Fogyás és egészség

Milyen természetes étvágycsökkentőket fogyasszunk?

1. Búzakorpa

Mi étvágycsökkentőnek búzakorpát használunk, napi háromszor 1 púpozott evőkanálnyi mennyiség­ben, 1,5-2 liter folyadék fogyasztása mellett. Nemcsak az éhségérzetet csökkenti, de a székrekedést is meg­szünteti. Kefirbe, joghurtba, tejbe, levesbe keverve fogyasztható.

Dobozos, tetszetős kivitelű csomagolásban átmenetileg kapható volt, magas ára miatt azonban nem terjedt el. Jelenleg elsősorban a nagyobb közértekben található meg rendszeresen légmentesen lezárva, műanyag fóliába csomagolva. A 25 dkg-os, ízléses kivitelű búzakorpa csomagon feltün­tették, hogy 50-55% diétás rostot tartalmaz, és hasz­nálati utasításként 3×2 evőkanálnyi mennyiséget java­solnak fogyasztásra. Mértékletes fogyasztásuk segíti a fogyást.

A búzakorpa kalória- és tápanyagtartalma

A kalóriatartalma kissé magas­nak tűnik, ez azonban alig hasznosul. A korpa nem­csak vizet, hanem bizonyos mennyiségű tápanyagot sajnos, csak kisebb mennyiségben hasznosabb tápa­nyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, gyógy­szereket is megköthet. Tapasztalatunk alapján kalóri­atartalmával nem kell számolnunk.

A búzakorpa választékot növeli, hogy az elmúlt években megjelentek a kereskedelmi forgalomban a korpatabletták. Ezekben a fűrészpor ízű korpa ízesítve van, mint pl. a Gratti korpatabletta vagy az ömlesztett formában szintén vidéken gyártott ezért a főváros­ban nem mindig hozzáférhető szorbittal édesített búzakorpa tabletta, melyet újabban vaníliás, karamel­lás, fahéjas ízesítéssel is forgalmaznak. Tapasztalata­ink szerint kb. hat ilyen búzakorpa tabletta felel meg egy púpozott evőkanál étkezési búzakorpának.

A búzakorpával szemben az ideális élelmiszeripari jel­lemzőket tekintve felmerülhetnek bizonyos fenntartá­sok, de a gyakorlatban nem találtunk jobb és haszno­sabb étvágycsökkentőt, melyet a betegek, fogyókúrá­zók meglepően jól tolerálnak.

Búzakorpa segít a székrekedésen!

A durva őrlésű búzakor­pa érdekes módon alig okoz még epebetegekben sem puffadásos panaszokat, székrekedést is csak ritkán, ha nem isznak hozzá elegendő folyadékot. Sok folya­dékkal ellenben épp a székrekedés legkiválóbb ellen­szerének bizonyult. Az elmúlt nyolc év alatt sok száz, egész életében székrekedéssel kínlódó és rendszeresen a legkülönbözőbb hashajtókat használó nő székletét sikerült éppen búzakorpával rendezni. Hasi görcsöt vagy fájdalmat alig okoz.

A búzakorpa és a vele készült készítmények a nyugati országokban, többféle kivitelben is elterjedtek. Itt említem meg a rostanyagokat bőven tartalmazó népszerű müzliket is, melyek magas növényi rosttartal­muk mellett édesítésül szénhidrátot is bőven tartal­maznak, így fogyókúrára csak korlátozottan alkal­masak.

2. Akupunktúra

Elsősorban az étvágy­csökkentés egyik fajtájának tekinthetjük, de hogy diéta nélkül, önálló anyagcsere és testsúlycsökkentő hatása lenne, az vitatható. Sokan eredményesen fogyókúráz­nak viszont rövidtávon néhány százkalóriás diéta mellett akupunktúra kezeléssel, de orvosi, laboratóriu­mi ellenőrzés, a vitaminok, ásványi anyagok pótlása nélkül ez veszélyes is lehet.

4. Hormonkészítmények

Régóta próbálkoznak a különböző pajzsmirigyhormon készítményekkel. Anyagcserét növelő hatásuk miatt azonban csak pajzs­mirigy-elégtelenség eredetű elhízásnál jöhetnek szóba.

5. Vízhajtók

Gyakran szednek fogyasztás céljából. Miután kimutatható, hogy az elhízottaknak vízvissza­tartási hajlamuk is van, ezért ezek csökkenthetik a testsúlyt. Ez erőt ad a fogyókúrázónak a további diétához. Alkalmazásukat csak nőknél, a menses előtti napokban fellépő vízvisszatartás idején fogadhatjuk el egy-két napig, megfelelő káliumpótlással, mert állandó szedésnél a vizeletürítés inkább csökken, gyengeség, ritmuszavar és káliumhiány léphet fel. írtunk már arról, hogy vízvisszatartási hajlam, a kezeken, arcon is jelentkező ödéma esetén a szokásos vízhajtónál alkalmasabb gyógyszeres kezelés is lehetséges az ún. aldoszteron antagonista szerekkel.

6. Gőzfürdő

A fogyasztás megítélését a víz­hajtáséhoz hasonlónak kell tekinteni, a masszázs pedig csak a masszőr fogyasztására alkalmas.

7. Hashajtók

Szedésével is próbálkoznak, főleg a székrekedés­ben szenvedők. A táplálék felszívódása azonban csak kifejezetten felgyorsult bélműködés, hasmenés esetén csökken, az ilyenkor fellépő szomjúság, éhség, bá­gyadtság pedig több bajt okoz, mint hasznot. A fogyasztóporok egy része is hashajtókat, valamint izgatószereket tartalmaz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.