.