Wellness otthon

Low Carb – a szénhidrátszegény diéta

A diéta lényege a szénhidrátbevitel korlátozása.

Ki gondolná, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéta első leírására és kipróbálására már az 1900-as évek közepén sor került. William Banting vezette be elsőként a köztudatba, aki saját magán kísérletezte ki a módszert. Tapasztalatai szerint soha nem érzett éhséget, és így több mint húsz kilótól szabadult meg hatvanhat éves korában (Banting 1963).

Cukorbetegség, elhízás, sok szénhidrát fogyasztása

Sajnálatos tény, hogy korunkban meglehetősen sokan küszködnek emelkedett vércukorszinttel, magas vérnyomással, elhízással, melyek részben vagy teljesen a túlzott egyszerű szénhidrát (pékáru, tésztaféle, édesség, cukrozott étel és élelmiszer) bevitele következményeként alakulnak ki.

Jegyezzük meg! Ezekben az esetekben szinte terápiás hatású lehet a megfelelően beállított alacsony szénhidráttartalmú – más néven low carb – diéta.

Nem csak a low carb diétában, hanem a wellness és fitness menükben is jellemzően sok zöldségféle, gyümölcs szerepel. Nem véletlenül, hiszen ezek az élelmiszerek alacsony energiatartalommal és magas rost-, és víztartalommal rendelkeznek, mindemellett igen bőséges vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-forrásként is szolgálnak. Az összetett szénhidrátok (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék) igen jótékonyan járulnak hozzá az egészséges étkezéshez, életmódhoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.