Koleszterin

Amit a fehérjedús diétákról tudni kell! – tények és tévhitek

Talán egyetlen más étrend sem keltett akkora érdeklődést és gerjesztett annyi vitát, mint a dr. Róbert C. Atkins által több mint 30 éve kidolgozott diéta.

Mi az az Atkins-diéta?

Atkins-diéta avagy a fehérje diéta.
Atkins-diéta avagy a fehérje diéta.

Ez szigorúan korlátozza a szénhidrátbevitelt (a zöldségeket és gyümölcsöket is), viszont nagy hangsúlyt helyez a fehérjék és zsírok fogyasztására – köztük olyan magas zsír- és energiatartalmú ételekére is, mint a bacon, a hamburger vagy a sült kolbász. (A diéta első szakaszában az energiabevitel 64 százalékát adják a zsírok, és napi 42 gramm telített zsír fogyasztása javasolt.) Mindez azon az elméleten alapul, hogy a szénhidrátbevitel visszaszorítása miatt a szervezet a ketózisnak nevezett állapotba kerül, és kénytelen üzemanyagként zsírokat égetni.

Mi a hátránya?

Csakhogy az Atkins-diéta – amelyet mindeddig nem tanulmányoztak kellő alapossággal – figyelmen kívül hagyja a táplálkozástudomány azon alaptételét, hogy a telített zsírok fogyasztása növeli a koszorúér-betegség kockázatát, és általában megemeli a koleszterinszintet. Ezt támasztja alá például az a hat klinikai teszt, amelynek során 6356 résztvevő esetében a telített zsír fogyasztásának visszaszorításával a koleszterinszint csökkent, és 24 százalékkal kisebb lett a koszorúér-betegség kockázata.

A diétának egy hátránya van, hogy a telített zsírok fogyasztása növeli a koszorúér-betegség kockázatát.
A diétának egy hátránya van, hogy a telített zsírok fogyasztása növeli a koszorúér-betegség kockázatát.

 Az Atkins-diétával foglalkozó kutatások eredményei

Az Atkins-diétával foglalkozó kutatások legtöbbje nyugtalanító megállapításokkal zárult. Az egyikben 100 vizsgált személy egy csoportja mérsékelt zsírtartalmú (az energiabevitel 30 százalékát kitevő), kalóriakorlátozás nélküli étrendet kapott, két másik csoport csökkentett kalóriatartalmú, 15, illetve 30 százalék zsírt tartalmazó étrenden élt, a negyedik csoportot pedig Atkins-diétára fogták.

Csak az Atkins-diétás csoportban nőtt az LDL-szint (6 százalékkal) és a triglicerid-szint (5,5 százalékkal), és csak náluk csökkent a HDL-szint. Emellett esetükben megnövekedett az érfalakat károsító homocisztein és a véralvadást elősegítő fibrinogén szintje is.

Az Atkins-diétával kapcsolatban azonban kedvező eredmények is vannak, például az a kísérlet, amelynek során a diétát alkalmazók körében csökkent az LDL és nőtt a HDL szintje. Hogyan lehetséges ez? Az LDL-csökkenés valószínűleg a korlátozott energiabevitel miatti fogyás eredménye volt, a HDL-növekedés pedig talán a halolajtartalmú étrend kiegészítőknek tudható be.

Nagyon fontos! Nincs olyan lépés, amely egymagában rendbe hozhatná az ember egészségét. A rák és az AIDS is csökkenti a testsúlyt és a koleszterinszintet, de ez nem jelenti, hogy javunkra válnának.

Az Életmódjavító Program táplálkozási stratégiája viszont valóban jót tesz: olyan étkezési szokásokat vezet be, amelyek életünk végéig egy sor egészséges előnyt kínálnak.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.