A férfi egészsége

A szaporodás szervei férfiakban

A herék a herezacskóban találhatók, a test külső felszínén, mivel ott az alacsonyabb hőmérséklet alkalmasabb a spermiumok (hímivarsejtek) termelésére. A herék a spermiumokat, valamint a tesztoszteron nevű férfihormont termelik. Ez a hormon alakítja ki a férfi másodlagos nemi jelle­geit serdülőkorban: a hang mélyülését, a fanszőrzet megjelenését, a hímvessző és a here változásait, és szabályozza a spermiu­mok termelését is.

A serdülőkor elérésétől kezdve a fiúk­ban naponta mintegy 125 millió hímivar­sejt termelődik. Ezek a herékben gyűlnek össze, majd a hosszan felcsavarodó csövet alkotó mellékherébe jutnak, és ott érnek meg. A mellékhere az ondóvezetékbe nyílik, és innen az ejakulációs csatornákba. Ne­mi aktus, közösülés alkalmával a csator­nák összehúzódása révén magömléskor a sperma a húgycsövön át kilökődik.

A serdülőkori hormonális változások teszik alkalmassá mindkét nemet felnőttkori feladatuk, a nemi aktivitás és a fajfenntartás betöltésére.

A spermiumokat folyadék szállítja, amelyet az ondóhólyag és a prosztata ter­mel. Ez a folyadék az ondó, amely tápanyagokban gazdag, és a spermiumok szá­mára alkalmas környezetet biztosít. Az magömlést követő 20 percen túl a (beju­tott) spermiumok nagy része már nem mozog, hanem gélszerű anyagként visel­kedik.

Ezután az ondó elfolyósodik, a sper­miumok pedig végcéljuk, a petesejt felé tülekednek. Találkozásukkor történik meg a tényleges megtermékenyítés. A férfi szaporító szerveinek további ele­mei: a makkal és fitymával ellátott hím­vessző a húgycsővel. A húgycső kettős funkciót lát el: ide ömlik az ondó, amely közösüléskor a hímvesszőn át távozik, és ide ömlik a vizelet is.

A kúpos alakú makk a hímvessző végén található. Ehhez csatlakozik a fityma (elő-bőr), amely a hímvessző nyakához rögzül. Hároméves kor után a fityma már vissza­húzható, és visszahúzásakor bukkan elő a makk. A fityma belső oldalát mirigyek borít­ják, ezek termelik a szmegma nevű, kelle­metlen szagú anyagot. A fityma visszahúzásával és a hímvessző rendszeres tisztán tartásával ez eltávolítható.

A szaporodás szervei férfiakban

Férfi szaporítószervek

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.