Fogyókúra tudástár

Alapszabályok a diétázás során

A testsúlycsökkentésben komoly szerepe van az olyan eljá­rásoknak, amelyek pszichológiai módszereket alkalmaznak a páciensek viselkedésének megváltoztatására. A viselke­désterápiának nevezhető folyamatok sokfélék: közülük itt az elhízásra vonatkozóan kiemelnénk az ún. stimulus kontroll technikát, mellyel limitálni lehet a kísértéseket és a táplálék­felvételt.

Alapszabályok a diétázás során:

  • Meg kell tanulni körültekintően, „visszafogottan” élelmet vásárolni. Az elhízottak különösen kerüljék azt, hogy éh­gyomorra látogassák a boltokat.
  • Csak a legszükségesebb táplálékokat kell otthon tartani, el kell kerülni a raktározást, a spájzolást.
  • Meg kell tanulni a tányéron hagyni az ételt, de még jobb, ha nem veszünk annyit a tányérunkra, amennyit a sze­münk kíván. Ha választani kell, a tányérról először azt fogyasszuk el, amit a legjobban szeretünk. Az ételt ott­hagyni, kidobni a hagyományok alapján nem szabad, de azért választanunk kell, hogy az ételfeleslegek vagy a szemétbe, vagy a hasunkra, csípőnkre „kerülnek”. (Sok édesanya azért hízik el, mert rendszeresen meg­eszi a gyereke által a tányéron hagyott ételeket.)
  • Tanuljunk meg annyi ételt szedni tányérunkra, amennyit jóízűen képesek vagyunk elfogyasztani és a kalória­szükségletünket fedezi, de nem lépi túl.
  • Lassítsuk az étkezést annak érdekében, hogy időt hagy­junk a telítettségi érzet kialakulásához. Ezért alaposan rágjuk meg az ételeket, tartsunk szüneteket az evésben, akár az evőeszközöket is letehetjük átmenetileg. Az em­berek egy részének elhízásában a gyors, kapkodó, kontroll nélküli, nagy mennyiségű evés játszik szerepet.
  • Limitáljuk az evésre szánt időt. Evés közben csak az evésre koncentráljunk. Nagyon sokan evés közben ol­vasnak, vagy tévét néznek, mellyel megosztják a figyel­müket és addig esznek kontrollálatlanul, amíg az olva­sást, vagy a tévénézést be nem fejezik. Az sem elő­nyös, ha a problémák megbeszélését az evés idejére koncentráljuk, mert azok szintén elvonják a figyelmet az étkezésről és az elfogyasztott mennyiségekről.
  • Ha étterembe megyünk, együnk levest, melynek telítő hatása van, rendeljünk sovány húst vagy halat zöldség­körettel, desszertnek pedig gyümölcssalátát, tehát ven­dégségben és vendéglőben is figyeljünk a kalória­bevitelre. (Attól még ehetünk jóízűen, hogy nem a legne­hezebb ételeket választjuk, sőt!)
  • Ha moziba megyünk, álljunk ellen a rossz szokásoknak, hogy a magas szénhidrát- és kalóriatartalmú popcorn­nal (pattogatott kukorica) és cukros üdítővel üljünk be a nézőtérre (100 g popcorn 368 kcal!).
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.